Türkiye’nin İlk Hibrit Lokomotifleri için anlaşmaya varıldı

banner113

Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma, EURODUAL tipteki yedi hibrit lokomotif için İsviçreli demiryolu araçları üreticisi Stadler ile anlaşma imzaladı. Sekiz yıl süresince bakım hizmetini de kapsayan anlaşma, Stadler’in Türkiye pazarındaki ilk iş birliği olma özelliğini taşıyor. Körfez Ulaştırma lokomotifleri 2021 yılında teslim alacak.

banner114
LOJİSTİK 27.08.2019, 12:34 27.08.2019, 12:37 Taşıma Dünyası
Türkiye’nin İlk Hibrit Lokomotifleri için anlaşmaya varıldı

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma, İsviçreli demiryolu araçları üreticisi Stadler ile EURODUAL tipteki yedi adet Co’Co’ hibrit lokomotif ve 8 yıllık yedek parça ve tam servis bakımı için anlaşma imzaladı. Stadler’in Türkiye’deki ilk iş birliği olan bu anlaşma çerçevesinde lokomotiflerin 2021’de teslim edilmesi planlanıyor. Körfez Ulaştırma bu iş birliği ile bugüne kadarki en geniş kapsamlı lokomotif alımını gerçekleştirmiş olacak.

Demiryolu sektörünün en itibarlı oyuncularından Stadler ile imzalanan anlaşmadan duydukları mutluluğu dile getiren Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır; “Demiryolu yük taşımacılığı pazarındaki payımızı artırmak için kaynaklarımızı hızla büyütüyoruz. Stadler ile yaptığımız bu anlaşma, bir özel sektör demiryolu şirketi için Türkiye’ye ilk lokomotif ithalatı anlamına geliyor. Güçlü EURODUAL lokomotiflerin filomuza dahil olması, demiryolu operasyonlarımıza destek verecek ve rekabette güçlü bir şekilde öne çıkmamıza yardımcı olacak” dedi.

Stadler Valencia Genel Müdürü Iñigo Parra ise, projenin önemine dikkat çekerek yeni platformun avantajlarını şu sözlerle vurguladı: “EURODUAL lokomotiflerin pazarını Türkiye’ye taşımış olmaktan gurur duyuyoruz ve müşterimizin bize duyduğu güvene müteşekkiriz. Bu anlaşma, demiryolu işletmecilerine birçok ekonomik ve çevresel fayda sağlayan yeni lokomotif ailesinin geliştirilmesine yönelik taahhüdümüzü daha da güçlendiriyor.”


Türkiye’nin ilk hibrit lokomotifleri

Güçlü bir çekiş gücüne ihtiyaç duyulan yüksek eğimli hatlarda hem 25 kV AC elektrikli hem de dizel çalışma modlarını bir araya getirerek yük taşımacılığı hizmetlerinde kullanılacak lokomotifler; aynı zamanda Türkiye’nin ilk hibrit lokomotifleri olacak. 2000 tona kadarki akaryakıt ürünü trenlerini çekmek için kullanılacak yeni EURODUAL tipteki lokomotifler, Körfez Ulaştırma’nın operasyonel verimliliğini de artıracak. EURODUAL; 2,8 MW dizel-elektrik ve 6,15 MW elektrik-katener gücü ile 6 aksı ve son teknoloji ürünü sürüş kontrol sistemi sayesinde 500 kN’ye varan olağanüstü bir çekiş gücü sağlayabiliyor.

Körfez Ulaştırma ile imzalanan anlaşma ile Stadler Valencia tarafından geliştirilen ve üretilen yeni nesil Co’Co’ lokomotiflerin toplam satış miktarı 74 adede ulaşmış oldu.

Körfez Ulaştırma A.Ş., iki yıl önce aldığı yük taşımacılığı lisansıyla TCDD’nin ana hatlarında demiryolu taşımacılığına başlayan, Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisi konumunda bulunuyor.


Körfez Ulaştırma A.Ş.

Tüpraş'ın %100 bağlı ortaklığı olan Körfez Ulaştırma A.Ş. Türkiye'nin ilk özel demiryolu işletmecisidir. Tüpraş ürünlerinin demiryolu ile taşınması amacı ve Türkiye’de demiryolu yük taşımacılığında büyüyerek önemli bir rol oynamak vizyonu ile kurulmuştur. Faaliyetlerine Aralık 2017’de başlayan şirket bugüne kadar operatör ve organizatör sıfatıyla 3 milyon ton ürün taşımıştır. Körfez Ulaştırma A.Ş., Tüpraş/Körfez Ulaştırma A.Ş. sahipliğindeki 439 vagon ve kiralanmış diğer vagonların yanında, TCDD'den (Türkiye Devlet Demiryolları) alınan/kiralanan 10 dizel lokomotif ile faaliyetlerini yürütmektedir.


Tüpraş (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) 

Dört rafinerisinde yıllık 30 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Tüpraş; deniz taşımacılığındaki bağlı ortaklığı Ditaş, demiryolu taşımacılığındaki bağlı ortaklığı KUAŞ (Körfez Ulaştırma A.Ş.) ve akaryakıt dağıtım sektöründeki iş ortaklığı Opet ile Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve rafinaj sektöründeki ilk ve en büyük üreticisi konumundadır. Fortune Global 500 listesinde yer alan Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu Koç Holding’in bir parçası olarak faaliyet göstermektedir.
Avrupa'nın 7'inci büyük rafinerisi olan Tüpraş; dağıtım, deniz ve demiryolu taşımacılığı ve ticaret faaliyetleri ile entegre bir petrol şirketi olarak hizmet vermektedir. Hisselerinin %49’u Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.
Türkiye genelinde 45 çeşit petrol ürününün tedarikini sağlayan Tüpraş’ın doğrudan satış yaptığı müşteriler arasında akaryakıt, LPG, ihrakiye, madeni yağ dağıtım firmaları, petrokimya ve boya sanayi ile çeşitli devlet kurumları yer almaktadır.

Stadler 

Uluslararası demiryolu araçları üretim şirketi olan Stadler’ın genel merkezi İsviçre’nin doğusunda, Bussnang’dadır.1942’de kurulan şirketin çeşitli üretim merkezlerinde ve 40’dan fazla hizmet merkezinde 8.500’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Stadler, yüksek hızlı trenler, şehirler arası trenler, bölgesel ve banliyö ağır ray trenleri, metro trenleri, tramvaylar ve tramvay trenleri gibi ağır yük ve şehir içi taşımacılık segmentlerinde birçok farklı ürün sunmaktadır. Stadler ayrıca, Avrupa’daki en güçlü dizel-elektrikli lokomotifin de aralarında bulunduğu çeşitli ana hat lokomotifleri, manevra lokomotifleri ve yolcu taşıyıcıları da üretmektedir. Şirket, lokomotif ve tren seti sektöründe dünyanın önde gelen üreticilerindendir.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159