31.12.2018, 11:46

Otobüsçü: Kendi rakibin olma!

Teknoloji geliştikçe her şey değişiyor. Yerleşim merkezleri gibi yaşam biçimleri de değişiyor. Dolayısıyla beklentiler, umutlar, hedefler değişiyor. Şairin dediği gibi siz oğlunuzdan gerisiniz, oğlunuz da torununuzdan geri. Bu bir yol, böyle gelmemiş böyle gitmeyecek. Onun için değişimlere açık olmak gerekiyor. Tutuculuk bitmek demektir.
Son günlerde, hava koşullarının da etkisiyle karayollarında birçok kaza yaşandı. Biraz da çuvaldızı kendimize batırmamız gerekir. Öyle firma sahipleri, otobüsçüler var ki, “kar lastiği de neymiş, bizim güzergahımızda ne kar var, ne yıkık dökük… boşuna para vermemin manası yok” diyor. Ne diyor dinimiz? Sen eşeğini sağlam kazığa bağla, sonra Allah’a emanet et. 

Şoförlerin çalışma saatleri var, kanunla belirlenmiş. Bugün yorulmamış olabilirsiniz, ama dikkatiniz dağılmaya başlamıştır da haberiniz yoktur. Yorgunsanız da “az kaldı” demenin bir anlamı yok. Arkanızda can taşıyorsunuz, taş değil. Sonra, o kullandığınız otobüs neredeyse bir fabrika parası, milli servet, eğer kaza sonucu pert olursa. 
Firma sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken, üzerinde duracağı en önemli nokta bu olmalı. Kurum içi eğitim hizmeti verilmeli, şoförlerin kurallara kesinlikle riayet etmeleri öğretilmeli. Can taşıyoruz, bunu kimse unutmasın.

Değişimden söz ettik… Yolcu taşımacılığı da değişiyor, gelişiyor. Birçok ile havaalanı açıldı. Birçoğuna günde birkaç sefer yapılıyor. Hızlı tren seferleri arttı, güzergahı çeşitlendi. Yani yolcunun seçeneği var artık bir yerden bir yere gitmek istediğinde… Şimdi, yaşanan otobüs kazalarıyla otobüsçü kendi bindiği dalı kesiyor. Yukarıda sıraladığım kural ve koşullara uyulmazsa, yolcu diğer seçenekleri öncelikli düşünür. Bunun yanında özel araç sahipliği de arttı, dolayısıyla münferit yolculukları da yapabilir. 

Peki, o zaman, ne yapmalı? 

Sorunun cevabını siz otobüsçüler vereceksiniz… Türkiye’nin en örgütlü sektörü olmakla birlikte en ayrı, en birleşemez sektörü olarak iş sivil mesleki örgütlerimize düşüyor. Birçok şeyde birleşemeyen otobüsçüyü hiç değilse çıkarları doğrultusunda bir araya getirmek mümkün olabilir. Diğer birçok çabanın yanında bu da paralel olarak yürüyebilir. Yürütmeliyiz de…

Her gelen gün bir öncekinden, her yeni yıl eskisinden daha iyi olacaktır. İyi yıllar diliyorum. Kazancımız azalmasın, hizmetimiz kesintisiz sürsün. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159