30.07.2018, 11:45

Otomotivde Sevindirici Gelişmeler

Günlük koşuşturma arasında geçip giden ya da gözümüzden kaçan gelişmeler olabiliyor. Bazıları var ki gündemde uzun süre durmayı hak ediyorlar. İşte onlardan birkaçı:

Bangkok’a Metro İhracı
Üretim tesisleri Ankara’da olan bir firma düşünün. Bangkok’un 2016 yılında açtığı metro projesi ihalesine giriyor ve Siemens’le yüzde 50-50 kurduğu konsorsiyum ile ihaleyi kazanıyor. Böylelikle Tayland’ın en büyük ulaşım projelerinden biri için her biri 4 vagondan oluşan 22 metro tren seti üretmeye başlıyor. İlk metro aracını geçenlerde üretim bandından indiren Bozankaya, böylelikle bu topraklardan çıkan ilk metro ihracatını da, uluslararası projelerde ülkemizi temsil etme gururunu da yaşatmış oluyor.

Yerli ve Milli Ağır Vasıta Motoru
6 silindirli, 585 beygir gücündeki motoru geliştiren BMC Power, motorun ilk çalıştırmasını İTÜ OTAM laboratuvarlarında başarı ile gerçekleştirdi. Prototip tasarımını da yerli ve milli kabiliyetler ile yaparken, motorun testlerinin de yerli ve milli imkanlarla OTAM’da gerçekleştirilmesi ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Otonom Araç Çalıştayları
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Koordinasyonunda TOSB ve TAYSAD işbirliğinde, “Otomotiv Yan Sanayinin Otonom Araç Teknolojileri Çerçevesinde Yeniden Yapılandırılması” çalıştayları düzenlendi. Çalıştaylar kapsamında elde edilecek çıktıların otomotiv değer zincirinin dönüşüm strateji çalışması haricinde AutoCUP, TOSB İnovasyon Merkezi gibi projeler için de sağlam bir bilgi kaynağı oluşturması amaçlanıyor. Yurtdışından gelişmeleri takip ettiğimiz, okuduğumuz ve yakın gelecekte yüz yüze geleceğimiz bu konuda, sektörümüzün çeşitli kesimleriyle bir araya gelerek tartışıyor olmamız, bilgi birikimimizi kamu ve özel sektör olarak paylaşıyor olmamız çok değerli. Kalkınma Ajansı yöneticilerinden İSBAK’a, TOSB ve TAYSAD’a, üretici firmalardan İTÜ ARI Teknokent’e, Boğaziçi ve Koç Üniversitesi’ne kadar birçok firma ve kurumdan ilgi yüksekti.

1,5 Milyar Dolarlık Anlaşma 
30 Atak Taarruz Helikopteri ihracatı. ABD, Rusya, İtalya ve Fransa’nın ardından, dünyada taarruz helikopteri ihraç edebilen 5’inci ülke olduk. TUSAŞ/TAİ tesislerinde üretilecek ve ilk teslimatı 4 ay sonra olacak şekilde, 2,5 yıl içinde tamamı Pakistan’a teslim edilecek taarruz helikopteri anlaşması yapıldı.

Ekosistemlerimizin, çalışmalarımızın, kurumlarımızın ve bizlerin tabii ki birçok gelişmeye açık alanı vardır. O alanları boşluk görüp yüklenmek yerine, gelin başarılarımızı kutlayalım, başarılı işlere imza atanları tebrik edelim, başarısını paylaşalım. Kendi yetkinliklerimizle bu başarıda ülkemiz adına nasıl katkıda bulunabiliriz diye kafa yoralım, destek olalım. Yeni başarılara sektörümüz, ülkemiz adına imza atmak adına kafa yoralım. İnsan ömrü sınırlı, ömrümüzün sonuna dek, ancak bir yere kadar taşıyabiliriz gelişmeleri. Daha da ileri gitmesi adına, yeni nesillerle paylaşmalı, aktarmalı, onları bizi de geçecek şekilde yetiştirmenin yollarına bakmalıyız, önlerini tıkamaya değil. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159