ZF Finansal Sonuçlarını açıkladı

banner113

ZF Group CEO'su Wolf-Henning Scheider: COVID-19 salgınına hızlı ve kararlı bir şekilde müdahale ettik ve çalışanlarımızın çıkarlarını ZF'nin çıkarlarıyla uyumlu hale getirdik

banner114
PİYASA 09.04.2020, 18:22 09.04.2020, 18:38 Taşıma Dünyası
ZF Finansal Sonuçlarını açıkladı
Friedrichshafen, Almanya.

ZF Friedrichshafen AG, 2019 yazında revize edilen yıllık hedeflerine zorlu bir ortamda ulaştı. 36,5 milyar Avro olan şirket cirosu (para birimi ve birleşme & satın alma etkilerine göre ayarlanmıştır) bir önceki yılın 36,9 milyar Avroluk (organik olarak eksi yüzde 1,9) rakamının biraz altında kaldı. Düzeltilmiş faaliyet karı 1,5 milyar € (2018: 2,1 milyar €) ve düzeltilmiş faaliyet kâr marjı yüzde 4,1(2018: yüzde 5,6) oldu. Aralık sonunda ZF'nin dünya çapında 147.797 çalışanı bulunuyordu. COVID-19’un doğurduğu sonuçlarla başa çıkmak için acil önceliklerinin yanı sıra ZF, geleceğin mobilite ihtiyaçlarını da şekillendirmek için “Yeni Nesil Mobilite” stratejisinin uzun vadeli hedeflerini takip ediyor.



Friedrichshafen'da düzenlenen basın toplantısında konuşan ZF Group CEO'su Wolf-Henning Scheider, “Şu anda piyasaların bir gecede nasıl çöktüğüne tanık oluyoruz” dedi. “ZF'de, COVID-19’un yayılmasına hızlı ve kararlı bir şekilde müdahale ettik ve çalışanlarımızın sağlığına ve çıkarlarına şirketin çıkarları doğrultusunda en iyi şekilde öncelik verdik. Amacımız, uygun araçların bulunduğu her yerde istihdam ve gelir sağlayarak ZF'deki yolumuzu takip etmek. Bunu yaparken sosyal sorumluluğumuzun bilincinde hareket ediyor ve çalışanlarımızın sağlığının korunmasına katkıda bulunuyoruz. Ayrıca, şu anda tüm şirketler için zorlayıcı ekonomik koşulların dengelenmesine yardımcı olabiliriz.” dedi.

Scheider, ZF'nin bu ciddi durumda bile kendinden emin bir şekilde müşterilerinin ve araç üreticilerinin operasyonlarına tekrar başlaması ile Avrupa ve ABD'deki tesislerde üretimi arttırmaya hazırlandığını vurguladı. Asya'da üretime kaldığı yerden devam edilmeye başlandı. Scheider, “Güvenilir bir iş ortağı olarak müşterilerimizin ve tedarikçilerimizin yanında olmaya ve ihtiyaç duyduklarında onları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

2019'da yüksek harcamalar ve piyasadaki zayıflıklar ile nitelendirilen önemli rakamlar

ZF Group'un 2019'daki 36,5 milyar € seviyesindeki satışları, bir önceki yılın (36,9 milyar €) altında kaldı. Kur farkı ve birleşme & satın alma etkilerinden arındırılmış organik satışlar yüzde 1,9 azaldı. Scheider, “Global ekonomik koşullar ve endüstrimizin genel anlamda dönüşümüne bağlı karşılaştığı zorluklar geçen yıl piyasa üzerinde somut bir etki yarattı” dedi. “Yine de yeni nesil hibrit özellikli 8 vitesli otomatik şanzımanımız ile otomobil ve otobüs segmentlerine yönelik elektrikli tahrik sistemleri örneğindeki gibi çok sayıda yüksek hacimli sipariş aldık.”

Düzeltilmiş FAVÖK 1,5 milyar € (2018: 2,1 milyar €) olarak gerçekleşirken, düzeltilmiş FAVÖK marjı ise yüzde 4,1'e (2018: yüzde 5,6) geriledi. Kazançları, yükselen araştırma ve geliştirme (AR-GE) harcamaları ve gelecekteki teknolojiler için yeni tesis (örneğin Almanya, Sırbistan ve Çin'deki elektrikli araç üretim tesisleri) kurulumu etkiledi. Buna ek olarak, otomotiv endüstrisindeki ekonomik gerileme de sonuca katkıda bulundu. Birleşme ve satın alma işlemleri için düzeltilmiş serbest nakit akışı 803 milyon € (2018: 891 milyon €) olarak gerçekleşti.

ZF, zayıf piyasalara istikrarlı bir şekilde müdahale etti, yatırımları gözden geçirdi ve gereken yerde yatırımları erteledi. ZF Group CFO’su Dr. Konstantin Sauer, “Maliyet yapımızı değişen piyasa durumuna göre ayarlayabildik” dedi. Sözlerine “Bu, ZF'nin mali sonuçlarının 2019 ortalarında öngörülen ve revize edilen aralıkta kalmasını sağladı. Ancak, bu rakamlar uzun vadeli stratejik hedeflerimizi karşılamıyor. Bu nedenle, daha fazla gelişme kaydetmek için maliyet yapımız üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. İş süreçlerinin artan şekilde dijitalleşmesi de buna katkıda bulunmalıdır.” diye devam etti.

Maddi duran varlıklara yapılan yatırımlar 1,9 milyar € tutarında (2018: 1,6 milyar €) gerçekleşti. Yüzde 5,2 ile yatırım oranı 2018'e göre önemli oranda yükseldi (yüzde 4,3).

CFO Sauer'in de açıkladığı gibi, ticari araç fren üreticisi WABCO’nun planlanan satın alımını finanse etmek başarılı bir hareketti. Bu amaçla ZF, geçtiğimiz Ekim ayında sermaye piyasasına toplam 4,8 milyar € 'luk tahvil ve bono kredileri verdi. Sauer, “Bu finansmana beklediğimizden çok daha fazla yatırımcıdan talep geldi” dedi. “Bu durum, mali piyasanın bu satın alma potansiyelini gördüğünü ve desteklediğini gösteriyor.”

Araştırma ve geliştirmeye daha fazla kaynak ve yeni ortaklıklar

Zorlu ortama rağmen, ZF Ar-Ge harcamalarını 2,7 milyar € 'ya çıkardı (2018: 2,5 milyar €). Ar-Ge oranı yüzde 6,7'den yüzde 7,3'e yükseldi. ZF Group CEO'su Scheider, “Mevcut krizi aştığımızda, geleceğin teknolojilerine odaklanmaya devam etmek istiyoruz” dedi. “Bu, lider sistem tedarikçisi olarak yetkinliklerimize yenilerini eklememizi sağlayacak.”

ZF'nin kendi kaynaklarına ek olarak, katılımlar ve ortaklıklar şirketin Ar-Ge'sinde, özellikle otomatik tahrik sistemlerinde belirleyici bir rol oynuyor. Bunlar örneğin, köklü bir otonom elektrikli yolcu taşıma sistemleri tedarikçisi olan Hollandalı şirket 2getthere'ın yüzde 60'lık çoğunluk hissesinin satın alınmasını ve buna ek olarak, geliştirme süreçlerini iyileştirmek ve ZF'nin yazılım yeteneklerini önemli ölçüde artırmak amacıyla Microsoft ile yakın zamanda üzerinde anlaşmaya varılan iş birliğini içeriyor. Scheider, “Bu durum, yazılım güncellemeleri için esneklik ve kısa teslimat sürelerine ihtiyaç duyan müşterilerimiz için önemli” dedi. “Ayrıca, donanım henüz mevcut olmasa bile yazılım geliştirebileceğiz. ZF, otomotiv pazarında bireysel ürünler olarak da yazılım çözümleri sunacak.” dedi.
Yıl öncesi rakamının biraz altında çalışan sayısı

2019'un sonunda, ZF dünya çapında 147.797 (2018: 148.969) personel istihdam etti. Asıl plan, işgücünü arttırmakken, yaşanan yüzde 0,8'lik düşüş, ekonomik iklimin zayıfladığını gösteriyor. ZF, piyasa koşulları nedeniyle Çin'deki kapasitesinde (%9,7 düşüşle 13.289 çalışana) ve ABD'de (%7,5 düşüşle 11.069 çalışana) düzenlemeye gitti. Almanya'da çalışan sayısı bir önceki yıl olduğu gibi 50.900 civarında kaldı. Elektrikli mobilite, otonom sürüş ve yazılım geliştirme alanlarında ek istihdam yaratıldı. Bu şu anda dünya çapında araştırma ve geliştirme alanında çalışan yaklaşık 19.400 (2018: 17.100) çalışan bulunuyor.

2040 yılına kadar iklim koruma hedefleri belirlendi

Geleceğe yönelik mobilite çözümleri sağlayıcısı olarak ZF, lokasyonlarında hem temiz ve verimli teknolojiler sunarak hem de CO2 ayak izini azaltarak Paris Anlaşması’na bağlı kalıyor. Bu amaçla, şirket geçen yıl Kurumsal Karbon Ayak İzi'ne (CCF) dayanan bir iklim koruma stratejisi geliştirdi. Bu stratejide, ZF tesislerindeki sera gazı emisyonlarını (özellikle CO2) büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. Scheider, “Hedefimiz, BM İklim Konseyi'nin şartnamelerine uygun olarak 2040 yılına kadar iklim koruma hedeflerini gerçekleştirmek” dedi. “Bunu başarmak için mevcut enerji verimliliği programlarımızı genişletiyoruz ve kendi kaynaklarımızdan gelen yeşil enerjiye daha fazla odaklanıyoruz.” ZF, rüzgâr enerjisiyle sürdürülebilir enerji üreterek, tesislerinin dışındaki iklimi korumaya da önemli bir katkı sağlıyor.

2020 genel görünümü

ZF’nin yıllık mali tablolarının onaylanmasının ardından yayılan COVID-19 ile birlikte global ekonomik durumda köklü değişiklikler meydana geldi. Scheider, “Dünya sosyal ve ekonomik durma noktasına geldiğinde, benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıya kalırız” dedi. “Etkileri belirsiz, bu yüzden şu anda 2020 için geçerli bir tahmin yapabilecek durumda değiliz. Çalışanlarımızı korumak, virüsün yayılmasını durdurmak ve şirketimizin istikrarını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. 'Yeni Nesil Mobilite' stratejimizle gelecek için planlanan mobilitenin gerçeğe dönüştürülmesi için uzun vadeli iyi bir hazırlık yaptık.” dedi. Hibrit özellikli 8 vitesli otomatik şanzıman için aldığımız yedi milyar avroluk siparişler ve aktif güvenlik teknolojisi (Entegre Fren Sistemi/IBC) alanındaki yeni işler, elektrikli otobüs tahrik sistemlerine olan talebin sürekli artması ve otomatik tahrik sistemleri için Ar-Ge siparişleri ile birlikte ZF'nin sağlam ve uzun vadeli perspektifleri bulunuyor.

 
2019
2018
ZF'nin konsolide Grup satışları
36,5 milyar € (milyar)
36,9 milyar €
Global işgücü
147.797
148.969
FAVÖK (düzeltilmiş)
1,5 milyar €
2,1 milyar €
FAVÖK marjı (düzeltilmiş)
%4,1
%5,6
Ar-Ge Harcamaları
2,7 milyar €
2,5 milyar €
Sabit varlık yatırımları
1,9 milyar €
1,6 milyar €
Öz Kaynak Oranı
%22,0
%26,2
Serbest nakit akışı (düzeltilmiş)
803 milyon €
891 milyon €
Avrupa Satışları
16,7 milyar €
17,4 milyar €
-        Almanya’dakiler
7,1 milyar €
7,4 milyar €
Kuzey Amerika satışları
10,4 milyar €
10,3 milyar €
-        ABD Satışları
8,8 milyar €
8,4 milyar €
Güney Amerika satışları
1,1 milyar €
1,0 milyar €
Asya - Pasifik satışları
7,8 milyar €
8,0 milyar €
-        Çin satışları
5,8 milyar €
6,2 milyar €
Afrika satışları
469 milyon €
233 milyon €

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159