23.04.2018, 12:35

Otobüsçüler değil, yöneticiler gecikiyor

Türkiye’nin en itibarlı sektörlerinden biri olmakla övündüğümüz, ama yaşadıklarımızla da dövündüğümüz karayoluyla yolcu taşımacılığı kendisini yeterince düşünmez, düşünemez. Nerede bir hata yapılıyor veya yapıyoruz, bilmiyorum. Onu, anlı şanlı, biraz da yandan çarklı, bir elin parmaklarının sayısını bile geçen federasyonlarımızın pek bir başarılı sayın yöneticileri bilirler. Onlara sormak lazım.

Ben sadece gazetemizden takip ediyorum sektörel sorunların durumunu. Çünkü Taşıma Dünyası gazetesi, kimsenin sesi değil, sadece sektörden yana. Gazetemizde yer alan bir yazıda İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ile bir görüşme yapılacağına dair bir bilgi paylaşımı var. Bunca yıldır aynı sorunla boğuşan ve çözümü için çaba harcayan sektörün yöneticileri neden bu kadar geciktiler? Seçim dönemlerinde hepimiz biliyoruz ki, hiçbir siyasetçi hiçbir öneriyi göz ardı etmez, edemez, çünkü seçilmek için oy beklentisi vardır.

Peki, ne olacak bu durumda? Erken seçimler beklenenden de erkene alınınca, bürokratlar da dahil, bütün siyasiler ve Bakanlar kendi dertlerine düşecekler. Tam sezon öncesi ve içinde otobüsçülerin istek ve talepleri havada kalacak. 

Sektörün en önemli, en belirleyici aktörü olan kaptan şoförlerle ve yaşanan kazalarla ilgili alınması gereken önlemlerle verilmesi gereken eğitimlerin ertelenmesi söz konusu. Bu da demektir ki, geçen birkaç aylık sürede artan trafik kazaları devam edecek. Allah korusun, kimse kaza olmasını, otobüslerin yolda kalmasını, can kaybı yaşanmasını istemez. Ama “eşeğini sağlam kazığa bağla, sonra Allah’a emanet et” sözünün ne kadar önemli olduğunu göz ardı etmemek gerekir. 

Seçimlerin de yapılacağı yeni sezonda, turizmin hareketlenmesiyle de sektörümüze çok iş düşecek. Otobüsler dolu gidip dolu gelecek her seferden. Sefer sayıları da artacak. Bütün sektör deneyimli kaptan bulamadığı için sıkıntı yaşadığını dile getiriyor. Yani yorgun kaptanlar yine direksiyonda olacak. Bu da, Allah korusun, kazalara çıkarılan davetiyedir.

Madem Sayın Bakan katılmıyor, katılamıyor, bu toplantıyı biz yapalım, devletin ilgili kademelerine sonuçları bildirelim. Kendi ipimizi kendimiz keselim. 
Yeni sezon, birçok yeniliğe gebe. Yeni bir dönem başlayacak, yeni bir iktidar gelecek, Anayasa bile değişecek. Biz, sektör olarak kendi değişimimizi şimdiden kendimiz başlatalım. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159