banner69

Karayolunda zaman ve maliyet avantajları sağlanması

banner113

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Genel Sekreteri Umberto De Pretto, Ortadoğu ve Bölge Daimi Temsilcisi Adrian Albu ile IRU TIR Elektronikleştirme Müdürü Raphael Hirt, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi makamlarında ziyaret etti.​

banner114
LOJİSTİK 13.03.2018, 17:33 13.03.2018, 17:42 Taşıma Dünyası
Karayolunda zaman ve maliyet avantajları sağlanması

Heyet ilk olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile görüştü. Bakan Arslan görüşmede, Türkiye’nin dünyanın en önemli lojistik üssü olması amacına hizmet eden tüm uluslararası projelere destek vereceklerini taahhüt etti.

Ziyarette, orta koridor başta olmak üzere Doğu-Batı ticareti rotasının intermodal yapılar kullanılarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, IRU, TOBB ve BSEC-URTA işbirliği ile geliştirilmesi, elektronik yük hamule senedinin (eCMR) Türkiye’de uygulamaya konulması ile karayolu taşımacılığı işlemlerinde şeffaflık, zaman ve maliyet avantajlarının sağlanması konuları ele alındı.
Görüşmede ayrıca, Çin ve Türkiye arasındaki ikili karayolu taşımacılığı anlaşması kapsamında iki ülke arasında planlanan karavan projesinin hayata geçirilmesi ve Türkiye’den ilk taşıma aracının Çin’e gönderilmesi konuları üzerinde duruldu.

Tır sisteminin elektronikleştirilmesi
Heyet daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi makamında ziyaret etti. Bakan Tüfenkci, TIR Sisteminin elektronikleştirilmesi konusunda gerekli desteği sürdüreceğinin altını çizdi.
Tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılması perspektifinde gerçekleştirilen çalışmalar, bölgede yaşanan coğrafi ve ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, Türkiye’nin bölgesindeki liderlik özelliğini uluslararası taşımacılık ve ticarette de göstermesi gerektiği üzerinde duruldu.

Görüşmede ayrıca Çin, Hindistan, Pakistan ve Katar gibi ülkelerin TIR sözleşmesine taraf olmasıyla beraber bu ülkelerden Avrupa, Kuzey Afrika ve Okyanus ötesi ülkelere gönderilecek ihracat eşyalarının intermodal/multimodal yapılar kullanılarak taşınması konusundaki projeler değerlendirildi.
Bu kapsamda özellikle eTIR projesinin bölge ülkelerine yaygınlaştırılmasının önemi vurgulanarak, projenin kapsamının geliştirilmesi konusunda ortak hareket etme gereklilikleri ifade edildi.


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159