banner69

Otokar 15 aracıyla katıldı

banner113

Otokar, Comvex İstanbul 2016’da Euro 6 motorlu yeni otobüslerini ve Türkiye’nin ‘ilk’lerini sergiledi. Türkiye’nin ilk trene yüklenebilir frigorifik semi treyleri Huckepack Iceliner ve Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra Otokar standında ziyaretçilerle buluştu. Otokar, fuarda otobüsün yanı sıra, semi-treyler ve hafif kamyon segmentlerinde yer alan 15 aracını sergiledi.

banner114
PİYASA 23.05.2016, 16:32 23.05.2016, 16:48 Taşıma Dünyası
Otokar 15 aracıyla katıldı
Son 6 yıldır üst üste Türkiye otobüs pazarının lideri Otokar, kapılarını bu yıl 5. kez açan Comvex’te otobüsten treyler ve kamyona kadar uzanan geniş ürün yelpazesi ile yer aldı. 

İhracatın ciro içindeki payı yüzde 29
Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye araç ihraç ettiklerini belirterek, “2015 yılında 2014’e göre şirketimiz, yüzde 16 büyüme elde ederek, 1,4 milyar TL’ye ulaştı. 25 koltuk üzerinde son 6 yılda en çok tercih edilen marka oldu. Her 3 otobüsten biri Otokar. İhracatımızı 2015 yılında yüzde 77 artırdık. İhracatın ciro içerisindeki payı yüzde 29 oldu. Küçük otobüs segmentinde en çok ihracat yapan marka haline geldik. Otokar otobüsleri 45’ten fazla ülkeye ihraç ediliyor. Almanya, İspanya, İtalya ve Belçika gibi ülkelerde etkinliğimizi artırıyoruz. Fransa’da en çok tercih edilen marka konumunu koruyoruz.  Malta Adası’na ilk defa Türkiye’nin en çok sağdan direksiyonla otobüs satışı oldu” dedi.

Ar-Ge’ye 310 milyon TL 
Akgül, “1963 yılından bu yana müşteri beklentileri doğrultusunda araç üreten şirketimiz kendi teknolojisi ile araç üretmekte ve satmakta” diyen sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Otomotiv teknolojisinde öncü olduk. Ciromuzun yüzde 3,8’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırdık, son 10 yılda Ar-Ge’ye 310 milyon TL ayırdık. Ar-Ge’mizdeki test merkezinde yurtiçinden ve yurtdışından farklı markalara hizmet veriyoruz. Bağımsız akreditasyon merkezi olarak faaliyet göstermekteyiz. Yine Ar-Ge’miz sayesinde faydalı patent ve faydalı model sayımız 246 gibi çok ciddi bir seviyeye ulaştı. Bu tasarladığımız ürünlerin cirodaki payı yüzde 94 civarında. Yani tamamen kendi ürünlerimizle ciromuzun yüzde 94’ünü yapıyoruz. Türkiye’nin ilk şehirlerarası otobüsünü; ilk ADR’li tankerini, ilk hibrit otobüsünü, ilk elektrikli otobüsünü yaptık. Yenilikleri yapmaya devam edeceğiz.” 

Doğru karar mottosu 

Basri Akgül, “2016 yılında Otokar olarak yolumuza doğru karar mottosuyla devam etmeye karar verdik ve bu mottoyla devam ediyoruz” açıklamasını yaparak bunun sebebini de şu şekilde açıkladı: “Müşterinin beklentisi doğrultusunda güvenli araçları, yakıt ekonomisinin yüksek olduğu, ikinci el değerinin yüksek olduğu, satış ve satış sonrası hizmetlerinin müşteri isteği doğrultusunda yapıldığı bir anlayıştan dolayıdır.” 

İzmir’de Otokar ürünleri ailesi 
Akgül, körüklü otobüs kapasitesini yukarıya çektiklerini de belirtti: “Türkiye’de ilk yerli üretim olan 18.75 metre uzunluğunda Kent Körüklü otobüsümüz ile ESHOT’un ihalesini kazandık. Körüklü otobüsteki kapasiteyi bir parça yukarı çektik. İzmir’deki 9 ve 12 metrelik otobüslerle ailemizi tamamlamış olacağız. 200 km menzilli ve 6-8 saat arasında şarj edilebilen Doruk Electra otobüsümüz 4 yıldır da çeşitli belediyelerde test edilmekte, 11 ilde 34 bin km yol kat etti. Otobüsteki başarıyı kamyonda da elde etmeyi hedefliyoruz.  

Trene yüklenebilir soğutuculu semi treylerini ürettik
Yeni geliştirilmiş süspansiyon sistemlerine de sahip. Bir özelliği de 2.85 santim iç yüksekliği ile sınıfının ilkleri arasında Frigorifik treylerde Code XL ve Huckepack sertifikasına sahip Türkiye’nin ilk yerli üreticisi Otokar oldu. Otokar’ın Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği yeni “Iceliner” semi-treyler, huckepack özelliği sayesinde özel tasarım dingil ve süspansiyon sistemine sahip. Iceliner, her iki yanında bulunan 2’şer adet UIC595-6 ve EN 130044 standartlarına uygun şekilde tasarlanmış ve işaretlendirilmiş yükleme aparatları sayesinde P 400 CODE e/f/g/i kodlarındaki özel trenlere özel vinçler sayesinde kolaylıkla ve güvenli bir şekilde yüklenebiliyor. 

Fuar’da sergilediler 
Şehiriçi otobüsler: Kent LF Körüklü, Kent LF, Doruk LE, Sultan City, Doruk Electra (Servis/Turizm otobüsleri): Sultan Mega VIP, Sultan Comfort, Engelsiz Sultan Maxi, Sultan S Treyler: Tanker Semi Treyler, Huckepack Iceliner, Plato ve Hafif kamyon: Otokar Atlas yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 100 adet körüklü otobüs alımı ihalesini kazanan Otokar, yeni KENT LF Körüklü otobüsünü de sergiledi. 

Treyler alanında Türkiye’nin ilk huckepack frigorifik semi-treylerini ziyaretçilerle buluşturan Otokar, lojistik sektörüne yönelik olarak geliştirdiği ADR’li tanker ve platfom semi-treyler araçlarını da fuarda sergiledi. 


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ve OSD Başkanı Kudret Önen'in Otokar Standını ziyaretinde Genel Müdür Sardar Görgüç ve Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül karşıladı.













Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159