Halk otobüsçüsünün gelecek endişesi var

banner113

TÖHOB Başkan Ercan Soydaş, “Bu sektörün bir gelecek problemi, endişesi var. Gelecekte ne olacak? Gelecek nasıl bir sistem üzerinde kurgulanacak, devam edecek? Biz bunun kanuni düzenlemesinin altyapısı hazırlamak istiyoruz. Bunu neden istiyoruz? Uzun vadeli araç yatırımı yapmak isteyen otobüsçü geleceğini göremediği için sıkıntı yaşıyor” dedi.

banner114
BUSWORLD TURKEY 2020 10.03.2020, 10:27 10.03.2020, 10:44 Taşıma Dünyası
Halk otobüsçüsünün gelecek endişesi var
Busworld Turkey Fuarı’nın destekçisi olan TÖHOB birçok ilden gelen üyeleriyle 7. Olağan Bölge Toplantısını gerçekleştirdi. 

TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, iki ana sorunlarının bulunduğunu belirterek, “birincisi kanuni bir altyapımızın olmayışı, ikincisi ücretsiz taşıma. Kanuni düzenleme noktasında taleplerimizi ilettik. Taslak olarak hazırlamamızı istediler. Hazırladık, ilettik. Alt komisyonda görüşülecek. Gelişmelerle ilgili olarak sizleri düzenli olarak bilgilendireceğiz. Hiçbir şeyi gizlemeyeceğiz. Bu sektörün bir gelecek problemi, endişesi var. Gelecekte ne olacak? Gelecek nasıl bir sistem üzerinde kurgulanacak, nasıl devam edecek? Biz bunun kanuni düzenlemesinin altyapısı hazırlamak istiyoruz. Bunu neden istiyoruz? Uzun vadeli araç yatırımı yapmak isteyen otobüsçü geleceğini göremediği için sıkıntı yaşıyor. Belediyelerin farklı uygulamaları var. Halk otobüsçüsünün bir standardı olsun istiyoruz. İllere göre değişen yaş sınırlamaları, ceza uygulamaları var. Bunları bir standarda getirmediğimiz sürece problem yaşayacağız. Halk otobüsçüsünün büyük bölümü çalışma şartlarını, esaslarını, neye göre çalışması gerektiğini bilmiyor. Esnafımız ücretsiz taşımaya takmış, 65 yaş uygulaması ne olacak, bu nasıl çözülecek? Engelli yasası ne olacak? Aslında en önemli problem kanuni düzenlemesinin olmaması. Ticari taksiler, servisler tahdit kapsamı içindeyken hiçbir sektörde olmayan ücretsiz taşımanın mağduriyetini yaşayan sektör bu kapsamda değil” dedi. 

Ücretsiz taşıma ile ilgili bir sınır gelecek 
Ücretsiz taşıma ile bir düzenlemenin kesin olarak geleceğini açıklayan Soydaş, “Ya saat ya da biniş kısıtlaması gelecek. Engellilerle ilgili de amacını aşan bir uygulama oldu. Engelli oranının yüzde 60’a çekilmesi ve bunun suiistimal edildiğini ifade ettik. Kanun koyucular fikir almadıkları için bu duruma geldik. Çok üst gelir sahibi birini ücretsiz taşıyoruz, ama asgari ücret alan birini ücretli taşıyoruz. Bize yapılan ödemeler ancak 1,5 günlük ücretsiz taşımayı karşılıyor. 15 kalem ücretsiz taşınan yolcu var Biz bu konuyu sabırla çözeceğiz. Biz vatandaş ile de karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Popülist uygulamalar nedeniyle belediyeler de iflas noktasına geldi” dedi.


Toplantıda daha sonra HKF Fuarcılık Genel Müdür Bora Çakıcı ve Busworld International Genel Müdürü Vincent Dewaele’ye plaket takdim edildi.

Malatya halk otobüsçülerinin, TÖHOB’a üye olması nedeniyle de Mesut İnce’ye ve Soma Kooperatif Başkanı Ali Yılmaz’a plaket sunuldu. ■ 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159