18.12.2018, 11:42

Mevzuatlar arasındaki çelişkiler

12 Aralık Çarşamba günü İstanbul Ticaret Odası’nda 23 Nolu Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi olarak, Ulaştırma ve Turizm Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı gerçekleştirdik. Bu toplantımıza sektördeki meslek örgütlerimizin yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Saat 10’da başlayan toplantımız 16.30’a kadar devam etti. 

Çok verimli bir toplantı oldu; meslek örgütlerimiz, Bakanlık ve belediye yetkilileri birçok konuda görüşlerini dile getirdiler. Burada dile getirilen görüşler çerçevesinde hem Bakanlık yetkilileri hem de Büyükşehir Belediyesi yetkilileri değerlendirme yapacaklar, sonra yine yeniden bir araya geleceğiz. 

Yetki karmaşası
Mevzuat konusunda gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay, bakanlıklar arası koordinasyonu sağlayacak bir istişare kurulu kurulmasının gerekliliğini ortaya çıkardı. Birçok Bakanlıkta taşımacılık ayrı ayrı ele alınıyor ve her birinin yaptığı düzenlemeler, sektör mensuplarının sorunlar yaşamasına neden oluyor. Aynı şekilde, yerel idareler de dayandıkları kanun kapsamında taşımacılara engeller çıkartabiliyor. 
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu çıkarılırken, diğer mevzuatlardaki çelişkiler giderilmediği için, maalesef bugün yetki karmaşasıyla karşı karşıyayız. Ulaştırmada otoritenin tek olması gerekiyor. 
2918 sayılı Trafik Kanunu, en son olarak iliçinde turizm taşımalarının belediye izni olmadan yapılamayacağını söylüyor. İstanbul’dan çıkan tur otobüsüne, Ankara’da, belediye izni yok diye ceza yazılıyor. Ulaşımın önüne engel konulması, hizmet verdiğiniz turiste bir anlamda eziyet anlamına geliyor. 

Önemli açıklamalar 
Toplantıda mevzuat sorunlarımız tartışıldı… Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hayata geçirdiği U-ETDS sistemine yönelik çok önemli açıklamalar yaptı. Önümüzdeki süreçte Bakanlığın çıkaracağı genelgelerle sektörün yaşadığı sorunlara çözüm bulacaklarını kaydetti. Bakanlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sektörümüzün yaşadığı sorunların çözümüne yönelik gösterdikleri ilgi ve destekler için teşekkür ediyoruz.

Önümüzdeki süreçte yeni toplantılarla yaşadığımız sorunlara çözüm arayışımız devam edecek. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159