02.09.2019, 10:07

Otogarlar, FSM Köprüsü ve turizm araçları

26 Ağustos Pazartesi günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, Ulaşım Daire Başkanı Taylan Engin ve Emlak Yönetimi Daire Başkanı İrşadi Akbaş ile bir araya geldik. İstanbul’un bütününü konuştuk. Bayrampaşa Otogarı ve belediyenin şu ana kadar yaptığı uygulamalarla ilgili sıkıntıları dile getirdik. Özellikle 1 saat uygulamasının otogarı işlemez hale getirdiğini gördük. Giren araç çıkmıyor, araç sahipleri rahat hareket ediyor. Otogarın sınırlı park alanı araçlara yetmiyor. Burada gereksiz parklanma büyük bir sıkıntı oluşturdu. Biz hiçbir zaman böyle bir sıkışıklığı yaşamadık. Otogarın çevre yolları dahil tıkandı. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı yolcular otobüslerini kaçırdı. Otobüslerini kaçırmak istemeyenler uzak yerlerden bagajları ile koşarak yetişmek zorunda kaldılar. Yolculuklar eziyete dönüştü. 25 dakika ücretsiz kuralının tekrar işletilmesi otogardaki paklanma sorununa katkı sağlayacaktır. Onun dışında temizlik güvenlik konusundaki önerilerimizi söyledik. 

İstanbul Otogarı’nın ıslahı
İstanbul Otogarı’nın ıslahı için birlikte çalışabileceğimizi konuştuk. Otogarın alt katlarındaki sıkıntılar, 25 yıllık yıpranmışlık sonucunda da oluşmuş bir durum. Burada işletmeci olarak AVTER de kalsa, belediye de olsa mutlaka 25 senelik yıpranmışlığın giderilmesi lazım. AVTER olarak hazırladığımız ıslah projesini tekrar sunduk. 

Otogarın yerinde kalması 
Otogarın yerinde kalması konusundaki düşüncelerimizi de ifade ettik. Otogara yolcuların yüzde 55’i raylı sistemle gelip gidiyor. Bu tür bir altyapı olmazsa otogara giriş çıkış yapan araç sayısı 30 binden 60 bine çıkar ve trafik yükü daha da artar. Ulaşım ekonomisi ve şehircilik açısından otogarın yerinin doğru olduğunu ifade ettik. 

Şu da unutulmamalı! Bu otogar yapıldığı zaman etrafından hiçbir şey yoktu. Şimdi etrafı dolduruldu, otogar kusur oldu. Bu otogar, toplu ulaşımla erişimin çok kolay olduğu bir noktada. Önemli olan otogarın park sorununun giderilmesi, peronların kullanımının akıllı sistemlerle yönetilmesi ve otogardaki alt katların ıslah edilmesidir. Bu şekilde dünyanın en modern otogarına dönüştürülmesi mümkündür. 

Bayrampaşa Otogarı raylı sistemle entegre olabilir. Tren garı ve İDO ile bağlantısı vardır. Havaalanı ile bağlantısı vardı, yenisiyle de olacak. Dolayısıyla bu otogarı taşımak doğru değil. Her gün 100 bine yakın insanın gelip gittiği bu otogarı taşımak İstanbul halkına eziyettir, maliyettir, külfettir. Bütün bunların dikkate alınması gerektiğini anlattık. Sonuçta fikrimizi kabul ettirmek için Sayın Başkan ile oturup konuşacağız, o bizi ikna etmek zorunda değil, ama biz onu ikna etmek zorundayız. 
Başkan sürekli hak, hukuk, adalet duygusunu dile getirdi. Bizim burada haklarımız var. Yargı süreci devam ediyor. Yürütmeyi durdurma her ne kadar kabul edilmese de 296 şirket ortağının uyarlama talebine yönelik yasal süreç devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ile kavga ederek değil, uzlaşarak çözeceğiz. 

Anadolu Yakası Otogarı 
Anadolu yakasındaki otogara yönelik alternatif alanları konuştuk. Belediyenin 23 dönümlük bir alana daha önce bu iptal edilmiş bir otogar yapma planı vardı. Bu kadar küçük bir otogar yetmez. Bunun cep terminali olarak kullanılma niyeti var, ama ana terminal olmayan yerde cep terminali olmaz. Alternatif olarak Mehmetçik Vakfı karşısındaki şahıs arazilerinin hazır olduğunu bu konuda biran önce harekete geçilmesini ifade ettik. 

FSM Köprüsü’nün otobüslere açılması 
FSM köprüsünün, UKOME kararı ile eskiden olduğu gibi otobüsler tarafından kullanılmasının serbest bırakılmasını istedik. Buna sıcak baktıklarını ifade ettiler. FSM köprüsünün şehirlerarası yolcu otobüslerine tekrar açılmasını Sayın İmamoğlu’ndan ivedilikle bekliyoruz. Bu karar alındıktan sonra Alibeyköy Terminali yeniden fonksiyon kazanacaktır. Trakya istikametinde, havaalanı yakınında bir cep terminali olabilir. FSM köprüsünü kullanma imkanı olursa Samandıra civarında otogar düşünülebilir. Bizim önerimiz;
İstanbul genelinde tüm toplu taşıma sistemine hizmet edecek 26 veya 30 civarında bir transfer terminali yapılması. 

Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’nun sektörle bir araya geleceğiz açıklamasını çok önemsiyoruz. 18 Eylül’de yapılacak toplantıda bir adım daha atmış olacağız.

9+1 araçlara belge sorunu 
Turizm taşımacılarının 40 bin civarındaki 9+1 araçları ile ilgili sıkıntıyı da dile getirdik. Bakanlık 9+1 araçların D2 belgesine kayıt edilmesine imkan tanıyor, ama belediye güzergah izin belgesi vermiyor. Oysa turizm çeşitliliği açısından bu araçlar ihtiyaç. Türkiye’ye son yıllarda çok Arap turist geldi ve bu turistler büyük otobüsler ile seyahat etmek yerine 9+1’ler ile ailece seyahat etmeyi tercih ediyorlar. D2 belgesi olan taşıtlar belli bir güzergâha bağımlı değillerdir, Belediye bu belgeyi almak zorundasınız diyor ama onu da vermiyor. UBER gerekçesiyle böyle bir kararın alınması ve işini doğru yapan turizm taşıtlarının seferlerinin engellenmesi doğru bir durum değil. 

Ulaşımda en önemli mesele zamandır. Turizm taşıtlarının yeni yapılan Cruise limanlarına girip çıkabilecekleri alanların yapılmasını talep ettik. Gemilerle gelen insanların çok hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlamak lazım. ■■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159