Bu fark niye?

banner113

KTY (Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile DTY (Demiryolu Taşıma Yönetmeliği) taslağı çok farklı.

banner114
MEVZUAT 09.08.2014, 13:32 11.08.2014, 11:39 Taşıma Dünyası
Bu fark niye?
Yolcu taşımacılarını en çok ilgilendiren eksiklikler olarak ücret, zaman, güzergâh ve bilet düzenlemelerinin DTY’de yer almaması gösterilebilir.

Yük taşımacılarını ilgilendiren sorunlar olarak ‘lojistik işletmeciliği’ ve ‘taşıma işleri organizatörlüğü’ konularındaki çelişki ve belirsizlikler sayılabilir.

Kapsamında yer aldığı görülen pek çok hususta Yönetmeliğin metin kısımlarında bir düzenlemenin bulunmaması çok büyük eksiklik.

Özel sektörün tren işletmeciliği yapmasına imkan veren demiryolu yapılanmasına yönelik Kanun değişikliği sonrasında buna ilişkin Demiryolu Taşıma Yönetmeliği (DTY) taslak olarak UDH Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü (DDGM) tarafından hazırlanıp görüşe sunulmuş bulunuyor. Zamanla geliştirilmesi beklenen bu taslakta pek çok yetersizlik ve eksiklik dikkat çekiyor. 

Taşımalar

Özellikle yolcu taşımacılığına ilişkin zaman ve ücret tarifeleri ile hat düzenlemeleri taslakta yer almıyor. Bilet ve taşıma sözleşmesi zorunluluğu dışında, bunlara ilişkin hiçbir düzenleme bulunmuyor. Yolcu hakları da yok.

Taşıma araçları

Taşıtlara ilişkin sözleşmeli-özmal ve hat-özmal ilişkileri, taşıtların özellikleri, taşıtların bir belgeye kaydı ve başkalarınca kullanılamaması hususlarında neredeyse hiçbir düzenleme yok. 

Yetki belgeleri

Trenle yolcu ve yük taşımacılığı belgeleri dışındaki belgeler için genel şartlar dışında aranacak bir özel şart neredeyse hiç bilinmiyor. Bazı belgeler için özel hiçbir düzenleme de yer almıyor. 

Yük taşımacılığı

KTY’deki taşıma da yapabilen lojistik işletmecisi yerine DTY’de taşıma yapamayan ‘lojistik merkezi işletmecisi’ var. KDGM’den alınan ‘taşıma işleri organizatörlüğü’ belgesine benzer yetkilere sahip ‘organizatör’ yetki belgesi
DDGM’den alınabilecek. 

Temel anlayış ne olacak?

DTY’nin geliştirilmesinde ve KTY-DTY uyumunun sağlanmasında KTY’deki zorunlu olmayan düzenlemelerin kaldırılması veya benzerlerinin DTY’ye de eklenmesi seçeneklerinden hangisinin esas alınacağı önemli. ■

Dr. Zeki DÖNMEZ: Demiryolu Taşıma Yönetmeliği (DTY)

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159