18.03.2019, 11:48

Otogar yerinde kalmalıdır

Yerel yönetim seçimleri sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayları, televizyon programlarında, İstanbul Otogarı ile ilgili bu otogarın yerine teknoloji parkı ya da başka bir projeler düşündüklerini kamuoyuna açıkladılar.

Ama biz “bu otogar yerinde kalmalıdır” diyoruz. Belediye başkan adayları İstanbul Otogarını kaldırma gerekçeleri olarak en birinci sırada şehiriçi trafiğine olumsuz katkısını dile getiriyorlar. 
Oysa götürmek istedikleri bölgelerde otogar daha çok trafik karmaşasına neden olacaktır. Büyük İstanbul Otogarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ana Ulaşım Planı’na uygun bir yerdedir. Ana Ulaşım Planı nedir? Havayolu, denizyolu, demiryolunun birbirine entegre olmasıdır. Bu otogar, tam entegredir. Bütün taşıma modlarına 5 dakika mesafededir. 

Üstelik ne TEM ne de E-5 yolunun üzerindedir, ikisinin arasında... Beş yerden bağlantı yolları da kendine hastır. Dolayısıyla bağlantı yollarıyla, kendine has özelliğe sahip bu otogarı nereye taşırsan trafiği tıkarsın, ama burada tıkamıyor. Bütün bağlantı ve çevre yolları otogara özel inşa edilmiştir. 

Dolayısıyla bu otogarın yerinde kalması başta İstanbul halkının ve tüm sektörün menfaatinedir. Dünyanın birçok kentinde otogarları inceledik. Bütün önemli şehirlerde otogarlar şehrin merkezinde yer alıyor. Sayın Aziz Akgül Londra Otogarı’nı, Sayın Nusret Ertürk, Barselona Otogarı’nı ziyaret ettiler ve izlenimlerini aktardılar. Ama bizim Türkiye’deki belediyelerin kafasında otogarı şehrin dış çeperlerine atma planı ve anlayışı var. Oysa otogarlar insanlar içindir. Özellikle alt gelir grubu insanların kullandığı bu ulaşım sistemini şehir dışına taşımak, insanlar gidemesin sonucunu getirecektir. Bu, hava taşımacılığına farklı bir yönden destektir. Biz İstanbul Otogarı bu haliyle kalsın demiyoruz. Islah edilmelidir. İstanbul Otogarı’nda hizmet veren 290 firma yetkilisinin “İstanbul Otogarı yerinde kalsın” yönünde verdikleri imzalar bizde.
Bu imzaları seçilecek belediye başkanına sunacağız. 

Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarından talebimiz: Otogarımıza dokunmayın!

Hep birlikte otogarı ıslah edelim. Açılmayan dükkanların yerine indirme peronları yapalım. Akıllı peron sistemi ile insanların hızlı ulaşımını organize edelim. 168 peron var. Ama yoğun saatlerde peronlarda çok fazla otobüs beklediği için trafik sıkışık gözüküyor. Birinci isteğimiz bu. 

Diğer talebimiz ise yeni havalimanı yakınına, Işıklar bölgesinde de cep otogarın inşa edilmesi ve bir ara durak olması. Buradan kalkan otobüslerin Alibeyköy Terminalinden yolcu olarak yoluna devam etmesi sağlanabilir. Anadolu yakasında Kurtköy’de Mehmetçik Vakfı arazisi yakınında belediye tarafından ya da sektörün oluşturduğu Otobüs Türk AŞ gibi bir şirket, yap-işlet-devret modeli ile bir otogar inşa edebilir. 

Avrupa yakasında İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması büyük önem taşıyor. Bu otogarı taşıyarak İstanbul halkına ve sektöre büyük haksızlık yaparsınız, yolcuları çok uğraştırırsınız… Trakya’ya gidecek yolcuların ulaşımını dört beş saate çıkar. Türkiye’de taşıma yetki belgesi olan 340 D1 belgeli firma, 70 B1 belgeli firmaların tamamı İstanbul Otogarı’nın yerinden kıpırdamamasını talep ediyor. Talebimiz
budur. Bunun üstünde de ısrarla duracağız.

 TGE’nin yolu açık olsun 

Öte yandan geçen hafta MAN’ın hafif ticari araç segmentine yönelik pazara sunduğu yeni araç TGE’nin lansmanına katıldık. MAN ve TTDER organizasyonu ile gerçekleşen bu etkinlik için iki kuruma da teşekkür ediyoruz. TGE aracın da sektöre kalite ve rekabet getireceğine de inanıyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159