Norveç yolunda bir Türk tır şoförü

banner113

Bir Türk tır şoförü ağır kış koşullarında yaz lastiği ile Norveç yolunda ve üstelik ehliyeti yanında olmadan... National Geographic gözüyle.

banner114
LOJİSTİK 17.03.2020, 12:57 17.03.2020, 13:31 Taşıma Dünyası
Norveç yolunda bir Türk tır şoförü
İZLENİM: Erkan YILMAZ

Korona virüsü nedeniyle evde geçen günleri değerlendirmenin en güzel yollarından biriside belgesel izlemek. Bende 17 Mart Salı günü TV başındaydım. 

Ancak izlediğim bir belgesel de doğrusu bizim konumuz haline gelmesi de bir yandan şaşırttı bir yandan da sevindirdi. Çünkü çok önemli bir yayındı. Belgeseli izlediğim kanal National Geographic’ti. Belgeselin adı da Otoyol Cehennemi. Ekstrem Kurtarışlar 10. Sezon 1. Bölüm 10. Belgeselin konusu. Buzlu yol kurtarıcıları Thord ve Björn'ün karlı yollarda yaptıkları kurtarma hikayeleri. 

Yolda kalan tırları kurtarma sahneleri çok ilgimi çekti. Önce Polonyalı bir tır sürücüsünün yaz lastiği ile Norveç yolunda devrilen tırın konusu vardı. Tırdaki somon balığı yükünü kurtarma ilk öncelik oldu 30 bin Euro’luk bir yükü ve tırı kurtardılar. 

Daha sonra yine yolda kalan bir tırı kurtarma işi daha vardı. Bu seferki tırın sürücüsü de Türk’tü. O Polonyalı tır sürücüsünden daha şanslıydı. Onun tırı devrilmemiş yolda kalmıştı, kalış nedeni ise aynıydı. O da yaz lastiği ile Norveç’in karlı yollarındaydı üstelik lastiklerin dış derinliği de kalmamıştı. Kurtarma ekibiyle birlikte poliste olaya müdahale etti. Tırın 12 lastiğinin değiştirilmesi şartı getirdiler. Bunun içinde polis tırın plakasını söktü. Tır çekildi ve lastikler değişti burada 10 bin 500 Euro masraf çıktı. İşlemler yapılırken çok şaşırtıcı bir gelişme de oldu. 

Türk tır sürücüsünün ehliyeti de yanında yoktu. Polis Türk elçilik ile konuştu. Elçilik Tırın sahibi Türk lojistik şirketi ile görüştü ehliyet fakslanacaktı. Ancak şirket kurtarma yapan şirkete lastik ve çalışma maliyeti olan 10 bin 500 Euro'yu ödemek istemiyordu. Başka yerden lastik alacağını söylüyordu. Bütün bu süreç 3 hafta sürdü. Sonunda Türk tır sürücüsü bir otobüse binip, havalimanına gitti ve uçakla Türkiye’ye döndü. Türk lojistik şirketi bu sefer ehliyeti yanında olan bir şoför gönderdi. Parayı da ödedi ve tir çıkış yapabildi. 

Bu belgeseli özellikle bu bölümü lojistik şirketleri ve çalışanları mutlaka izlemeli. Kış lastiği olmadan yola çıkmak üstelik uluslarasi bir yola çıkmak yine ehliyetsiz o yollarda olmak bu ders niteliğinde bir bölüm.

National Geographic bu dizileri dünyaya yayınlıyor. National Geographic'in gözüyle taşımacılarımızın imajı bu mu?



National Geographic belgeselin adı Otoyol Cehennemi. Ekstrem Kurtarışlar 10. Sezon 1. Bölüm 10.

Yorumlar (1)
Gürses 1 yıl önce
birşey olmaz, düşüncesi varya
banner117
15
açık
banner159