Sahteciliğe karşı gerçek çözüm

banner113

Sahtecilik yapan birçok firmanın TİP Onay Belgesi iptal edildi.

banner114
LOJİSTİK 04.05.2015, 14:16 04.05.2015, 14:41 Taşıma Dünyası
Sahteciliğe karşı gerçek çözüm
Sanayi Bakanlığı, treyler sektöründe rekabetçiliğini düşüren ve sektörün gelişiminin önündeki en büyük engellerden biri olarak görülen sahteciliğe son vermek için harekete geçti. Sahtecilik yapan birçok firmanın TİP Onay Belgesi iptal edildi. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, treyler sektörünün kanayan yarası haline gelen sahteciliğin önüne geçmek için önemli bir adım attı. Bakanlık, Tip Onay belgesi olmadan üretim yapan, bir Tip Onay belgesiyle birden fazla araç üreten, Tip Onayını satan veya satın alan, düşük fatura keserek satış yapan ve eleman çalıştıran firmaların Tip Onay Belgesi’ni iptal etmeye başladı. Ayrıca söz konusu firmalara ait araçların trafiğe tescil edilmemesi için de ilgili kurumlara bilgi veren Bakanlık, sahtecilik konusunda treyler sektörüne rahat bir nefes aldırdı.  

Treyler Sanayicileri Derneği’nin (TREDER) sahteciliğin önüne geçilmesi yönünde uzunca bir süredir çalışma yapıyordu. Sahtecilik konusunda Başbakanlık ve bakanlıklara ayrıntılı bir rapor sunan TREDER,  son olarak 2015 yılının başında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ı ziyaret etmişti. Bakan Fikri Işık, Kaan Saltık başkanlığındaki TREDER heyetine konunun takipçisi olacağını iletmişti. Aradan çok kısa bir süre geçmesine rağmen Bakanlığın attığı adım, sektörün önünü açarken, gelecek için ümitleri artırdı. 

Prangalarımızdan kurtuluyoruz

TREDER Başkanı Kaan Saltık, atılan bu adımı çok yerinde bulduklarını ve sektörün geleceği için atılmış büyük bir adım olarak gördüklerini belirterek, “Türk treyler sektörü sadece yurtiçinin değil üç kıtanın ihtiyaçlarına yönelmiş durumda. Henüz mali boyutunun dahi net olarak bilinmediği ancak sayıları binleri aşan adetlerde treylerin sahteciliğe maruz kalındığı tahmin ediliyor. 
Böyle vahim bir tablo ile bu sektörün ilerlemesi mümkün değil. Bu sektörün artık sahtecilik ile uğraşması ayağına pranga takmaktan başka bir anlama gelmiyor. Çok önemli bir adım atılmıştır. Sektör adına Bakanlığımıza yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu adımların ve kararlılığın devam etmesini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu. ■



Sahtecilik Nasıl Yapılıyor?

Trafiğe tescili yapılan,  ruhsatında 'rehinli' ibaresi bulunan borçlu treylerlerin, sahteci firmalar tarafından şasi numaraları siliniyor, yeni bir şasi numarası ile başka bir üreticiye ait bir uygunluk belgesi ve uygun olmayan bir faturayla tekrar trafiğe tescili yapılıyor. İşleri kötü giden nakliyeciler ve bu işi kendisine meslek edinmiş organize suç örgütleri bu yola başvurmaktadırlar. Bu tip sahtekarlıklar, işini hakkıyla yapan nakliye firmaları ve treyler üreticilerini, çok büyük bir haksız rekabet ile karşı karşıya getirmektedir.

Sahte Fatura Düzenlenmesi ve Change İşlemleri Elele Yürüyor

Sanayi Bakanlığı’ndan almış olduğu “Araç Tip Onay Belgeleri”ni kötüye kullanarak sektöre zarar veren ve bunu hukuki boyutta suç işlemeyi de içine alacak şekilde yapan firmalar azımsanmayacak sayıdadır. Bu firmalar şu an için treyler (yarı-römork) üretmedikleri halde Sanayi Bakanlığı’ndan daha önce almış oldukları Araç Tip Onay Belgeleri sayesinde üretim ve trafikte kendi ürettikleri marka ile tescil hakkına sahip olmaları sebebiyle, kendilerinin üretmedikleri treylerler için kendileri üretmiş gibi fatura kesmektedir. Bunun neticesi olarak finans kurumlarına veya üretici firmalara halen ödenmemiş borcu olan orijinal treylerler ortadan kaybolmakta ve treyler sektörü büyük zarar görmektedir.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159