Kapıkule TIR parkı açıldı

banner113

Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından yaptırılan ve Kapıkule Gümrük Kapısı önündeki TIR sürücüleri için modern ve güvenli bir bekleme alanı oluşturacak Kapıkule TIR Parkı hizmete açıldı

banner114
LOJİSTİK 13.10.2015, 17:30 13.10.2015, 17:51 Taşıma Dünyası
Kapıkule TIR parkı açıldı
Törene TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile çok sayıda oda ve borsa başkanı katıldı.

7 yılda 40 milyon tır, 40 milyon yolcu-giriş ve çıkışı 

Açılış töreninde konuşan  Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 2009 yılında Kapıkule Sınır Kapısı’nı modernize ederek hizmete açtıklarını hatırlatırken, “Şimdi de Kapıkule Sınır Kapısı bünyesinde faaliyet gösterecek olan ve 7 ay önce inşaatına başladığımız TIR Parkını açıyoruz. Kapıkule Sınır Kapısı ülkemizin ihracatı için en önemli geçiş. Çünkü ihracatımızın yarısını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Buna rağmen Kapıkuleye yıllarca yatırım yapılmamıştı. Geçişler sıkıntılı ve çok yavaştı. Gurbetçilerimizin ve Edirne’ye gelen yabancıların geçişi de ayrı bir işkenceydi. 2007 yılında Kapıkule sınır Kapımızı modernize ettik. Modernize ettiğimiz günden bu güne kadar Kapıkule’den 4 milyon tır ve tam 40 milyon yolcu giriş-çıkış yaptı. Bu sayede Kapıkule, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kara sınır kapısı haline geldi” dedi.
 
TIR şoförlerine modern tesis
 
TIR parkının Edirne için çok büyük bir ihtiyaç olduğundan söz eden TOBB Başkanı, Türk insanının  Avrupalıdan, Amerikalı’dan eksiği bulunmadığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:  “Avrupa’daki insan hangi hizmeti görüyorsa, hangi şartlarda iş yapıyorsa benim insanım da en az o standartta hizmet görmeye layık. İşte biz bu yatımı bunun için yaptık. Düşünün Kapıkule ihracatımızın yükünü çekiyor. Ülkemizin en büyük, dünyanın da ikinci büyük sınır kapısı. Sadece 2014 yılında Kapıkule’den toplam 480 bin TIR geçiş yapmış. Yani Kapıkule Türkiye’nin ihracatının, dış ticaretinin yükünü çekmiş.
 
Bu ihracatı, zenginliği üreten firmalarımıza ve o Türk ürünlerini taşıyan cefakar TIR şoförlerimize borçluyuz. Ama buna rağmen hem firmalarımız, hem şoförlerimiz sağlıklı koşullar olmadığı için ilave sıkıntılar yaşıyordu. Siz bunun en yakın şahidisiniz. Televizyonlarda haberlere bile konu oluyor. Kapıkule’de kilometrelerce TIR kuyruğu var diye. Bu kuyruklardan dolayı Türk özel sektörü olarak navlun maliyetlerimiz artıyordu.
 
Yine bu kuyruklar sebebiyle TIR’larımız Avrupa ülkelerinde takograf cezası yiyorlardı. Bu durum hem TIR şoförlerini hem diğer araçları hem de Edirnelileri sıkıntıya sokuyordu. TIR’larımız, şoförlerimiz yazın sıcakta, kışın soğukta eziyet çekiyordu. Mallarımızı Avrupa’ya taşıyan şoförlerimiz en insani ihtiyaçlarını bile gideremiyordu. Allah aşkına düşünün, 3-4 gün bir yerde beklemek zorundasınız ama lavabo ihtiyacınızı bile giderebileceğiniz bir yer yoktu. Çok açık söylüyorum bu çağ dışı görüntü, Edirne’ye yakışmıyordu. Şimdi inşallah bu sıkıntıların hepsi geride kaldı.”
 
Çağ dışı manzara bitiyor
 
“Açılışını yaptığımız Tır Parkı ile birlikte bu çağ dışı manzara bitecek. TIR’larımız Avrupa’daki muadilleri ile aynı standartta modern bir parka sahip olacak. 93 bin m2 alanda faaliyet gösterecek olan Kapıkule TIR parkı 276 TIR kapasiteli olacak. TIR parkı otomasyon sistemi ile çalışacak. Parka giren her şoför kardeşime bir çağrı cihazı vereceğiz. Bu cihaz, park edeceğiz yeri gösterecek, park yeri aramayacak. Bu çağrı cihazı ile ne zaman yola çıkacağım sorusunu ortadan kaldıracağız. Kendi TIR’ına sıra yaklaştığında çağrı cihazı uyarı verecek. Şoförlerimiz için duş da dahil olmak üzere her türlü ihtiyaçlarını giderecekleri mekanlar olacak. Vakit geçirebilecekleri, oturabilecekleri, dinlenebilecekleri alanlar olacak.
 
Şoför kardeşlerim Kapıkule’den geçmeden önce insani şartlara kavuşmuş olacak. Ayrıca TIR’ların bakım-onarım hizmeti alabileceği servis alanları da burada bulunacak. Uluslararası taşımacılık için gerekli geçiş belgelerinin dağıtılacağı tesis sayesinde, sürücülerin ihtiyacı olan tüm hizmetlere tek noktada erişmesi sağlanacak.
 
Bugüne kadar 7 sınır kapısına (Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Habur, Sarp, Nusaybin ve Cilvegözü) yatırım yaptık. Halkalı İç Gümrük, Çıldır-Aktaş, Dilucu, Esendere Sınır Kapıları’na da yatırımlarımız tamamlandı. İnşallah bu gümrük kapılarımızı da, 2015 yılı içinde faaliyete geçireceğiz.
 
Bu zamana kadar 725 milyon liralık yatırım yaptık. Bu yatırım yükünü devletimizin sırtından aldık. Yine bu zamana kadar devletimize 372 milyon lira vergi ödedik. Yani Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına toplam 1 milyar TL koymuş olduk. Modernizasyon sonucu yıllık 410 milyon TL sanayicimize ve ihracatçımıza kazandırdık. Birleşmiş Milletler: “Best practise/sınır geçişinde en iyi örnek”  seçti. Dünya Bankası Lojistik Endeksi: 155 ülke arasında 39. sıradan 30. sıraya yükseldik. Bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı.”     
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Kırklareli’den Bulgaristan’a açılan Dereköy Sınır Kapısı’nın yakında tır geçişlerine açılacağını belirtti.
 
Aşcı, Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) tarafından 6 ayda tamamlanan Kapıkule Tır Parkı’nın açılışında, halkın her zaman hizmetlerin en iyisini almaya devam edeceğini söyledi.
Türkiye’nin alt yapısını 2023 hedeflerine göre dizayn etmesi gerektiğini ifade eden Bakan Aşcı, 2002'de 36 milyar dolarlık ihracattan geçen yıl 160 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldığını anlattı.
2023 hedefinin 500 milyar dolarlık ihracat olduğunu anımsatan Aşcı, şöyle konuştu:
 
"Basit bir hesapla 2023’teki ihracat rakamımız şimdikinin 3,5 katı olacaktır. Şu anda Kapıkule’den günde 750-800 tır geçiyor, bunu 3,5 ile çarparsanız 2023'te minimum Kapıkule’den 2 bin 500 tırı geçirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla 2 bin 500 tırın geçeceği kapıyı yapmak, buralara hizmet vermek bizim boynumuzun borcu, onun için büyük ülke olarak hedeflerimizi yüksek koyacağız. Avrupa’daki tır taşımacılığının yarısını ülkemiz taşımacıları gerçekleştiriyor. Bunu da Kapıkule’den, Hamzabeyli’den, İpsala’dan yapıyorlar. İnşallah yakında Dereköy’den yapacaklar. Dereköy’den tır taşımacılığı çalışmalarımız tamamlandı, yakında geçişler başlayacak."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Kapıkule Sınır Kapısı'nı 2007'de modernize ettiklerini, modernizasyon işleminin ardından Kapıkule'den 4 milyon tır ve 40 milyon yolcunun geçiş yaptığını söyledi.
 
Hisarcıklıoğlu, " Kapıkule Sınır Kapısı Tır Parkı hizmetini şoförlerimize ve firmalara borçluyuz. Kapıkule'de kilometrelerce tır kuyruğu vardı ve bu nedenle Türk özel sektörü olarak navlun maliyetlerimiz artıyordu" diye konuştu.
 
Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ise Kapıkule Gümrük Kapısı Tır Parkı'nın yap, işlet, devret modeliyle tamamlandığını söyledi.





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159