20.02.2017, 12:32

Otobüsçünün yangınını söndürün!

TOFED’in IPRU ile düzenlediği Çalıştay yapıldı. Gazetemizde okudunuz, otobüsçüler okudu yaşananları. Ne oldu? Yani, demem o ki ne işe yaradı bu vaveyla? Doğrudur, birçok öneri önemli ve işe yarar. Ancak öncelik diye bir şey var… Otobüsçünün önceliğini Edirne’den bir örnekle anlatayım: Adam el ettiği at arabasına binmiş, Kararağaç’a kadar gitmişler. Orada inmiş, “teşekkür ederim” diye uzaklaşırken, arabacı, “gel bakalım buraya” diye çağırmış adamı: “Bu at yemez ki senin teşekkürünü, o yem yer.” 

Otobüsçü yatırımının karşılığını, akşam eve götüreceği ekmek parasını düşünüyor. Belge sayısı azaltılacakmış. Peh! Azalsa ne olur? Hepsinin bedelini birine yükledikten sonra, bürokrasi azalır, ama otobüsçü yine evine ekmek götüremez. Yine sorun devam eder. Mesele bu kadar basit.

Otobüsçü, yolcu sayısının artmasını istiyor. KDV ve ÖTV düzenlemesi istiyor. Kürk veya yakut alan hiç KDV ödemiyormuş, sorun bakalım hangi otobüsçü eşine yakut almış, kürk atmış eşinin omuzlarına? Yatların akaryakıtı ucuz, vergisi neredeyse sıfır, ÖTV’si yok… Yat ne işe yarar? Yan gelip yatmaya… Otobüs ise yolcu taşır, ekonomiye katkı sağlar. İnsanları işine, hastaneye, asker ocağına taşır. Yattakiler kadeh tokuşturur. 

Federasyonlarımız var, bir elin parmaklarını geçti sayıları. Hiçbirinde otobüsçü yok. Dolayısıyla onların tuzu turu. Dolayısıyla sadece günü kurtarma telaşındalar. İnsana sorarlar. Otobüsçü için ne yaptın? Sıfıra sıfır, elde var sıfır. Tamam, gaz veriyorlar, umudu diri tutuyorlar, ama otobüs de havayla çalışmıyor ki! Evde ekmek bekleyen çoluk çocuk havayla beslenemez ki!

Bakanlık yetkilileri de istedikleri olduğu için rahatlar. Çünkü onları sıkıştıracak birileri yok karşılarında… Tekerleği dönmeyenler ne isteyecek? İşlerinin tıkırında yürümesini. Onlar da sağlanıyor zaten… Elle gelen düğün bayram. Al gülüm, ver gülüm… Alan razı satan razı. Olan yine otobüsçüye oluyor.

Efendiler! Ya bu işi layıkıyla yaparsınız ya da çekip gidin, otobüsçünün işini zora sokmayın. Yeri gelmişken söyleyeyim… Haksız rekabet de bunların yüzünden oluyor. Şöyle bir bakın geçmişe… hangi otobüsçü rekabet için fiyat düşürdü bugüne kadar? Hepsi bu yöneticilerin başının altından çıktı. Yeter artık! ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159