UYOF Tahdide Karşı

banner113

UYOF Yönetim Kurulu otobüsçülüğe tahdit getirilmesine yönelik talepleri değerlendirdi. İmran Okumuş başkanlığında bir araya gelen yönetim kurulu üyeleri, bu isteğin sektöre sorularak Bakanlığa iletilmediğini dile getirerek, tahdit uygulamasının sektördeki rekabet ortamına veya gelişimine olumlu bir etki sağlamayacağını vurguladılar.

banner114
MESLEK KRL 18.01.2015, 15:47 05.01.2021, 23:18 Taşıma Dünyası
UYOF Tahdide Karşı
UYOF Yönetim Kurulu üyeleri 6 Ocak’ta TOFED’in 10’uncu kuruluş yıldönümü etkinliklerinde Kurucu Başkan Galip Öztürk’ün şehirlerarası otobüs sektörü için tahdit getirilmesine yönelik yaptığı açıklamaları değerlendirdi. 13 Ocak Salı günü İmran Okumuş başkanlığında yapılan yönetim kurulu toplantısına Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, Nilüfer Turizm Genel Müdürü Emrah Duman, Anadolu Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçin, Özkaymak Turizm Genel Müdürü Metin Cevizci katıldı. 

UYOF’un talepleri 

Yürüttükleri çalışmalara yönelik bilgiler veren UYOF Başkanı İmran Okumuş, ilk sırada çözüm bulmak için çaba gösterdikleri çalışmanın otogar çıkışlarına yönelik indirimlerin olduğunu belirtti: “En azından bunu sezonluk yapalım.  Çünkü yazla, kış sezonu arasında fiyat farklılıkları var. Bu farklılığı otogar çıkışlarında da hayata geçirelim. Büyükşehir statüsüne kavuşan illerin artmasıyla otogar çıkış fiyatlarında yeni bir taban-tavan düzenlemesinin zorunlu olduğunu Bakanlığa ilettik.  Otogar çıkış fiyatları bilet fiyatlarının üzerinde olmasın diye görüş de açıkladık. Kısa mesafeli hatlarda daha düşük otogar çıkışı alınması talebimiz de bulunuyor. Bunun yanı sıra kampanyaların tamamen durdurulmasına yönelik bir talebimiz oldu. Çünkü koltuk kapasitesinin yüzde 10’una yönelik alınan bu izinlerin aracın tamamına uygulandığını ve sektöre zarar verdiğini dile getirdik. Bir talebimiz de uluslararası taşımalarda uygulanan yüzde 25 doluluk oranı şartının kaldırılmasıydı.  Bu düzenlemenin iptaline yönelik açtığımız davamız sürüyor.” 

Sektöre sorulmadan gitmek yanlış 

Batum’da TOFED’in etkinliğinde Kurucu Başkan Galip Öztürk’ün dile getirdiği tahdit talebine yönelik değerlendirmede de bulunan Okumuş, “Sayın Galip Öztürk, bu taleple Bakanlığa başvurduklarını, 5 yıl taşıt kartı dondurulmasını istediklerini, Müsteşar Yardımcısı Sayın Talat Aydın’ın da 3 yıla sıcak baktıklarını söylediğini ‘size müjde veriyorum’ diyerek açıkladı. Ben bize sorulmadan bu tür bir taleple Bakanlığa gidilmesini ve bunun bir sektör görüşü olarak sunulmasının doğru olmadığını ifade ettim. Orada konuştuğum birkaç arkadaşımın bu konuya sıcak bakmadığını da gördüm. Yine de UYOF yönetim kurulunda bunu tartışıp, değerlendireceğimizi; olumlu bir destek çıkmazsa bunu da açıklayacağımızı ifade ettim. Ayrıca talebin altının da doldurulmadığını gördük.  Burada tahdit istenirken ne hedefleniyor? Buna yönelik bir bilgi yok. Teklifin ne için edildiğinin açıklanması gerekiyor. Tahdit yani sınırlama diye bir şey olmamalı. Şehirlerarasında, D1 için söylüyorum, 341 firma fazla. D2 için turizmde de 40 bin otobüs fazla. Şu yapılabilir: D1 için istenen 150 koltuk kapasitesi, 500’e çıkarılabilir. Bu, sektöre daha ciddi oyuncuların girmesini sağlayabilir. Bununla ilgili bir sektör toplantısı talebinde bulunalım. İstanbul’da, Ankara’da, nerede istenirse orada yapılabilir. Ben Sayın Bakanın danışmanına bu isteğimizi ilettim ve ‘can taşımak ciddi bir iştir, can taşıyanlar ciddiye alınmalı; bunu böyle iletin, lütfen’ dedim” diye konuştu.

Sektörel menfaat için çalışılmalı 

Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğinde köklü bir değişiklik yapılmasını istediklerini belirten İmran Okumuş, “Şu anki mevzuat, geçmişte sektöre birçok fayda sağlamış olabilir, ancak şimdi değişen koşullar içerisinde fayda sağlamıyor, yetersiz kalıyor. Bakanlık ile yapılan görüşmelerde taleplerin bu noktaya odaklanması gerektiğine inanıyorum. Kişisel hareketlerin ön planda olması sektöre fayda getirmiyor. Sektörün menfaati yerine kişisel ve şirket menfaatleri tartışılıyor. Biz sektörün çıkarına olan konularda söylemimizi değiştirmeyeceğiz. Sektörün çıkarına yönelik alınacak tüm kararların yanında olacağız, destek vereceğiz. Artık sektör mensupları söylemden çok eylemin hayata geçmesini bekliyor” dedi.

Duayenler furyası 

İmran Okumuş, Türkiye’de bir duayenler furyasının oluştuğuna dikkat çekti: “Bu sektörde herkes duayen. Tecrübeye saygımız var, ama bu duayenlerin sektöre katkısının ne olduğunu anlamış değilim. Duayen söyleminden çıkmak lazım. Artık katkı katan insan gibi, artık değer katan insanlar var demek lazım. Hepimiz aynı gemideyiz, tartışılmayacak tek yanımız bu. Bir defa bu geminin su almaması lazım. Ama bu gemi su almış. Bu gemi su aldığı gibi, can yeleği de yok. Kime sığınacağız, onu bilmiyoruz. Onun için bu söylemlerin eyleme geçmesi lazım.” 

TOBB Sektör Meclisi Şubat’ta toplanıyor 

İmran Okumuş, TOBB bünyesinde kurulan Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nin iki yıldır toplanmadığına da dikkat çekerek, “Sektör Meclisinin yeniden işlev kazanması için bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. TOBB sorunlarımızı ve taleplerimizi hükümete iletebilmek için iyi bir nokta olabilir.  Yeni Sektör Meclisi Şubat ayında oluşacak, TOBB Başkanına sunuldu. Biz Sektör Meclisi’ni çok önemsiyoruz ve yeniden hayata geçmesi için yoğun bir gayret göstereceğiz” dedi. ■
 
KAMİL KOÇ GENEL MÜDÜRÜ KEMAL ERDOĞAN

Kısıtlama zarar verir 

Erdoğan, bu tür kısıtlamaların ekonomiye de, sektöre de zarar verdiğini düşündüğünü söyledi: “3-5 yıldır şehirlerarasında yaz döneminde 7 bin 500 otobüs çalışıyor. Kışın bir kısmı çekiliyor. Mesele araç sayısında değil. Mesele araç sayısında olsa, tahdit ederseniz ve arz talep dengesini sağlarsınız. Yazın bize ancak yeten bir otobüs sayısı var. Kışın da yüzde 25-30 fazla geliyor. Böyle baktığınızda plaka değer kazanacak. Biz bireysellere hava parası ödemeye başlayacağız veya elimizdeki plakalara hava parası ödeyeceğiz. Bunun dolmuş, taksi plakasından hiçbir farkı yok. Ben sektördeki rekabeti sonlandıracağına asla inanmıyorum. 7 bin 500 otobüs, yazın yine 7 bin 500 otobüs olarak çalışacak. Kışın 6 bin 6 bin 500’e düşecek. Sonuçta arz fazlasını yok edecek bir sistem değil bu, arzı fiktif olarak değerlendirecek bir sistem. İstanbul’da plaka tahdidi yok, öğrenci servis fiyatı 100 lira. Ankara plaka tahdidi var, ben şu an normalin iki katını ödüyorum. Plakaların plaka sahiplerine faydası olabilir ama uzun vadede sektöre hiçbir faydası yok. Milli Eğitim’in servisleri denetleyecek sistematiği yok. Ulaştırma Bakanlığı da denetleyemeyeceği bir kuralı koyduğunda aynen kampanyalarda olduğu gibi olacak. Çünkü kurala uyanlar için bir ayak bağı oluşurken, uymayanlar için de bir alan yaratılacak.” 

Lobi çalışması ihtiyaç 

Sektörün çok önemli bir taşıma kapasitesiyle hizmet verdiğini belirten Kemal Erdoğan, kamu tarafında bu önemin ve değerin iyi anlaşılamadığına dikkat çekti: “Geçen hafta İstanbul’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı  Sayın Lütfi Elvan’ın bir toplantısı vardı. Ben o toplantıya gittim. Yaklaşık 1 saat 15 dakika konuştu. Türkiye’de havayolu ile taşınan iç yolcu sayısı 40 milyon civarında. Biz 210 milyon civarında taşıyoruz. Demiryolu, da 6-7 milyon kadar taşıyor. 1 saat 15 dakika içinde 1 dakika da şehirlerarası otobüs sistemine ayrılamaz mı? Bir dakika ayırmadı. Uzun uzun havaalanlarından bahsetti. Hakkari’ye, Yozgat’a yapılacak havaalanından bahsedildi. Yozgat’ta havaalanı çalışma ihtimali bence sıfır. Bizim Ulaştırma Bakanlığı’nda en ufak bir ağırlığımız yok. Bence buna çalışmamız lazım. Yurtiçi yolcunun, kurumsal olarak taşınmasının yüzde 70’ini biz yapıyorsak, bizim gündem olmamız gerekiyor. Hiçbir gündemde yerimiz yok. Sayın Bakan’ın gündeminde de, en azından şu anda yok. Burada çok ciddi bir kamu hizmeti var. Ama 10 yıldır olan sivil toplum örgütleri de bunu başaramamış gibi hissettim.  Bunun yöntemini bulmamız gerekiyor. Çok iyi niyetli bir bakan olabilir. Sorulara pozitifte yaklaştı. Bölünmüş yollar var, yeni karayollarına yapacakları yeni yatırımlar var. 2016’da, yapacakları demiryolu yatırımlarının bütçesi karayollarını geçiyor. Geçmesi de gerekli ama bizim onların gündeminde yerimiz hiç yok. Bu taşımayı özendirecek ve değerini anlatacak bir lobi çalışmasına ihtiyacımız var, öncelikli olarak.  Engelli Yasası’nda yaşadığımız sorun gibi yeni mevzuatlarla karşılaşmayalım. Engelli Yasası, kimsenin görüşü alınmadan oluşturuldu ve daha sonra tadilatlar yapılmaya çalışılan bir kanun oldu. Hala ne olduğu da belli değil. Bakan ve Müsteşar Yardımcısından randevu almalıyız. Yakında icracı bakanlıklar istifa edecek.  Takvimimizi iyi hazırlamamız gerekecek. Gelecek bakanın kim olacağını da, takip ediyor olmamız lazım. Bunları ticari bir kaygı ile söylemiyorum, sektörel olarak söylüyorum. Bu sektörde 60 bin kişi çalışıyor. 60 bin kişiyi temsil edebilecek bir dernek olabilirsek, ağırlığımız siyasi olarak da kat be kat artar. O zaman otobüsçü, yönetici ya da herhangi bir işadamı gibi gitmeyeceğiz. Sivil toplum örgütü olarak gideceğiz. Bence, tabana yaydığımızda çok etkili olur. TOBB iyi bir nokta, orada çok aktif olmamız lazım. Bakanlık ile yakın irtibatta olmamız, kendi düşüncelerimizi iyi anlatmamız lazım. Güven sağlayabilmeye yönelik olarak nalına da mıhına da vurmak lazım; lehini de aleyhini de anlatmak lazım. Bunu anlattığımız zaman, bunun çıkar grubu olmadığı daha net anlaşılacaktır. Çünkü bu masanın etrafında oturanlar gayet güzel işbirliği adımları atıyor, ama çıktığımızda peronda rekabet ediyoruz. Bunu iyi planlamamız gerekiyor. Şimdiden, adımlar atmaya başlamalıyız.”

Yolcu 2014’te artmadı 

Kemal Erdoğan, “2008’den 2013’e kadar sürekli bir yolcu artışı elde ediyorduk. 2014’te bütün Türkiye’de yolcu sayısının gerilediğini düşünüyorum” dedi.

ANADOLU TURİZM GENEL MÜDÜRÜ MEHMET ALİ AKÇİN

Ticaretin serbest olmalı

Akçen, ticaretin serbest olması gerektiğini belirterek, tahdide karşı olduklarını belirtti:  “Biz burada karşıyız ama plaka tahdidi için Sayın Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’a başvuruda bulunmuşlar. Kimin, hangi firmanın görüşü alınmış? Ticaretin serbest olması lazım. Eğer tahdit koyulursa sektör kendini geliştiremez ki. Mevzuatları düzenlemek, sektörü yeniden yapılandırmak için, öncelikle devlet ile bizim yan yana gelmemiz lazım. TOBB Sektör Meclisi iyi bir açılım ama uzun soluklu bir iş. Almanya, havayolunda, demiryolunda kendisini geliştirdi, karayolunda da gelişmek istiyor. Demiryolu bütçesine de karayolu bütçesine de bir şey demiyoruz, ama şehirlerarası otobüs sektörü de bu kadar göz ardı edilmemeli. 2015 Ocak ayı ile birlikte Türkiye genelinde otogarlar zamlara başladı. Uşak, Kütahya, Eskişehir örnek. Biz Uşak’ta yüzde 31 olarak yapılmak istenen zamma yönelik girişimleri yaptık ve bu oranı yüzde 10’a düşürdük.  Kütahya Belediyesi’ne gittik durumu anlattık. Yüzde 40 zamdan bahsediyorlar. Bence her ile yönelik bu tür çalışmaları yapacak bir sistemi oluşturmamız gerekiyor.” 

ÖZKAYMAK TURİZM GENEL MÜDÜRÜ METİN CEVİZCİ:

Cevizci, “Aslında servis taşımacılığı için Milli Eğitim’in açıkladığı bir fiyat tarifesi var. 1 km’den 4 km’ye kadar 150 TL; 4 km’den 8 km’ye kadar 160 lira diyor, ama bunun hiçbiri uygulamada yok. İki katını uygulanıyor. Yarın sektörümüzde tahdit uygulandığında bu sıkıntıları biz de yaşayacağız. Milli Eğitim’i dinlemiyor, neden dinlesin?” ■

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

BİLET FİYATLARINA TABAN-TAVAN OLMASIN

Toplantıda bilet fiyatlarına yönelik taban-tavan uygulaması konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu. Nilüfer Turizm Genel Müdürü Emrah Duman, “Bence taban-tavan diye bir uygulama olmamalı. Biz basiretli tüccarlarız.  Bilet fiyatlarımızı kendimiz belirleyelim” derken Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan ise “Bu uygulama da kurala uyan firmalar zarar görüyor. Bu masanın etrafında oturan hiçbir firmaya fayda sağlamaz. Serbest olması da zarar vermez” diye konuştu.
 
TURİZM TAŞIMACILARI DA ÜYE YAPILSIN

UYOF Başkanı İmran Okumuş, turizm taşımacıları ile yakın temas içinde olmak istediklerini belirterek, “Turizm taşımacılarının federasyonumuza katılmaları konusunda çalışma yapmayı amaçlıyoruz. Turizm taşımacılığı kimsenin tekelinde değil. Bizim için bu sektörün tüm oyuncuları haklarını aramak bizim gönül işimiz. Bu dava ile yola çıktık ve bunu savunuyoruz. Hiçbir zaman tekele bireysele ve kişilere hizmet etmiyoruz. Biz sektörün tamamına hizmet eden bir yapı kurduk. Onun için de insanların fikirlerine saygımız var, ama bizim de fikirlerimize saygı gösterilmesini istiyoruz” dedi. 
 
UYOF’A KATILMAK İSTEYEN DERNEKLER VAR 

Toplantı sonunda Türkiye’deki tüm otogarların çıkış fiyatlarına yönelik bir çalışma yapılması kararı alındı. UYOF’a katılmak isteyen derneklerin başvurularının, yönetim kurulunda değerlendirilmesinin ardından kabul edilmesi kararı alındı. 




İmran Okumuş başkanlığında yapılan yönetim kurulu toplantısına Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, İstanbul Bölge Müdürü Metin Yücel, Nilüfer Turizm Genel Müdürü Emrah Duman, Anadolu Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçin, Özkaymak Turizm Genel Müdürü Metin Cevizci katıldı. Toplantıda UYOF Genel Sekreteri Yakup Selim Tomaç, İş Geliştirme Sorumlusu Hüseyin Yaşar hazır bulundu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159