26.09.2016, 13:36

Rekabetin Yeni Alanı, Verimlilik

Bu haftanın durumuna bakınca aklım yine haritalara ihtiyaç duyuyor. Neyin niçin öyle olduğunu biraz olsun anlamak için illa ki harita üzerinde yürümem gerekiyor. Beraberce bakalım:
BM (Birleşmiş Milletler) Mülteciler ve Göçmenler toplantısı geçen hafta yapıldı. Bu konudaki ilk toplantı. 
Neden taa bugünlere kalmış ve de neden bugünlerde yapılıyor? 
150 ülke katıldı, 34 devlet başkanı konuştu. En aklımda kalan nokta da toplam 900 milyonluk nüfusa sahip AB'nin ve ABD'nin 360 bin göçmeni paylaşmak konusunda çalışma yapacakları. Halbuki zor bir iş değil, 160 milyonluk 4 ülkede 6 milyon var. 
Bizde var 3 milyon. 6 milyonluk Lübnan'da 1 milyon, 7 milyonluk Ürdün'de 1 milyon ve 78 milyonluk İran'da yaklaşık 1 milyon kişi var. Bölge haritamız sert. Dünya haritasında durum daha yumuşak. 
Uluslararası göçmenlerin, 2015'te 250 milyon olduğunu tahmin ediyorlar. 2000 yılından beri artış yüzde 40. Yerinden edilmiş insan sayısı yaklaşık 65 milyon ve bunların üçte birinden fazlasını mülteciler veya sığınmacılar oluşturuyor. Bir de içgöç hareketi var ki, 2013'teki sayı 740 milyon.
Bölge haritamız neden sert! Bu köprü coğrafyayı birileri eline geçirmeye çalışıyorken, sahipleri de elde tutmanın mücadelesini veriyorlar, biz de dahiliz. 
Amerikan Başkan’ından, başkanlık dönemi hakkında tek cümle istediler. O da Amerikalılara dünya ile ilişkili olduklarını öğrettiğini söyledi. Kimse kendi başına buyruk değil. Dünya ile ilişkili olduklarını anladıkları da belli oluyor. İşte yine arttıramadılar faizi. 
FED tiyatrosu devam ediyor, sözle yönlene yönlendire. Bankanın başkanı daha güçlü verilere ihtiyaç duyduklarını anlatıyor. Yani ben bile öğrendim artık faizi nasıl da arttıramayacaklarını. Tüm ülkeler indirmeye devam ederken. Sahi, bu faizler nereye kadar inecek, indir indir de nereye kadar?
AB Rekabet Kurulu, Avrupa'daki bazı Amerikan şirketlerine rekabet ihlali cezası kesti. Durum hemen sertleşti. Halbuki ABD Amerika'daki AB şirketlerine yıllardır cezaları kesiyor, tahsil ediyor. Bence, daha çok Alman şirketlerine ve bankalarına ceza kesiyorlar. Hukuk da rekabete dayanamıyorsa Bitmeyen Kriz yüzünden can havlinin başladığını anlayabiliriz.
Bu olumsuzlukların çaresi Büyüme'yi Paylaşma, Kalkınmayı Yaygınlaştırma. Yani sosyal yardımlar. 34 OECD ülkesi hakkında oranlar var : http://www.oecd.org/social/expenditure.htm, 
Toplam Sosyal Yardımlar'da (Bu rakama, bütün kamu ve özel sektör destekleri ve vergi muafiyetleri dahil) OECD ortalaması yüzde 21. Türkiye'de ise yüzde11,1.
Türkiye  bu oran ile sondan ikinci. Sonuncu Meksika, 3’üncü de G. Kore. 
10 büyük ülkenin ortalaması yüzde 26. Krizin azalması bu farkların azalması ile olacak, uzun yol var.  
*  *  *
Bu hafta, Almanya'da dünyanın büyük fuarlarından olan IAA Ticari Araçlar Fuarı var. Şiddetlenen rekabet, azalan karlar, verimlilik baskısı pek çok çözüm önerisi getirmiş. Ticari araçların kendileri mekanik mükemmelliğe eriştiler. Fuarın rekabet alanı VERİMLİLİK. Artık aracın fiyatı değil ekonomikliği önemli. “Aldım, kullandım, sattım, yenisini aldım” döngüsü benim masrafım. Bu sürede bir kazanç elde ettim. Kazancım daha büyük olmalı ki, senin aracını alayım.
Bu verimlilikler artık ayrıntılarda saklı. Mesela lastiğin hava basıncı yeterli tutulursa, ülkemizin taşımacıları yaklaşık yüzde 4 avantaj sağlayacaklar. 100 aracına basınç takip sistemi takan bir filo, bu yatırımını sadece 
8 ayda karşılayacak. Lastiğin akıllısını da alabilirsiniz, mevcut lastiklerinize akıl da taktırabilirsiniz. Beni, Continental lastik markası götürdü fuara ve pek çok teknolojik uygulamayı orada anlattılar. Halen 2 boyutlu olan navigasyon haritalarına üçüncü boyut eklenecek, araç bu derinlikli haritada yokuşu da görecek ve hızını, gazını, vitesini kendisi uyarlayacak. Tasarruf edecek.
Bu çözümler riskleri azaltacak ve bağlı olarak sigorta primleri düşecek. Avrupa'da uygulaması var. Taşıma dünyasına haber olsun.
*  *  *
Süreç Süer Sülün (Kod SSS)  
MBT (Mercedes Benz Türk AŞ) yönetiminde bir önemli değişiklik oldu. Süer Sülün, MBT'nin yıllar önce ilk basamağından başladığı yolculuğunda tepe noktaya ulaştı. MBT tarihinde bu noktaya gelen ilk Türk yönetici ve Eşref Biryıldız'ın bir kademe ilerisine taşıdı başarıyı. Bu başarı Daimler'de de ilk olabilir. Benim 11 yıllık mesaimde ilk günümden son günüme kadarki arkadaşım Süer Sülün, ilk basamaktan tepe noktaya varan ilk kişi bile olabilir. 
Kod SSS: Süreç saygısı, süreç tasarımı, süreç iyileştirmesi, süreç uygulaması benim gözümde en benzersiz üstünlüğü. Otomotivde örnek alınacak pek çok yönetsel örneğine yenilerini ekleyeceğine eminim. İzleyin, izleyelim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159