24.07.2019, 12:10

Otogar süre uzatımı haklı bir taleptir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu otogarımızı ziyaret etti. İncelemelerde bulunarak açıklamalar yaptı. Bu arada Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ittifakla aldığı kararlar var. Tabii, belediyenin aldığı kararlara saygılıyız. Bugüne kadar hem AKP hem de CHP yönetimlerine kendimizi iyi ifade edememenin sıkıntısını yaşıyoruz. Hak arama sorumluluğumuzu sürekli erteleyen belediye başkanları ile karşılaştık. Kamuoyunda otogarla ilgili olumsuz görüşler dile getirildi. Otogar 25 yıllık bir süreci var. Bu süre içerisinde belediye başkanları süre uzatımına yönelik haklı talebimizi değerlendirmediler. Bütün belediye başkanları döneminde biz bu süreci yaşadık. Sayın Kadir Topbaş süre uzatımına yönelik farklı bir yaklaşım göstermişti ama daha sonra bu da bazı yanlış anlaşımlar nedeniyle gerçekleşmedi. Öncelikle sürekli gündem olan 25 dakika konusunu ben de dile getirmek istiyorum. 25 yıllık yap-işlet devret modeli hayata geçtiğinde 168 hissedar adına otopark gelirleri de bütçelendirilmişti. 

25 dakika ücretsiz park 
Otogar açıldığında 25 dakika gibi bir ücretsiz uygulamaya yönelik bir düzenleme yoktu. Ama 2012 çıkan düzenleme ile 25 dakika ücretsiz uygulaması, maç başladıktan sonra kuralın değiştirilmesi ile aynı durumu ifade ediyor. Senelik 25-30 milyon lira olan bütçemiz çok ciddi bir seviyede zarara uğradı. Direniş gösterildi, haklı bir direnişti. Zararımıza yönelik tazminat hakkı ve süre uzatım hakkı doğdu. Biz devlete karşı gelmemek ve belediye içinde diyalogla bunu çözebilmek adına hakkımızı zamanında aramadık. Ama hakkın zamanı yoktur. Bugün Sayın İmamoğlu, İstanbul halkına söz verdiği otoparkı, 1 saat ücretsiz hale getirme vaadini hayata geçirmek istiyor. Sayın Binali Yıldırım da seçim döneminde aynı vaatte bulunmuştu. Biz, 2012 yılından bu yana oluşan otopark zararı sineye çekiyoruz… Bunun yanı sıra fazla yatırımdan kaynaklanan, bizim yükümlülüğümüzde olmadığı halde bize yaptırılan işler var. 

Otogar projesindeki değişiklikler
Hafriyatlar, otogarın projesindeki değişiklikten kaynaklanan istinat duvarları, tramvayın otogarın altından geçmesi için yapılan değişiklikle projede otogar 6 metre yukarıya kalktı. Normalde otogar projesi daha farklı idi ve kare bir proje şeklindeydi. Değişen proje nedeniyle otogarın altına 1800 adet 65 santim çapında fore kazık çakıldı. Biz 296 hissedar, 168 tam hissedar ve 340 firmanın faaliyet gösterdiği bu alanda mağduriyetlerin dikkate alınmasını talep ediyoruz. Sayın Başkana ve Genel Sekretere bu düşüncelerimizi ifade ettik. Üzücü olan şu ki, kendimizi ifade ettik ama aynı tepkiyi aldık. 21 milyon 500 bin dolara ihaleye çıkan ve 127 milyon dolara mal edilen projede süre uzatım talebi anasının ak sütü gibi helaldir.

Aksaray terminali 
Ayrıca Aksaray’da faaliyet gösteren uluslararası taşımacılara yönelik terminalde bizim herhangi bir tavrımız yok, ama bu proje hayata geçirilirken onların da otogar içerisinde yer alacağı konusu sözleşmede yer alıyordu. Bu olmadı. Bu projeye yönelik belediye kendi yükümlülüklerini yerine getirmediği için 13 yıl borçlar ödendi. O terminalin faaliyetini sürdürmesi İstanbul Otogarı’nın yıllık 3-4 milyon dolar gelir kaybına neden oldu. Bu otogara yatırım yapanlar yatırımlarının karşılığını alamadı. Üstelik otopark gelirlerimiz de 7 senedir darbe yedi. 

Bütün bunlarla birlikte otogarın altındaki dükkanlar da bir türlü faaliyete geçemedi. O dükkanları alanlar çok ciddi mağduriyetler yaşadı. İmar ve iskan sorunları ile bugüne kadar gelindi. Öte yandan İstanbul Otogarı’nın taşınacağı yönünde açıklamalar yapılırken Belediye, şehrin merkezinde bulunan Aksaray Terminali’ne yönelik sessizliğini koruyor. Ancak Sayın İmamoğlu’nun otogar ziyaretinde sektörün taleplerinin dinleneceğini ve ortak kararlar alınacağı yönündeki yaptığı açıklamalardan dolayı da kendisine teşekkür ediyoruz. Böyle olacağına da inanıyoruz. 

Otogarın taşınması 
Öte yandan belediye ile hem İstanbul Otogarı’nın hem de Harem Otogarı’nın taşınması konusunu konuşmamız gerekiyor. Şehrin dışına inşa edilen otogarların sektöre getireceği servis yükünün, trafikte yaratacağı yoğunluğun iyice irdelenmesi gerekiyor. 

İstanbul’un dışına atılan otogarlar İstanbul halkına da eziyet ve maliyet getirecektir. Belediye ile bu konuyu oturup tekrar değerlendirmek çok önemli bir konudur. Hadımköy’e yapılacak yeni bir otogar yeni sorunlar oluşturacaktır. TEM ve D100 koridoru zaten trafik yükünü taşıyamıyor. Yaklaşık 25-30 km’lik mesafede yeni bir trafik yoğunluğu oluşacak. Yolcuların erişimi de çok kolay olmayacak. Bütün dünyada ulaşım sistemleri temelde şehrin merkezi noktalarında konumlandırılıyor. İstanbul Otogarı doğru bir konumdadır. 

Kentiçi içi sistemlerle entegre olmuş otogarı başka bir yere taşımak hem trafik yükü hem maliyet getirecektir. Biz bu süreçte uzlaşma ile hareket edileceğine yönelik inancımızı sürdürüyoruz. İstanbul’a yönelik otogar planlamalarını Büyükşehir Belediyesi ile görüşme sürecimiz de devam ediyor. Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı’na Sayın Orhan Demir atandı. Sayın Demir, ulaşım konusuna hâkim bir isim. Biz belediyenin aldığı kararlara saygı duyacağız, onlar da bizim hak arayışımızı hukuk ve adalet çerçevesinde sürdürmemize tabiî ki anlayış göstereceklerdir. 

İyi bir sezon yaşıyoruz
Bu yıl sektörümüz iyi bir sezon geçiriyor. Ramazan ayının sezonun öncesine gelmesi ile birlikte işlerimiz daha iyi olacak demiştik, oldu da. Aynı zamanda Yeni Havalimanı’nın uzak olması, erişiminin zorluğu yolcuyu otobüse yönlendirdi. Kısa ve orta mesafe de yüzde 25-30, uzun mesafelerde yüzde 15’lik yolcu artışımız var. Uçak bilet fiyatlarının çok yükselmesi de bunda etkili bir unsur. Sektör bir süredir yeni araç yatırımı yapamadığı için de otobüs sıkıntısı yaşanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kurban Bayramı döneminde yine D2 belgesine kayıtlı otobüsleri kullanma imkanı verdi. Bu da bir fırsat oldu. Bilet fiyatlarımızda daha doğru seviyelere geldi. Bu iyiliğin güzelliğin devam etmesi için uzmanlarla birlikte sektöre yeni bir yön vermemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu dönemi iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Atacağımız adımları iyi planlamamız gerekiyor. ■■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159