26.11.2018, 12:30

Otomotivde Pişer, Diğerlerine Düşer

Nelerden mi bahsediyorum? Başarılı startuplardan. Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı’nda, girişimlerin sektörümüze etkisi konulu bir konuşmam vardı. Konuşmamın ana mesajı özetle bu idi: ‘Otomotivde Pişer, Diğerlerine Düşer’. Biraz daha açayım ne kastettiğimi:

Otomotiv İhracatçılar Birliği, OİB, ile İTÜ Çekirdek arasında 4 yıla dayanan, örnek başarılı bir işbirliği var. Ne var bu işbirliğinin içinde? Başarılı otomotiv startuplarının ülkemizde neredeyse bulunmaları, değerlendirmeden geçirilmesi, eğitilmesi, ödüllendirilmesi ve geliştirilmesi var. 4 yıldır da başarılı bir şekilde yürüyor. Peki otomotiv sektörüne etkinlerini neden çok göremiyoruz henüz ya da otomotiv sektöründeki firmalarla entegre olmuş, çözümleri kullanılan çok startupa rastlamıyor gibiyiz, neden? Başarılı startuplar mı yok acaba? Konferanstaki konuşmamda başarılı startupları isim isim, başarıları ile birlikte tek tek deklare ettim ki başarılı startupların varlığından emin olunsun diye.

Peki o zaman bizim sektörde neden çok iş yapmıyorlar? Evet en dikkat çekici kısım da bu. 4 yıldır, OİB olsun, İTÜ Çekirdek olsun, mentorlardan danışmanlara olsun, herkes otomotiv startuplarını bulsun, eğitsin, geliştirsin, ürünlerini hazırlatsın..Sonuç: otomotiv sektöründeki firmalarımız uzak durduğundan, başarılı startuplarımızı diğer sektördeki firmalar kapıyor, değerlendiriyor. İşte birkaç başarılı startup örneği:

Enwair: Elektrikli araca batarya üretmek için yola çıktı. Ürününü geliştirdi, büyüdü. Sonuç: Vestel, akıllı telefon bataryası olarak kullanıyor, geçtiğimiz Eylül’de Almanya’da yerli telefonun bataryası olarak lansmanı bile yapıldı.

Bir örnek daha;
HangaarLab: Üretim hatlarında, bakımda, serviste; uzaktan iletişim sağlanabilsin, müdahale edilebilsin diye IAVR teknolojili çözüm geliştirdi. Sonuç: Siemens, Schneider Elektrik kullanıyor, otomotiv henüz yok.

Bu örnekleri daha da çoğaltabilirim. Konferansta 9 tanesini ismen saydım.

Özetle başarılı otomotiv startuplarını buluyoruz, geliştiriyoruz, ürünlerini hazır hale de getirtiyoruz. Buraya kadar olan kısım, OİB ve İTÜ Çekirdek’in işbirliğinin ülkemize yapılan en büyük katkılarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Şimdi sıra otomotiv firmalarımızın daha da çok işin içine girmeleri. Girişim ekosistemine daha çok dahil olmaları. Başarılı startuplarımızla daha çok biraraya gelmeleri ve startuplarıdaha çok değerlendirmeleri. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159