12.02.2018, 11:47

Otobüs Kaptanları Derneği’ni kuruyoruz

Bir araya gelince bu sektörün gizli kahramanı kaptandır, en önemli unsuru kaptandır diyoruz, ama kaptanlığın sadece televole kısmıyla, magazin kısmıyla ilgileniyoruz. Sektörün kaptanlarla ilgisi vatan, millet Sakarya söylemleri gibi… Ayın kaptanı gibi seçimlerle onları bir gün onore ediyoruz bunun dışında hiçbir sorunu ile ilgilenmiyoruz. Ben TOFED Genel Sekreterliğim sürecinin her döneminde kaptanlarla ilgili sorunları dile getirdim. 

Üçünde de kaptan derneği yok 
Ama ne yazık ki, sektörün üç federasyonunun içerisinde kaptanlarla ilgili bir dernek yok. Neden? Çünkü biz bir işveren meslek örgütü olarak örgütlenmişiz. Bu örgütlenmenin ağırlığını da D1 belgeli firma sahipleri oluşturur. Bu federasyonların içinde en geniş örgütlenme ağına sahip federasyon TOFED’dir. 71 ilde, 16 ilçede örgütlenmiş olan ve belge düzeniyle kurulmuş 89 üye derneğe sahip. Bunların içinde şehirlerarası tarifeli taşımacılık alanında 8 bin 500 dolayında otobüs olduğunu düşünüyoruz. 

TŞOF kaptanları temsil etmiyor 
Bir otobüste iki kaptanın görev yaptığını, hatta uzun mesafeli hatlarda 3 kaptanın görev yaptığını düşünürsek bile en az 17 bini aşkın kaptan var. Ama kaptanları temsil eden bir dernek yok. Bazen gerek yok bu derneğe deniliyor, çünkü TŞOF var deniliyor. Ama ben iddia ediyorum, TŞOF’un il ve ilçelerdeki örgütlerin hemen hepsinde, başkanların birisi bile kaptan değil. TŞOF çalışan şoförlerin örgütü değil. Ehliyeti olan herkesin örgütüdür TŞOF. 

Kaptanlara yıpranma payı 
Benim görev yaptığım bu süreçte, öğretmenlikten gelen bir duyguyla ve gönül borcumun da sorumluluğu ile kaptanların çalışma süreçlerinde yıpranma hakkı elde etmeleri için en az 5-6 kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunmanın öncülüğünü yaptım. Otobüs kaptanlığının diğer şoför grubundan ayrılmasını önerdik. Çünkü otobüs kaptanları can taşıyor. Uçak ve gemi kaptanına bu statü verilirken, otobüs kaptanları bundan mahrum kalıyor.  Kaptan olmanın şartları yeniden belirlenmeli. Teknolojik gelişmelerde yaşanan gelişim özellikle kaptanlık konusunda bir verimlilik sağlamıyor. Otogarlardan kalkan kaptanların denetimi yapılırken, birçok il arasında yapılan taşımalarda kaptanlara yönelik sorgulamalar yapılmıyor. Çünkü bu ülkede, kamu da çok iyi biliyor ki, hafta sonu şoförleri taşımacılık alanında var. Araçlardaki kaptanların sadece ağır vasıta ehliyeti olması yeterli olmamalı, sigortasının firma tarafından yapılıp yapılmadığı da denetlenmeli. Böylece hafta sonu şoförlerinin de önüne geçilebilir. Kamu, kayıt altında olan taşımacılara yönelik denetim aksiyonu geliştirmeyi değil, kayıt altında olmayan, hiçbir güvenlik standardı olmayan taşıma şekline yönelik ciddi bir denetim yapısı kurması gerekiyor.  

Kaptan derneğini kuracağız 
Kaptanların haklarının örgütlü bir yapıda savunulabilmesi için TOFED olarak Mayıs ayındaki genel kurulumuza kadar yetiştirmek üzere otobüs kaptanlarını temsil edecek bir derneğin kurulmasına katkı sağlayacağız. Tüm Otobüs Kaptanları Derneği adı alacak bu derneğe yönelik, en az 30 ilde yapılanmaya yönelik görüşmeler yaptım. Birçok uzman kaptan ile bu konuyu görüştük. Kaptanların ağır işçi statüsüne kavuşması için bu tür bir örgütlenmeye çok büyük bir ihtiyaç bulunuyor. Bu dernek zaman içerisinde kendi yapılanmasını büyütüp, bir federasyona doğru da ilerleyebilir. 

Her örgüt bu talebe destek vermeli 
Kamu bizim bu başvurumuza hep “kanunen mümkün değil” cevabını veriyor. Ama biz de zaten Kanunda değişiklik istiyoruz. Yalnız, biz diğer federasyonlardan bu talebimize yönelik bir destek alamadık. Ortak bir dilekçe ile bu talebi kamuya taşıma imkanı olmadı. Sadece TOFED bu konuda dilekçesini verdi. Biz kaptanlara vefa borcumuzu yerine getirmek için çabaladık, ama yeterli bir çalışma olmadı. Buradan ben diğer federasyonlara, ayrıca kentiçi ulaşımdaki örgütlü yapılara servisçilere, özel halk otobüsçülere de sesleniyorum; Sektör Meclisi Sayın Mustafa Yıldırım’a da sesleniyorum: Gelin hep birlikte kaptanlara bu vefa borcumuzu yerine getirelim. Sadece ‘ayın kaptanı’ seçmek onları onurlandırmaya yetmiyor. Ayrıca TOFED olarak, TOSEV aracılığı ile kaptanlarımızın çocuklarına da burs imkanı sağlıyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159