10.03.2020, 10:20

Otogarın yüzü gülmeye başladı

Busworld Turkey 2020 Fuarı yapıldı, katılım gayet yüksekti. Servis taşımacıları ve halk otobüsçüler, turizm taşımacıları fuara yoğun ilgi gösterdi. Fuarda ulaşımın geleceğini konuşma fırsatı da bulduk. Düzenlenen panelde, konuşmacılar ulaşımın nasıl şekilleneceği, nasıl yönetileceği, toplu ulaşımın nasıl gelişeceği, hibrid araçlar, elektrikli araçlar gibi bütün konuları dile getirdi. 

Elektrikli araçların devreye girmesinin yanı sıra şarj istasyonları için öncelikle yerel yönetimlerin altyapı konusunda adımlar atması gerekiyor. Şehir içinde şarj istasyonlarının kurulması daha kolay olabilir, ama şehirlerarasında zaman alabileceğini düşünüyorum. Elektrikli araç konusunun daha yavaş gelişeceğini düşünüyorum. Bu noktada fosil yakıt lobisi gerçekten çok güçlü. Elektrikli araçlar fosil yakıtlılara göre daha pahalı, ama işletme maliyetleri çok daha ekonomik olacak. Alım aşamasında finansman seçenekleri öne çıkacak. İşletme sürecinde maliyet avantajı ile kredilerin ödenmesi de daha kolay olabilecek. 

Otomotiv dünyasında büyük değişimler
Türkiye olarak biz hangi noktadayız? Avrupa 2025-2030 yıllarını konuşuyor. Fosil yakıtlı araçları şehir içine sokmama yönünde kararlar almayı planlıyorlar. Özellikle küçük ülkeler… Lüksemburg, Danimarka, Belçika gibi ülkelerde bu kararlar daha hızlı alınacak gibi görünüyor. En önemli nokta batarya gücü ve şarj süresi. Bu tür çalışmalar yapılıyor. Henüz beklenen seviyeye gelmiş değil. Hızlanacağını öngörüyoruz. Otomotiv dünyasında büyük değişimler yaratacak. Fuarda bunun adımlarını gördük. Yerli üreticiler elektrikli araç üretip yurtdışına satıyorlar. Yan sanayilerin çalışmaları da var. Bunları memnuniyetle izliyoruz.

Boş çıkan araçlardan 16 TL alınması
İstanbul Otogarı 7-8 aydır Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Ancak bazı sıkıntılar var. Özellikle Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan şirket, Türkiye’de sadece İstanbul’da olmak suretiyle yolcu getirip boş çıkan araçlardan 1 saat içerisinde 16 TL ücret alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü’ne İSPARK işletmesinin uyarılması noktasında hem TOF hem TOFED hem de TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi ve Yazıhaneciler Platformu olarak talepte bulunduk. Bölge Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Gerekli uyarıyı yaptılar. Çünkü yasal bir uygulama değil. Başka bir otogarda örneği de yok. Başka konularda da sıkıntılar var. Özellikle Trakya hattına transit geçiş yapan araçlardan pul parası adı altında peron bedeli alınmak isteniyor. Peron bedeli sadece kalkış noktası İstanbul olan otobüsler içindi. Bunun da düzeltilmesini istedik. 

Yazıhanelerin kiralanması…
Yazıhanelerin kiralanması konusunda epey bir yol alındı. Çok az sayıdaki yazıhanede problem kaldı. Onlar da bu hafta içinde çözülecek. Yazıhanelerde kiralama sorunu büyük ölçüde bitti. Ticari alanlarla ilgili de Belediyeye teşekkür ediyoruz. Başlangıçta belirlenen bedellerden ciddi şekilde geriye gelindi. Özellikle açık alanların kullanım bedellerinde yüzde 50’ye varan düşüşler oldu. Bu konuda gerek otogardaki gerekse belediyedeki yönetime teşekkür ediyoruz. Sektörün sesini duydular ve gerekli indirimleri yaptılar. Ticari alanlar kiracılara verildi ve kira bedelleri de düştükten sonra büyük bir sorun çözülmüş oldu. 

Herkes mutlu olacak
Otogarda ıslah çalışmaları çok ciddi şekilde sürüyor. Belediye gerekli yatırımları yapıyor. Otogarın yüzü gülmeye başladı. Daha da güzel olacağına inanıyoruz. Bittiğinde herkesin mutlu olacağı otogarı katılımcı bir anlayışla hep birlikte yönetmeye çalışacağız. Mesleki sivil toplum örgütleri olarak biz de destek veriyoruz. Sağ olsunlar, bizim görüşlerimize itibar ediyorlar. Sektörün beklentileri büyük ölçüde karşılanıyor. Otogar herkesin mutlu olacağı bir noktaya gidiyor. Otogarın taşınması mümkün değil. Yüzünü güldürelim, gelenler, çalışanlar mutlu olsun. Otogarın oraya doğru bir yönelmesi sevindirici. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159