banner69

MAN yedek parça ile rekabete avantaj getiriyor

banner113

MAN, ticari taşıt sektöründeki rekabete, çok avantajlı orijinal yedek parçaları ile destek oluyor. Türkiye’de yıllardır sektöre öncülük eden MAN, yine tüm dengeleri değiştirecek iddialı bir karara imza attı. MAN, yetkili servislerinde Kasım 2014 itibariyle bazı yedek parça gruplarında yüzde 38’e varan indirim, tüm orijinal yedek parçalarda fiyatları ise ortalama yüzde 30 aşağı çekti. “İddiamız ucuz araç satmak değil” diyen MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü K. Tuncay Bekiroğlu, “Bizim iddiamız; aracın satın alınmasından tekrar satışına kadar müşteride geçirdiği sürede toplam yaşam maliyetlerde en ucuz olmak” dedi.

banner114
PİYASA 06.11.2014, 12:48 11.11.2014, 13:39 Taşıma Dünyası
MAN yedek parça ile rekabete avantaj getiriyor


MAN, iş ortağı olarak gördüğü taşımacının yükünü hafifletme çağrısında bulunuyor

MAN, ticari taşıt sektöründeki rekabete, çok avantajlı orijinal yedek parçaları ile destek oluyor. Türkiye’de yıllardır sektöre öncülük eden MAN, yine tüm dengeleri değiştirecek iddialı bir karara imza attı. MAN, yetkili servislerinde Kasım 2014 itibariyle bazı yedek parça gruplarında yüzde 38’e varan indirim, tüm orijinal yedek parçalarda fiyatları ise ortalama yüzde 30 aşağı çekti. “İddiamız ucuz araç satmak değil” diyen MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü K. Tuncay Bekiroğlu, “Bizim iddiamız; aracın satın alınmasından tekrar satışına kadar müşteride geçirdiği sürede toplam yaşam maliyetlerde en ucuz olmak” dedi.

MAN, taşımacılık sektöründe çok konuşulacak bir çalışmayı hayata geçirdi. Orjinal yedek parçada sınırsız bir süre ile yüzde 38’e varan indirim uygulaması başlatan MAN, taşımacıların artan maliyetlerle sürdürdüğü mücadele de onların yükünü hafifletmeyi hedefliyor. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü K. Tuncay Bekiroğlu, “Bu bir kampanya değil. Bu, orijinal yedek parçada yeni bir fiyat stratejisi. Bir dönemi yok, tüm ürün gruplarını kapsıyor ve süresiz. Bunu yaparak daha fazla yedek parça satmayı hedefliyoruz; çok daha önemlisi, bu iyileşmenin pazar payımıza da yansımasını öngörüyoruz” dedi.  

MAN yeni bir dönem başlatıyor 

MAN’ın taşımacılık sektöründe yeni dönemi başlatacak uygulamasına yönelik basın toplantısı 6 Kasım Perşembe günü MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü K. Tuncay Bekiroğlu, Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Gündüz,  Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Can Cansu, Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, Yedek Parça Müdürü Ozen Ergezer, Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Yakup Sarıcan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. 

Müşterilerimiz iş ortağımızdır 

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Genel Müdürü K. Tuncay Bekiroğlu, MAN’ın 250 yıldır arka planda yaşattığı felsefeyi görev yaptığı 14 yıl iki aydır hep dile getirdiğini belirterek, “Bu felsefenin temel noktası: MAN araçlarına yatırım yapan müşterilerimiz, bizim iş ortaklarımızdır. Neden iş ortaklarımızdır? Çünkü biz yatırım malı satıyoruz. Keyif için alınan bir ürün değil bu. MAN’ın 250 yıldır arka planda yatan felsefesi, benim hayat felsefemle de uyumlu. Ben kişi olarak güvenilir olmak isterim. Kurumumuz da güvenilir olmak ister. Ekip arkadaşlarımız da her zaman hayata aynı felsefeyle bakarlar. Bir aracı satmakla işimizin bitmediğini, asıl işin o noktadan sonra başladığı bilinciyle hareket eder ve müşterilerimizi araçlarının kullanım ömrü boyunca iş ortağımız olarak görürüz. Müşterilerimizin kendi işini yaparken, o işten ne kadar para kazandığı, ne kadar huzur ve mutluluk içinde işini yapabildiği bizim için çok önemlidir“ dedi.

En düşük maliyet sunan araç 

“Müşterimize karlılık sağlamak, yaptığı yatırımdan geri dönüş almasını sağlamak da bizim önceliğimiz arasında yer alır“ açıklamasını yapan Tuncay Bekiroğlu, “Her zaman müşterimizin yaptığı yatırımdan kar sağlaması nasıl mümkün olabilir sorusu üzerine odaklanıyoruz. Hep öyle bir araç üretelim ki, tüm giderlerin yüzde 45’ini oluşturan yakıt tüketiminde müşterimize avantaj sağlayalım. Daha düşük yakıt tüketimi elde eden, sağlam ve güvenilir araçlar konusunda hep en iddialı marka olduk. Bunun yanı sıra satış sonrası hizmetlerde en iyi hizmeti, en kaliteli hizmeti vermeye odaklandık. Müşterilerimizin yetkili servislere geldiği andan itibaren araçlarının en kısa süre içinde tekrar hizmete hazır hale getirilmesine, onun orada kaybettiği süreyi minimize etmeye çalışıyoruz. Amortisman giderlerini daha da aşağıya çekmeye çaba gösteriyoruz. İkinci el değerlerini mümkün olduğu kadar en üst seviyede tutmak için çalışmalar yürütüyoruz. Biz hiçbir zaman ucuz araç satma iddiasında olmadık. Bizim iddiamız; aracın satın alınmasından tekrar satışına kadar müşteride geçirdiği sürede toplam yaşam maliyetlerde en ucuz olmak. Burada en iddialı marka olduğumuzu, en önde marka olduğumuzu söylüyoruz“ diye konuştu.

Orjinal yedek parça kullanımın avantajları 

Bugün iddialarını bir adım daha öne çekebilecekleri çalışmayı paylaştıklarının bilgisini veren Bekiroğlu, “Bu sefer konsantre olduğumuz nokta, orijinal yedek parça kullanımı konusu. Müşterilerimizin zaman orjinal yedek parça kullanımından imtina ettiklerini görüyoruz. Bu tercih müşterimize kısa vadede para kazandırıyor gibi görünse de, biz gördük ki, orjinal yedek parça kullanılmaması genel maliyet kalemlerinin hepsini bozuyor. Örnek vermek gerekirse uygun olmayan bir filtre yakıt tüketimini arttırdığı gibi aracın tekrar servise gitmesine neden oluyor. Orjinal olmayan yedek parçalar aracın yapısını bozuyor, bu da ikinci el değerini düşürüyor ve amortisman giderlerini artırıyor. Araç sık arıza verdiği içinde hizmet dışı kaldığı zaman artıyor. Bu, ilave maliyetleri beraberinde getiriyor. O zaman ne yapmak gerektiği konusuna kafa yorduk ve satın alma sürecinden, aracın kullanım süresi boyunca orjinal yedek parça kullanımında bir avantaj sağlayabilirsek, aslında sadece orjinal yedek parçayı daha ucuza alma avantajını değil, bütün genel giderlerin tamamında avantaj sağlayabileceğimizi gördük. Bunun üzerine orjinal yedek parça fiyatlarımızı tek tek gözden geçirdik, optimize ettik ve taşımacının lehine olacak çok ciddi iyileştirmeler yaptık“ dedi.    

Orjinal yedek parçada sınırsız süre 

Tuncay Bekiroğlu, bu süreci de farklı kılacak bir uygulama ile hayata geçirmeye karar verdiklerini vurgulayarak, “Orijinal yedek parçada yüzde 38 indirimi sınırsız bir süre ile sunmaya karar verdik. Bununla en önemli hedefimiz müşterilerimizin orijinal yedek parça kullanımı ile araçlarının yaşam boyu maliyetlerinde iyileştirme sağlamak, ikinci el değerini korumak, amortisman giderlerini, yakıt tüketimini, daha uzun süreli bakım periyodu ile maliyetlerini düşürmek. Bizim için radikal bir hamle olan bu uygulama ile müşterilerimizin yoğun rekabet ortamında daha avantajlı konuma getireceğiz“ diye konuştu. 

Neden orijinal yedek parça 

Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Can Cansu da “neden orijinal parça kullanımı“ denildiğinde en önemli unsur olarak beliren noktanın güvenlik olduğunu belirtti: “Orijinal yedek parça, diğer donanımların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Üreticinin yaptığı testler sonucunda oluşturduğu orijinal yedek parçalar ile güven içinde araç kullanımına sahip olursunuz. Orijinal yedek parça kullanmayarak bir parça avantaj elde ettiğini düşünen kullanıcıların, artan yakıt tüketimi ile bunun çok daha üstünde bir maliyetle karşılaşacağını bilmesi gerekiyor. Orijinal parça kullanmayarak aslında tüm genel giderlere yeni maliyetler de yüklenmiş oluyor. Biz, aracımıza en ekonomik araç diyorsak, üstündeki orijinal parçalarla bunun geçerli olduğunu söylüyoruz. Amaç günü kurtarmak değil, işin sürdürülebilir olmasını sağlamak. Yedek parça orijinal değilse, onun güvenli bir şekilde montajının yapıldığından emin olmak mümkün müdür? Artık büyük çaplı kazalarda Avrupa Birliği ülkelerinde sigorta şirketleri orijinal yedek parça kullanılıp kullanılmadığına bakıyor. Ayrıca aracınızın ikinci el değeri de korunmuş oluyor. Estetik ve sürüş rahatlığı konforu için yoğun bir çaba gösteriliyor. Yanlış yapılan bir izolasyonun araç içine gelen seslerin verdiği rahatsızlık sürüş güvenliği için de zarar verici değil midir?  

Müşterimizin yükünü hafifletiyoruz 

Can Cansu, orjinal yedek parçada yüzde 38’lik indirimde temel mesajın orijinal yedek parçada indirim yapmak olmadığını belirterek, “İşin özü bu değil. Bugün ana mesajımız; çok yoğun bir rekabetin yaşandığı taşımacılık sektöründe müşterilerin yükünü hafifletiyoruz. Önemli olan daha çok araç veya daha fazla yedek parça satmak değil, önemli olan müşterilerimizin, yoğun rekabet ortamında öne geçmelerini sağlamak. Bu kararımız birkaç yıl içerisinde değişmeyecek, belki birkaç yıl içerisinde daha pozitif yönde gelişmeler olacak“ diye konuştu. ■

Yıl beklediğimiz gibi geçiyor 

Yılın ilk 10 ayını da değerlendiren Tuncay Bekiroğlu, “Bu yıl tam öngördüğümüz gibi geçiyor. Biz bir önceki senenin Ağustos ayı civarında bir sonraki yılı tahmin ederiz. 12 ton ve üzeri kamyonu 31 bin gibi tahmin etmiştik. Yılın ilk aylarının biraz daha yavaş geçeceğini, yılın geri kalanında bunun telafi edileceğini öngörmüştük. Aynen bu şekilde oldu. Seçime kadar ilk dört ay pazar çok yavaş gitti. Bu hızlı şekilde telafi edildi. Öngöremediğimiz şeylerden bir tanesi güney sınırlarımızda yaşananlardı. Irak’a yapılan taşımalar çok olumsuz etkiledi. Türkiye’nin geri kalan kısmı telafi etti. Pazar tam 30-31 bin bandında kapanacak. Biz bu sene yüzde 7,5 civarında pazar payı elde edeceğimizi öngörmüştük. Şu an 7,4 seviyesinde bir seviyeye sahibiz. Bana göre iyi yıllardan bir tanesi. 6 binlerden 40 binlere çıkan pazar gördük. 30-31 binlik pazar tatminkar. Otobüste şehiriçi pazarı zaten düşük seviye bekliyorduk. Belediyeler seçim öncesi alımlarını tamamladı ve o alanda çok pazar kalmadı. İlk 10 ayın toplamı 350. Şehirlerarası pazarı 1000 öngörüyorduk. Yaklaşık 1000-1050 civarında kapanacak. Alternatif taşıma modlarında yaşanan gelişmenin daralma yaşatacağını bekliyorduk. Orada da ‘kötü bir yıl geçiyor’ diyemeyiz. Bana göre 2014 yılı ağır ticari vasıtalar açısından tatminkar bir seviyede geçiyor. Biz de hedeflediğimiz noktalara doğru gidiyoruz. İthal araçta da bir numara olarak kapatacağız” dedi. 

10 maddede, neden orijinal parça kullanmalısınız?   

1. TAM GÜVENLİK: Araçlara uygulanan güvenlik testleri sırasında orijinal parçaların çekme, sıkıştırma, deformasyon ve benzeri konularında son derece katı kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Orijinal yedek parçalar ancak bu testleri geçtikten sonra MAN güvencesiyle piyasaya sunulur. Parçalara tek olarak uygulanan testler araca monte halde uygulanan testler ile kıyaslanmamalıdır.  

2. YÜKSEK KALİTE STANDARDI: Orijinal MAN yedek parçaları, üretici OEM firmalarının standartlarına ek olarak Yüksek MAN teknolojisine sahip araçtaki diğer parçalarla % 100 uyumlu olarak çalışma özelliğini taşırlar. 

3. BİR YIL GARANTİ ALTINDA: Orijinal MAN yedek parçaları 1 yıl boyunca MAN garantisi altındadır.

4. TOPLAM MALİYET DÜŞÜK ( Satın alma fiyatı / Kullanım ömrü): Yan sanayi ürünler satın alma aşamasında daha düşük maliyetli olsa da kullanım ömürlerinin daha kısa olması sebebiyle toplamda ortaya çıkarttığı maliyet daha yüksektir.

5. MAN GÜVENCESİ ALTINDA TEKNİK DESTEK: MAN sattığı bütün orijinal yedek parçalarda gerek kendi personeli gerekse de tedarikçi firmanın uzmanları aracılığıyla teknik destek hizmeti vermektedir. Aracın tamamı hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişi ve kurumların verdiği teknik destek ise parçaların birbiri ile etkileşimi düşünülürse hiçbir zaman dört dörtlük olamayacaktır.

6. SİGORTA MUAFİYETLERİ: AB ülkelerinde, araçlardaki herhangi bir parçadaki hatadan dolayı meydana gelen hasarlarda söz konusu parçanın uygun olmaması durumunda hasarı tazmin eden sigorta firması, uygun parça kullanılmaması nedeniyle araç sahibine rücu edebilmektedir. 

7. ESTETİK VE SÜRÜŞ RAHATLIĞI: Araçlarımızdaki kullanıcı odaklı tasarımlar nedeniyle, yürürlükteki standartlardan daha katı homologasyon eşik değerlerine uyulmakta sonuç olarak akustik konfor geliştirilmiştir. Özellikle kaporta tamiri ve izolasyon işlemlerinde orijinal MAN parçası kullanılmaması halinde sürüş rahatlığını azaltacağı gibi aracın estetik görünümünü de olumsuz etkileyebilmektedir.

8. SORUNSUZ MONTAJ: Orijinal MAN yedek parçaları %100 montaj uyumu özelliği taşımaktadır. Orijinal olmayan parçaların montajında sorunlar yaşanabilmekte ve bazen montaj için ilave montaj elemanları gerekebilmektedir.

9. 2. ELDE KATMA DEĞER: Bakım ve onarımı yetkili servislerde orijinal yedek parça kullanılarak yaptırılan araçların 2. el değeri yan sanayi ürün kullanılan araçlara göre daha yüksektir. (İzlenebilirlik sağlanması nedeniyle)

10. YAKIT TÜKETİMİ VE PERFORMANS:
Orijinal olmayan parçalar araçtan en iyi performansın alınması yönünde hiçbir kontrol ve testten geçmediği için özellikle yakıt ve yağlama sistemlerinde kullanılmaları halinde arızaya neden olabilmelerinin yanı sıra yakıt  ve yağ tüketimini de olumsuz yönde etkileyebilirler. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159