Eski 8+1’lere ek imkan

banner113

UHD Bakanlığı’nın KTY’de değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliği 25 Temmuz 2014 tarih ve 29071 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe ilişkin 8 ve 9’uncu maddeler dışında kalan 7 maddelik değişiklikleri özetleyip açıklayarak okuyucularımıza sunuyoruz.

banner114
MEVZUAT 05.08.2014, 14:10 05.08.2014, 14:23 Taşıma Dünyası
Eski 8+1’lere ek imkan
Dr. Zeki DÖNMEZ

Eski 8+1’lere ek imkan Karayolları Trafik Kanunu’nda otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklikler, Karayolları Taşıma Yönetmeliği’ne aktarıldı. 

Önceden otobüs kabul edilir iken Trafik Kanunu değişikliği sonrasında otomobil sayılan tüm 8+1 taşıtlar tadilat yaptırılarak yetki belgelerine yazılabilecek. 

Denizyolu veya demiryoluyla gelen römork veya yarı römorklar sadece UDH Bakanlığı yetki belgelerine kayıtlı taşıtlarla taşınabilecek.

UHD Bakanlığı’nın KTY’de değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliği 25 Temmuz 2014 tarih ve 29071 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe ilişkin 8 ve 9’uncu maddeler dışında kalan 7 maddelik değişiklikleri özetleyip açıklayarak okuyucularımıza sunuyoruz. 

Madde 1: KTY’nin 2’nci maddesinin 3’üncü fıkrasının F bendine göre önceden araç tescil belgesinde cenaze aracı, ambulans veya naklen yayın aracı olarak kayıtlı araçlara verilen Yönetmelik kapsamı dışında çalışma iznine, yeni durumda kar küreme aracı, seyyar vinç, yol yıkama ve/veya süpürme aracı, vidanjör, beton pompalama aracı ve benzeri adlar altında yer alan iş makinesi işlevi gören araçlar da eklendi. 

Madde 2: KTY 4’üncü maddesinin 1’inci fıkrasındaki taşıt tanımlarında değişiklik yapıldı. Önceden şoför dahil en az 9 (8+1) ve en fazla 15 (14+1) oturma yeri olan küçük otobüs 10-17 oturma yerli taşıt oldu. Önceden 15’ten fazla oturma yerli taşıt olan büyük otobüs şimdi 17’den fazla oturma yerli taşıta dönüştü. Şoför dahil en fazla 8 (7+1) koltuklu olabilen otomobiller artık 9 (8+1) koltuklu olabilecek. 

Madde 3: KTY 13’üncü maddede sadece kamyonetlerin kaydedildiği K belgelerine getirilen yüzde 75 belge ücreti indirimi yüzde 90’a yükseltildi. Ayrıca lastik tekerlekli vinçlerdeki asgari kapasite aranmama kolaylığı kaldırıldı. 

Madde 6: KTY 65’inci madde 1’inci fıkradaki uluslararası taşımalar arasına “Türkiye’ye demiryolu veya denizyolu ile gelen dolu veya boş yabancı plakalı römork veya yarı römorkların yurtiçine veya üçüncü ülkelere veya tersi yönde çekilmeleri veya taşınmaları” hali eklendi. 

Madde 7: KTY 66’ncı maddedeki UDH Bakanlığı’ndan yetkili taşıtlarca yapılabilecek taşımalara bir önceki maddeye eklenen uluslararası taşımalar da dahil edildi. 

Madde 4: KTY 30’uncu maddeye yapılan eklemeye göre; yukarıdaki 6 ve 7’nci maddelerdeki değişiklikler kapsamındaki taşımaların yetki belgesi sahiplerinin belgelerine kayıtlı olan taşıtlarca yapılmasında yetki belgesi sahibinin kendi belgesine kayıtlı taşıt zorunluluğu aranmayacak (başkalarının belgesine kayıtlı olmak da yeterli olabilecek). 

Madde 5: KTY 31’inci maddedeki tadilat yapılmak suretiyle koltuk kapasitesi artırılmış yolcu taşımaya mahsus taşıtların belgelere kayıt yasağına 8+1 taşıtlarla ilgili muafiyet getirildi. Buna göre önceden otobüs iken Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklik sonrası otomobile dönüşen eski 8+1 taşıtlar tadilat ile otobüs haline getirildiklerinde belgelere kayıt yasağından etkilenmeyecek. 

Yani uygun belgelere yazılabilecek. Burada bu muafiyetten faydalanmak için Kanun değişikliği öncesi otobüs sayılma ve önceden yetki belgelerine otobüs olarak yazılı olma şartı birlikte aranacak. Yani önceden otobüs sayılıp şimdi otomobile dönüşen 8+1 araçlar önceden Bakanlık yetki belgelerine kayıtlı olmak kaydıyla, usulüne uygun tadilat ile yeniden otobüs haline (en az 9+1) getirildiklerinde UDH Bakanlığı yetki belgelerine yazılabilecekler. Buna göre 2016 yılına kadar tadilatsız olarak Bakanlık belgeleriyle çalışabilecek bu taşıtlar bundan sonra tadilat ile işlerine devam edebilecek.  ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159