Yolcu taşımacıları: Hizmet ihracatı Ulusal Strateji Belgesi’nde yer almalı

banner113

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi Bakanlığı’nın yolcu taşımacılığını stratejik sektör kabul etmesi, bizler açısından çok önemli fırsat.

banner114
PİYASA 18.04.2016, 12:32 20.04.2016, 12:13 Taşıma Dünyası
Yolcu taşımacıları: Hizmet ihracatı Ulusal Strateji Belgesi’nde yer almalı
Hisarcıklıoğlu, sektörümüzün; ‘Hizmet İhracatı Ulusal Strateji Belgesi’nde etkin bir şekilde yer alması için çalışıyoruz. Bunu sağlayabilirsek, Hükümetimizin üzerinde çalıştığı yeni teşvik paketinde, firmalarımız için yeni yatırım imkânları ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bu durum, özellikle son dönemde havayoluyla rekabette sıkıntı yaşayan sektörümüzün bir nebze nefes almasını da sağlayacak. Sektörümüzün güçlü kalması, yerli otobüs üretim sektörümüzün de canlı ve güçlü kalmasını sağlayacak” dedi.

Meclisimiz sektörün nabzını tutuyor 

Busworld Academy & IRU Kongresi, İstanbul Fuar Merkezi’nde "Otobüs ve Yolcu Otobüsü Piyasasında Sürdürülebilir Geleceğe Doğru" temasıyla başladı. TBMM Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım ile sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, karayolu yük taşımacılığında Avrupa’nın en büyüğü Türkiye’nin dünyada da ABD’den sonra ikinci sırada bulunduğunu bildirdi. Ülkenin dünya sahnesinde söz sahibi olduğu bu stratejik önemdeki sektörün sesini en güçlü şekilde duyurmak üzere, sektörün en önemli paydaşları ile bir araya gelerek, 2010 senesinde Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisini kurduklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Sektör meclisimiz, sektörün nabzını tutuyor, sorunlarını tespit ediyor, kamu idaresiyle istişare içinde çözüm yolları arıyor” diye konuştu.

Ulaşım modları ahenkli çalışmalı 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, karayolu yolcu taşımacılığının ülke açısından çok güçlü ve önemli bir sektör olduğuna işaret ederek, “En öncelikli konu, tüm ulaşım modlarının birbiriyle ahenk içinde çalışmasını sağlamak. Böylece, entegre taşımacılık olarak tabir ettiğimiz, ulusal ulaşım planını tasarlamak. Bu planın hayata geçirilmesi, sadece sektörümüze değil, milli ekonomimize de sıçrama yaşatacak. Bu doğrultuda birçok çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ancak bu çalışmalar gerçekleştirilirken, tüm paydaşları dinlemek, planın doğru tasarımı açısından çok önemli” dedi.

Sektörün sesini duyurmak istiyoruz

TOBB olarak sektörün sesini sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da duyurmayı hedeflediklerini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “2015 yılında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nin (IRU) yolcu taşımacılığı konseyine üye olduk.  Bu sayede sektörün menfaatlerini uluslararası boyutta da koruyor ve sektörümüzün küresel tanıtımını yapıyoruz. Karayolu taşımacılığı ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşması açısından kritik öneme sahip. 2023 yılında hizmet sektöründe 150 milyar dolar ihracat geliri elde etmek istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın yolcu taşımacılığını stratejik sektör kabul etmesi bu noktada bizler açısından çok önemli fırsattır. 

Sektörümüzün; ‘Hizmet İhracatı Ulusal Strateji Belgesi’nde etkin bir şekilde yer alması için çalışıyoruz. Bunu sağlayabilirsek, Hükümetimizin üzerinde çalıştığı yeni teşvik paketinde, firmalarımız için yeni yatırım imkânlarının ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bu durum, özellikle son dönemde havayoluyla rekabette sıkıntı yaşayan sektörümüzün bir nebze nefes almasını da sağlayacak. 

Sektörümüzün güçlü kalması, yerli otobüs üretim sektörümüzün de canlı ve güçlü kalmasını sağlayacak. Otobüs üreticilerimiz geçen sene 1,1 milyar dolar değerinde 44 bin otobüs ihraç ettiler. Bu performanslarından dolayı üretici-ihracatçı şirketlerimizi de kutluyoruz. TOBB olarak sektörümüze her ortamda destek veriyoruz. Daha güçlü hale gelmesi için çalışıyoruz. Sektörümüzün geçmişten gelen pek çok sorunu var.

Ancak biz bunları aşarak, ülkemiz büyümesine pozitif katkı vermeye devam edeceğimize inanıyoruz. erkesin fırsatlara odaklanması halinde, hep beraber kazanacağız.” ■

MÜSTEŞAR YARDIMCISI ŞABAN ATLAS:  

Bakanlık sektör ile istişare halinde
 UHD Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas, konuşmasına Busworld Akademi ve IRU işbirliği ile düzenlenen toplantıya emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Karayolu taşımacılığının ülkemiz ulaşım politikasında önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Atlas, “Bakanlığımız sektörün daha gelişmesi ve daha rekabetçi hale gelmesi için özel sektör ile istişare halinde kapsamlı istişarelerde bulunmuştur. Türk taşımacısı yurtiçinde ve dışında modern bir şekilde çalışmaktadır” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ PROF. DR. MUSTAFA ILICALI:

14 yılda ulaştırma alanında çok iyi işler yapıldı
 Milletvekili ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da böyle bir toplantının Türkiye’de yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Taşıma Kanunu için yapılanları anlatan Ilıcalı, “Türkiye 14 yılda ulaştırmada çok işler yaptı. 18 bin km’lik duble yol yaptı, tüneller, köprüler yaptı. Türkiye’de müthiş bir potansiyel var. Yabancı misafirlerimize söylüyorum Türkiye ile yatırım anlamında daha yakından ilgilenin” dedi.


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159