26.02.2020, 16:14

Plan olsun ki, rapor çıksın...

Merhaba.
Araya bazen birkaç hafta giriyor, konular birikiyor, sırası karışıyor. 
Mesela İngiltere'nin AB'den ayrılmasını, BREXIT konusunu, tam tadı ile çiğneyemeden unuttuk gitti. İngiltere ile İrlanda arasında fiziki bir sınır kurmak istiyor AB. Ama İrlanda, kuzeydeki parçasını İngiltere'ye bırakmak istemiyor. AB ise İngiltere ile arasında kesin, fiziki sınır istiyor. 
Katolik İrlanda, anti-Katolik (Protestan) İngiltere'ye karşı kuvvetleniyor. Yani demokratik Avrupa'da bile mezhepsel ayrılıklar geçerli oluyor ki, dikkat.
Bakalım Suriye'ye… Katolik Fransa, Ortadoğu’daki halklar ile yakından ilgili. Bu ilginin nedeni de buradaki Ortodoks halkları mümkün olduğu kadar Katolik yapmak. Yüzlerce yıldır uğraşıyor… Hatırlayın, misyonerlik yüzyıl öncesinde de vardı, aynı topraklarda, çatışmaya, savaşa yol açan.
Hıristiyanlıktaki Katolik-Ortodoks çelişkisi ile Müslümanlıktaki Alevi-Sünni çelişkisi galiba bölgenin kaderi. Paylaşım mücadelelerinin yakıtı, enerjisi oluyor bu çelişki.
Oysa "Hayatta en gerçek kılavuz bilimdir" der, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Yurtta sulh; cihanda sulh" önerirken.
*  *  *
Merkez Bankamız faiz indirdi. Bir ekonomi kanalı, 18 kaynağına tahmin sormuş, 11 kaynak faizde değişiklik olmayacağını tahmin etmiş. Bu işleri kimin daha iyi bildiği belli değil. Ama indirimden sonra rakamlara bakınca; reel faiz eksiye inmiş ve daha da inmiş olmasına rağmen dolar kurunda sıçrama görülmüyor. KKO (Kapasite kullanım oranımız) yüksek seyrine devam ediyor, İstanbul borsasında Sanayi Endeksi hem kendisinden yüksek, hem de Bankacılık endeksi geçmiş gidiyor… 2019 yılını Cari Fazla ile kapatmışız, 2020 yılında da benzerlik devam ediyor. 
"İhracata Dayalı Büyüme" uygulamaları devam ediyor. "Yüksek Kur-Düşük Faiz" uygulamaları üretimimizi destekliyor. Bu uygulamayı bütün ülkeler aynı yapıyor; faizler sıfırın altında, paralar ucuzlatılmış durumda, herkes ihracat peşinde. 
Biz de aynısını yapıyoruz. 
*  *  *
Taşıma dünyasında yerli ve ulusal markalarımız açısından bir iyi haber geziyor. TEMSA bir yabancı ortak ile ülkesine dönüyor. Sabancı ile Skoda TEMSA'da ortak oluyor. Tamamlanmasını dilerim.
*  *  *
U-ETDS sistemi 2019 yılı raporunu yayımladı. Karayolunda 90 milyon yolcu taşınmış. Tarifeli taşıma yüzde 80, tarifeli sefer yüzde 65. Doluluk yeterli demektir. Devletin bu raporu yoktu, artık var ve gelişecek. e-bilet verilerini, Türkiye Kart verilerini de bu sisteme toplayacaklar. Daha keskin sonuçlar ve bilgiler edineceğiz. 
*  *  *
U-ETDS raporu bir ulusal fotoğraf veriyor. 
TOBB Karayolu Yolcu Taşıma Sektör Meclisi'nden 2020 çalışma raporu bekliyoruz, Daha ayrıntılı, daha yorumlu, daha keskin rakamlarla, oranlarla, hem de benzer ülkelerle karşılaştırmalı olarak. Rapordan evvel de Sektör Meclisinden 2020 İş Planı bekliyorum. 
2020 boyunca ne yapacaklar? 
Bakanlığa sundukları Talep Listesi yerine "Çözüm Listesi"ne çalışsalar Plan ortaya çıkar, zaten. 
2020 Çalışma Raporu'nda ne arayacağımızı bilelim.
Umarım 2020 Raporu ilk olur.
Sektör Meclisi'ne başarılar dilerim.
*  *  *
Çin'deki virüs bahar aylarında ölecek, gündem de normale dönecek. 
Planlı haftalar olsun... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159