Kamyon pazarı 17 bin 500 adet ile kapanıyor, 2021 beklentimiz 20 bin adet

banner113

Man Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, pandemiye, yaşanan tüm zorluklara rağmen, ağır ticari araç pazarının 17 bin 500 adetler seviyesinde kapandığını belirterek, “Ağır ticari araç pazarındaki büyümenin 2021 yılında da devam edeceğini ve yüzde 15-20 artışla pazarın 20 bin adetlere ulaşacağını düşünüyoruz. 2020 yılını da yüzde 8 pazar payı ile de kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

banner114
PİYASA 22.12.2020, 10:59 23.12.2020, 12:48 Erkan YILMAZ
Kamyon pazarı 17 bin 500 adet ile kapanıyor, 2021 beklentimiz 20 bin adet

Man Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, düzenlenen online basın toplantısında 2020 yılındaki pazar seviyesini, 2021 yılı beklentilerini ve yaptıkları çalışmaları aktardı . "2019 yılını ithal kamyon pazarında birinci olarak kapattık. 2020 yılı bizim içinde, sektörümüz içinde çok güzel başlamıştıdiyerek açıklamalarına başlayan Serkan Sara:Ancak Mart ayında pandemi sürecini yaşamaya başladık. İlk panik atlatıldıktan sonra çok ciddi talepler oldu ve çok önemli satışlar yaptık. Haziran ayı ile birlikte faizler düştü, çeşitli vergi indirimleri yapıldı. Bu da alım yönündeki talebi büyüttü Mart ayında yüzde 7,6 olan çekici segmentindeki pazar payımızı Ağustos ayında yüzde 8,9’a çıkardık. İnşaat sektöründeki daralma bizim satışlarımızı da etkiledi. Yılı yüzde 8 pazar payı ile kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Düşük faizli kredi  kampanyaları pazaron büyümesinde etkili oldu

Devlet destekli kampanyalar yerli üreticilere yapıldı. İthal üreticileri kapsamadı. Buna rağmen biz kendi gücümüzle kampanyalar, müşteriye özel seçenekler sunmaya çalıştık. 2021 yılında hem kendi finans kuruluşumuzla hem de bankalarla faiz desteki kampanyalara devam edeceğiz. Eğer devletimiz ithal araçları da kapsayan bir kampanya sağlarsa, buna da tabiki müteşekkir oluruz. 

2021’de 20 bin adetlik pazar

2020 yılının 17 bin 500 adetlik bir pazar seviyesi ile kapanacağını belirten Serkan Sara, “2018 yılında 12 bin adet, 2019 yılında 8 bin adetlik bir pazar yaşanmıştı. Pandemiye rağmen, yaşanılan tüm olumsuz gelişmelere rağmen ağır ticari araç pazarı 2019 yılı kasım ayı sonunda yüzde 130’a yakın büyüme gösterdi. 2020’yi 17 bin 500 adet gibi iyi bir seviye ile kapatıyoruz. Dolayısıyla biz bu pazardaki büyüme sürecinin 2021 yılında da devam edeceğine inanıyoruz. Çünkü 2021 yılına, virüse karşı geliştirilen farklı aşı alternatifleri gibi umut verici gelişmelerle başlıyoruz. Bu olumlu gelişmelerin ışığında özellikle yılın 2. çeyreğinin sonunda ülkemizde de pandeminin etkisinin azalacağını düşünüyoruz. Tabi bu da, hem bekleyen önemli yatırım projelerinin yeniden hızlanmasına hem de müşteri alımlarının yeniden artmasına pozitif katkı yapacaktır. Beklentimiz, 12 ton üzeri kamyon pazarının 2021’de, yüzde 15-20 daha büyüyeceği ve 20 bin adetler seviyesine ulaşacağı yönünde. MAN olarak, yeni yılda da pazar payımızı artırmaya devam edeceğiz. Yeni ürün gamımız bizleri çok umutlandırıyor" dedi.

Yılın Kamyonu tanıtımına yönelik çeşitli versiyonlar geliştiriyoruz. 2021 yılı başından beri yeni seri araçlarımızı satmaya başlıyoruz. Stoklu olarak da getirmeye başlayacağız. Ancak tabiki alışık olduğumuz lansmanı pandemi nedeniyle yapma şansımız yok. Bir raod show tur planımız var, daha az müşteri katılımlı organizasyonlar planlıyoruz. Online olarak eğitimler, müşteri buluşmaları planlıyoruz. Pandemi müsade ederse, etkisi de azalırsa Mayıs-Haziran gibi bir lansman değil ama bir müşteri etkinliği düşünüyoruz.  

20 yıl sonra yeni ürün gamımızı tanıttık

2020’nin ayrı bir önem taşıdığını da belirten Serkan Sara, “20 seneden sonra yeni ürün gamımızı tanıttık. Ağır ticari araç pazarında, ‘International Truck of the Year 2021 - Yılın Kamyonu’ ödülüne layık görülen MAN TGX aracımız kalitesi, modern teknik donanımı ve sıfırdan yeniden tasarlanan kabin konseptiyle öne çıkan MAN TGX, sahip olduğu teknolojik yeniliklerin yanı sıra konfor, güvenlik, sürdürülebilirlik, yakıt tüketimi, ekolojik ayak izi ve yaşam boyu maliyet kriterleri ile rakiplerini geride bıraktı. Yeni ürün gamımıza sektörden de yoğun ilgi oldu ve MAN TGX’i, yılın son çeyreğinde müşterilerimiz ile buluşturduk. Türkiye’nin en önemli lojistik firmalarından Eyüp Lojistik, Erhanlar Lojistik ve Egelim Lojistik’e yeni araçlarımızın teslimatını yaptık. Kısa sürede de MAN TGX’lerle ilgili müşterilerimizden çok olumlu geri dönüşler aldık. Aracın performansını Türkiye koşullarında da görmek adına bu teslimatlarla birlikte teoride söylenenlerin pratikte de hayata geçtiğini gördük. Bu bizim için önemli müşterilerimizin geleceğin kamyonu ile buluşturmaya başlayacağız” diye konuştu.

Düşük yakıt tüketimi ile de lider konuma geldik

Yeni ürün gamı ile yakıt tüketiminde daha da iddialı hale geldiklerini vurgulayan Serkan Sara şunları söyledi: Yakıt tüketiminde çok iddialıyız aldığımız geri dönüşler yüzde 8’lik yakıt sarfiyatı olduğu yönünde. Erhanlar Lojistik'e 42 araç teslim ettik. Toplam 100 araçlık bir anlaşmamız var. Ekim ayında araçları kullandıklarında yakıt sarfiyatını gördüler ve tüm filoyu değiştirme kararı aldılar. Böyle bir etki yaptı. Hem konfor, hem yakıt tüketimi anlamında şoförlerimiz de çok memnun. Eyüp Lojistik'de araçlardan çok memnun. Egelim Lojistik yine teslimat yaptığımız bir diğer firma.Geleceğe yönelik dizayn edilmiş bir ürün yelpazesi var elimizde. Bu ürün portföyü ile müşterilerimizin yaşam boyu iş ortağı olmaya devam edeceğiz. Bu bizi sektörde lider konuma getiriyor. Yeni ürün gamımız hem müşterilerimiz arasında hem de sektörde ses getirecek”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159