banner69

100 yeni otobüs yatırımı yapacak 25 milyon yolcu taşıyacak

banner113

Metro Turizm 2016 hedeflerini belirledi. 2015 yılını 23 milyon civarında yolcu ile kapatan Metro Turizm, 2016 yılında 25 milyon yolcu taşıma ve 100 yeni otobüs yatırımı yapma hedefi belirledi.

banner114
RÖPORTAJ 12.01.2016, 10:53 16.01.2016, 21:20 Taşıma Dünyası
100 yeni otobüs yatırımı yapacak 25 milyon yolcu taşıyacak
ÖZEL RÖPORTAJ - ERKAN YILMAZ 

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldırım, 2015 yılını değerlendirip, 2016 yılına yönelik hedefleri Taşıma Dünyası ile paylaştı. 

2015 kendine gelme dönemi oldu 
2015 yılının verimli bir yıl olduğunu belirterek açıklamalarına başlayan Mustafa Yıldırım, “Yolcu sayısında 2014 yılının bir tekrarı gibi oldu. Büyüme değil, kendine gelme dönemi oldu. 2015 yeniden yapılanma için bir başlangıç oldu. 2016 yılı da tamamen yeniden bir yapılanma yılı olacak. Bir kalite yılı olarak algılıyoruz. Metro bundan sonra kaliteye oynayacak. Kazalara en az karışan şirket olmak istiyoruz. Bu konuda ciddi atılımlarımız var. Metro Akademi kuruluşu var, eğitimler var. Denetimi tamamen akıllı sistemlerle yapıyoruz. Otobüs yer hizmetlerinde bir devrim niteliğinde çalışmalarımız var.  Yolları kısaltan bir anlayışla devam etmek istiyoruz. Bu konuda İDO yaptığımız işbirliğimiz var. Çok ciddi planlarımız var” dedi.

Kısa mesafelerde yüksek verimlilik
2016’da öncelikli hedeflerinin daha kısa mesafelerde daha yüksek verimlilikle çalışmak olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Yolculuklarda zamanı kısaltmak, trafikte kaybedilen zamanı yolcuya kazandırmak konusunda ciddi adımlarımız olacak. Metro Turizm hem çok ciddi bir algı yönetimi yapacak, hem kaliteli işler yapacak. Bir farkındalık yaratacağımıza inanıyorum. Hedeflerimiz bunlar. 2016’dan başlayarak bir kalite yılı olacak. Üç tane beş yıllık planımız olacak” diye konuştu.

Kombine taşımacılıkta işbirlikleri 
Ulaşımın farklı alanlarında yer almak istediklerini belirten Yıldırım, “ Ulaşımın farklı branşlarında da olmak istiyoruz. Havayolu-denizyolu işbirlikleri, havayolu-karayolu işbirlikleri belki demiryolları ile de işbirliği yapacağız. Tabi burada kombine taşımacılık mevzuatının bir gözden geçirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi, ulaşımın önündeki engellerin mutlaka kaldırılması lazım. 2016 yılında bu konuda işbirliklerimiz olacak. Havayolu taşımacıları ile bir ön görüşmemiz oldu. Bunların altını doldurarak yolumuza devam edeceğiz. Havayolu vardır ve kaçınılmazdır. Otobüsçülük doğal olarak çok büyüme trendinde olmayacak bundan sonra. Otobüsçülükte daha akıllı olma dönemi gelmiştir. Daha akıllı olma mecburiyetleri vardır. Metro Turizm bunları yapacak ve yoluna devam edecek” dedi.

25 milyon yolcu hedefi 
2014 yılında 23 milyon, 2015’te de aynı seviyede 23 milyon civarında yolcu taşıdıklarını ifade eden Yıldırım, “2016 yılı hedefi 25 milyon. Ama mutlaka kısa mesafede kaliteli taşımacılık yapan biraz daha büyükşehirlerde İstanbul-Bursa-Ankara-İzmir gibi illerde daha büyük volümlü taşıma yapmak istiyoruz. İnşallah bu hedeflerimiz tutacak” dedi.

100 otobüs yatırımı 
2016 yılında Metro Turizm iki periyotta 100 yeni otobüs yatırımının planlandığını belirten Yıldırım, “Bunlar birinci yarıda 50, ikinci yarıda 50 otobüs planladık ama bu ekonomideki gelişmelere göre 80-120 arasında değişebilir.  Bu yatırımlar 2+1 araçlar şeklinde olacak. Ekonomik suit araçlara ağırlık vereceğiz” diye konuştu. 

Yurtdışı hatlarda yeni yapılanma 
Yurtdışındaki taşımalara yönelikte çalışmaların devam ettiğini ifade eden Mustafa Yıldırım, “Yunanistan hattında bir sıkıntı vardı. Onu giderdik. Önümüzdeki haftadan itibaren seferler tekrar başlayacak. Yunanistan ve Bulgaristan’da kurulu şirketlerimiz var. Bu coğrafyada daha fazla taşımacılık yapmak istiyoruz. Bu konuyu tamamen branş olarak ayırdık. Belki İstanbul’dan Avrupa ülkelerinden üçüncü ülkelere geçişler olabilir.  Bu Almanya, Avusturya olabilir. Bunlar hedeflerimizde var. Metro Turizm, yurtdışında yeniden yapılanıyor. Komşu ülkelerden daha çok verim almak istiyoruz. Gürcistan’da çok büyük ağırlığımız var. En büyük şirket Metro Turizm oldu. Bulgaristan’da varız ve çok güçlüyüz. Yunanistan’ın içinde olacağız. Yunanistan’dan farklı ülkelere taşımacılık yapacağız. Makedonya, Arnavutluk, Bosna bu coğrafya yeni taşımacılık talebi ile karşımıza çıkıyor. Orada raylı sistemler yetersiz. Havayolu taşımacılığı çok ekonomik değil. Almanya’nın içinde taşımacılık planımız var. Daha da ötesi Arabistan projemiz var. Hac-umre-kargo taşımacılığı da başta olmak üzere birçok çalışmayı da planlamış durumdayız” dedi.

Değişerek yola devam
Metro Turizm’in değişerek yoluna devam edeceğini belirten Yıldırım, “ Metro Turizm büyüyor ve bu büyüme insanla olacak. Hizmet sektörü insansız olmaz. Akıllı sistemleri daha fazla kullanıp istihdam yükünü daha azaltan bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz ama yeni istihdam olmayacak anlamına gelmez.  İnsanda niteliği artırmayı düşünüyoruz. Daha kaliteli, daha nitelikli bir çalışma anlayışı yerleştirmeye çalışıyoruz. İşte Metro Akademi projesi, Metro’nun algı yönetimi, halkla ilişkileri, disiplinleri, kuralları, prensipleri bütün bunlarla  ilgili çok ciddi planlanmış çalışmalar var. Her gün değişerek Metro Turizm’i izlemeye devam edeceksiniz. Metro Turizm değişerek yoluna devam edecek” dedi.

81 ilde olma hedefi doğru değil 
81 ilde olma hedefini doğru bulmadığını belirten Mustafa Yıldırım, “Biz akıllı taşımacılık yapmak durumundayız. Bu şekilde büyümeyi, büyüme olarak değil, şişme olarak algılıyorum. Her ilde olmak durumunda değiliz. Tabii Türkiye firmasıyız. Birçok ilde olacağız ama verimli olan hatlar yaşayacak, verimsiz olan hatlarda olmayacağız. Birde bölgesel taşımacılığı düşünüyoruz.  Biz Türkiye’de artık otobüs taşımacılığının çok uzun mesafelerde yapılamayacağını, daha az, daha nitelikli sefer yapılması gerektiğini, daha pahalı, daha dolu seferler yapılması gerektiğine inanıyoruz. Kısa mesafelerde volümü, kaliteyi artırıp daha yüksek sayılara oynamamız gerekiyor. Bu sayılar, dünyadaki taşımacılar birliği üyesi olan şirketlere çok küçük sayılar.  20 milyon uzun mesafe taşımacılığında bir Avrupa büyüklüğüdür. Dünya büyüklüğü değil, Var böyle şirketler. Avrupa’nın en büyüğü Metro’dur. Bu tartışmasız. Bu coğrafyanın en büyüğü Metro’dur. Dolayısıyla Metro Turizm sadece büyük olarak bırakmak istemiyoruz, kalite ile tanıştırmak istiyoruz. Metro en büyük olduğu kadar en kaliteli olmak durumundadır. Biz bu çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Maliyetleri düşürmeyi başaramazsak, yatırımcı bulamayacağız
Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım, kısa mesafelerde maliyetleri düşüren bir anlayışın oluşması gerektiğini vurguladı: 2016 yılında otobüs işletmecileri büyük firmaların yöneticilerinin bir araya gelerek, otobüsçülükte maliyetleri düşüren bir anlayışla yaklaşmazsak, yatırımcı bulamayacağız. Böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacağız. Onun için ben 2016 yılından başlayarak kısa mesafede ikramın kalkması gerektiğine inanıyorum. Servis araçlarının ücretli hale gelmesi gerektiğine inanıyorum. Önce ortak servis, sonra ücretli servis. Bursa bunu yaptı. Buna benzer hizmetlerin geliştirilmesi, acentelerin mutlaka otobüsçülerin sırtından kalkması lazım.  Bilet satış hizmet bedelinin ayrıca alınması lazım. Biletlerin sabit fiyatla satılması lazım. Otobüslerde yapılan kesinti oranlarıyla mutlaka oynanması lazım. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılacak. Bunun önceliği maliyetleri düşürerek bunu yapabilirsiniz. Bugün Almanya’da 250 km mesafede ikramları insanlar otomat makinesinden alıyor. Biz her şeyi kullanan ödemeli diye düşünüyoruz. Kullanan ödemedikten sonra kullanmayan da ödemeye başlıyor. Bu da sıkıntı yaratıyor. Biz bu anlayışla daha fazla büyümeyi hedefliyoruz. Biz rakip firmalarla bu konuda işbirliği yapılması gerektiğine inanıyorum. İnşallah böyle olacak diye düşünüyorum. 2016 yılının hayırlı bir yıl olmasını ve bütün vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. 2016 yılında trafik kazaları ile mücadele eden bir anlayışla devam edilen bir yıl olmasını diliyorum.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159