banner69

Ford Trucks 25 yılın en yüksek pazar payına ulaştı

banner113

Ford Trucks, yurtdışında 43 ülkeye açıldı, yurtiçinde 10 ayda yüzde 31.7 pazar payı elde etti.

banner114
LOJİSTİK 14.11.2019, 16:40 15.11.2019, 17:18 Taşıma Dünyası
Ford Trucks 25 yılın en yüksek pazar payına ulaştı
Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, “İnişlerin sert olduğu bir pazarda çıkışların da sert olacağını düşünüyoruz. Yaklaşık 5 yıl, 30 bin adetlerde giden bir pazar seviyesi vardı, sonra 18 bin temposuna düştü. Bu yıl ise 7 binler seviyesine geldi. Bunun dip nokta olduğunu söyleyebiliriz. 2020 yılı itibariyle biz marka olarak bütçelerimizi yükselişe yönelik oluşturduk” dedi. 

2008 yılından itibaren yaptıkları hamlelerde pazar payını 14,7’ler seviyesinden 28,5’ler noktasına getirdiklerini ifade eden Tufan, “Geçen yıl hedefimizin 30 üzeri olduğunu söylemiştik. Şu an 10 aylık süreç itibariyle pazar payımız31,7. Bu pazar payı son 25 yılın en yüksek seviyesi. Pazar payımızın artmasında ödüllü aracımız F-MAX’in de önemli katkısı var” dedi. 

Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, Uluslararası Pazarlar Direktörü Emrah Duman 5 Kasım Salı günü düzenlenen basın toplantısı ile 2019 yılını yurtiçi ve yurtdışı pazardaki gelişmeler ve bu pazarlara yönelik hedefleri aktardılar. Çok yoğun bir yıl yaşadıklarını belirterek konuşmasına başlayan Serhan Turfan,“Devamlı bir büyüme halindeyiz. Çok ciddi bir tempomuz var. O yüzden nefes alamaz haldeyiz. 7 günde 4 ülkeyi ziyaret ettiğimiz oluyor” dedi.

10 ayda 5190 kamyon satıldı 
Serhan Turfan konuşmasına 16 ton ve üstü segmente yönelik 10 aylık pazar seviyesi ile ilgili bilgiler vererek başladı: “Bu yıl pazarın 7 bin adetler civarında olacağını öngörmüştük. Ekim ayı itibariyle toplam satış 5190. Yıl 7 bin ile kapanacak gibi. Bu bizi üzmemeli, biz ileriye her zaman umutla bakıyoruz” dedi.

Bu seviyeler dip nokta 
Ford Trucks olarak son 25 yılı kendileri açısından değerlendirdiklerinde inişli çıkışlı süreçlerin bulunduğunu belirten Turfan, “İnişlerin sert olduğu bir pazarda çıkışların da sert olacağını düşünüyoruz. Yaklaşık 5 yıl 30 bin adetlerde giden bir pazar seviyesi, daha sonra 18 bin temposuna düştü. 7 binler seviyesinin dip nokta olduğunu söyleyebiliriz. 1999 ve 2001 yılında da 6-7 bin adetler olmuştu. 2020 yılı itibariyle biz marka olarak bütçelerimizi yükselişe yönelik oluşturduk. Faizler ve kredi oranlarındaki düşüşün bir hareket getireceğini düşünüyoruz. 400-500 adetlerle giden pazar Ekim ayında 700 adede geldi. Bu da biraz hareket olduğunu gösteriyor” dedi. 

F-MAX pazarı yükseltti
Serhan Turfan, “2008’den itibaren yaptığımız hamlelerde pazar payımızı 14,7’ler seviyesinden 28,5’ler noktasına getirdik. Geçen yıl hedefimizin de 30 üzeri olduğunu söylemiştik. Şu an 10 aylık süreç itibariyle pazar payımız 31,7. Bu pazar payı son 25 yılın en yüksek seviyesi. Bu sene ödüllü aracımız F-MAX pazar payımızın artmasına önemli derecede yardımcı oldu” dedi. 

Yol kamyonunda artış 
Serhan Turfan segment bazlı olarak da pazardaki durumu açıkladı: “2017 yılında inşaat segmentinde bir parlama olmuş ve segment yüzde 46’ya ulaşmıştı. 2018’de ise bu oran yüzde 30’lara geriledi, şu anda da seviye aynı. Yıllardır yüzde 16-17’ler seviyesinde giden yol kamyonu bu yıl yüzde 24’lere kadar çıktı. Burada belediyelerin kullandığı çöp ve temizlik araçları dikkati çekiyor. Çekici segmenti ise yüzde 45 pay alıyor. F-MAX aracımıza odaklandık. Hannover’de aldığı 2019 Yılın Aracı Ödülü’ne yenilerini ekledi. Rusya’da, Avusturya’da, Slovenya’da yılın kamyonu ödülü unvanını aldı. Bu bizim yurtdışı planlarımızı erkene çekti.” ■


Ford Trucks Uluslararası Pazarlar Direktörü Emrah Duman, Türkiye & Uluslararası Paz. Pazarlama Müdürü Emine Coşkun, Ford Trucks GMY Serhan Turfan, Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören

Tekrar 25 binlik adetler gelecek
Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan: "Türkiye’de 25 bin adetlik oturmuş bir pazar var. Biz bu pazarın tekrar 25 bin adetlerine tekrar taşınacağına inanıyoruz. Biz marka olarak planlarımızı bu şekilde yaptık. Pazar payında da hedefimiz daha ileriye gitmek. Bu seviye bizi liderliğe götürür mü bilmiyoruz, ama hedefimiz bulunduğumuz pazarların hepsinde lider olmak. Yol kamyonu segmentinde uzun yıllardır lideriz. İnşaat segmentinde geçen yıl lider olduk. Geriye çeki pazarı kaldı. Biz F-MAX aracımıza çok güveniyoruz.”

İkinci elde 4 yılda 5 bin alım satım 
Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören de ikinci el faaliyetlerine yönelik açıklamalarda bulundu: “2015’te Truck Market yapılanmasını kurduk, 4 yılda 5 bin adetlik alım satım oldu. Geçen seneyi 760 adetlik satışla birinci kapattık. Bu sene 700 adetlere doğru gidiyoruz. 

Yurtdışı Pazarlar

2023’de 81 ülke
Batı Avrupa pazarının bu işin kalesi olduğunu bildiklerini de vurgulayan Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, yurtdışı pazarlara yönelik şu bilgileri verdi: “Akdeniz’de dikkat çekici pazarlardan birisi İspanya. Yaklaşık 20 bin adetlik bir seviye var. Avrupa’nın beş büyük pazarından birisi. Distribütörümüzle görüşmelerimiz yaklaşık bir yıl sürdü. En son 4 Ekim’de Madrid’de lansman yaptık, 8 noktada faaliyete başladık. Girmiş olduğumuz her pazarda yüzde 5 pazar payı elde etme hedefimiz var. Operasyonumuzu bu hedef doğrultusunda belirliyoruz.

Diğer pazar Portekiz. Burada seviye 5 bin adet. Rekabetçi bir pazar. Distribütörle görüşmelerimiz Mart 2019’da başladı ve 3 Ekim’de Lizbon’daki tesisimizi açtık. 2020’de 4 noktada faaliyet göstereceğiz. 
İlk defa sizlere duyurduğumuz çalışmamız da İtalya. Stratejik bir pazar. İspanya gibi 20 bin adetlik seviyesi var. Aralık ayında tesisimizin açılışını yapacağız. İtalya’da en az 20 noktada hizmet vereceğiz. 
2020’deki hedefimiz Fransa’ya girebilmek. Benelüks yine hedefimiz arasında, Almanya pazarı 2021’de... Daha kuzey ülkeleri en sona bırakmak istiyoruz. Burada bir başarı hikayesi oluşturacağız. Avrupa pazarında büyümemizde olmazsa olmaz kurallardan birisi servis noktası. 72 noktada servis verir hale geldik. Bu servislerin hepsine yedek parça gönderildi ve personeli eğitildi. Hedefimiz 150-200 km’de servis noktası oluşturmak. Ana yollarda bunu başardık. 

İki önemli pazar daha 
Polonya pazarı. Avrupa’da dördüncü büyük ve yüzde 80’i çekici olan bir pazar. Kara taşımacılığında kilit bir ülke. Almanya ile çok hacim gerçekleştiriyor. Burada güçlü bir distribütörle olmak istedik ve 13 Haziran’da anlaşmayı yaptık ve 17 Ekim’de Varşova’da açılış yaptık. Burada 9 noktada operasyona başlıyoruz. Litvanya pazarına da adım attık. Ortalama 8 bin adet araç satılıyor. Buradaki çekici pazar seviyesi yüzde 95. F-MAX aracımız için burada olmak çok önemliydi. Mayıs ayında anlaşmayı yaptık. 18 Ekim’de Kaunas tesisimizi açtık. 4 noktada hizmet veriyoruz.
2019 yılı sonunda 43 ülkeye ulaşmış olduk. 233 noktada satış ve servis hizmeti veriyoruz. Son iki yılda bu kadar hızlı büyümek hiçbir markaya nasip olmaz. Bu çok gurur verici. Hedefimiz bu 43 noktayı 2023 itibariyle 81 ülkeye çıkarabilmek. 360 noktada satış ve servis hizmeti veriyor olacağız. Satış rakamlarında her yıl yüzde 50 büyümelerle gidiyoruz. Şu an 3155 adetlik bir satışa ulaştık. 2020’de de aynı büyüme oranı ile devam edeceğimize inanıyoruz.”

Yurtdışı daha kârlı 
Ford Trucks Uluslararası Pazarlar Direktörü Emrah Duman, yurtdışı çalışmalarına yönelik bilgiler verdi: “Biz yurtdışında adım adım büyüyoruz. İşin ihtiyacından çok büyük ekipler koymuyoruz. Pazarda yoğunluğumuz arttıkça büyüyoruz. Kârlılık açısından yurtdışı daha kârlı, Ortadoğu ve Afrika’da kârlılık daha az, Avrupa’da çok daha yüksek.Yedek parça konusunda Polonya’da bir depo kurduk. Sipariş edildiğinde yedek parça ertesi gün teslim ediliyor. 

Farklı ürünleri tercih ediyorlar
Aks anlamı açıklığında farklı ürünler talep ediyorlar. 3600 mm aks açıklığı olan F-MAX modelinin 1050 litre yakıt deposu var. Yakıtın ucuz olduğu ülkelerden geçen müşteriler daha büyük yakıt tankı istiyor. 3750 mm aks açıklığı ve 1350-1400 litre yakıt versiyonunu ilk etapta devreye alacağız.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159