Alcoa Jantlar lastik ömrünü uzatıyor, maliyetleri düşürüyor

banner113

Alcoa Jantları 120 kilo hafiflik sağlıyor, lastik ömrünü uzatıyor, maliyetleri düşürüyor.

banner114
RÖPORTAJ 19.06.2018, 15:02 19.06.2018, 15:16 Taşıma Dünyası
Alcoa Jantlar lastik ömrünü uzatıyor, maliyetleri düşürüyor
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

2014 yılında distribütörlük ağını kurarak Türkiye pazarında payını büyüten Arconic, taşımacıya sunduğu maliyet avantajları ile dikkat çekiyor. Bir otobüste 120 kiloluk ağırlık avantajı sunan Alcoa Jant, hem sağladığı hafiflik hem de yuvarlanma direncinin düşüklüğü ile yakıt tüketimini de azaltıyor. Lastik ömrünü de yüzde 30’lara varan ölçüde artırıyor. 

Türkiye’nin önemli bir pazar olduğunu belirten Arconic Türkiye Satış Müdürü Murat Yıldırım, otobüs üreticilerinin öncelikli tercihlerinin Alcoa olduğunu söylüyor: “Ekonomik faydalarını belirtmek gerekirse, Alcoa’nın ilk olarak hafiflik avantajından bahsetmemiz önemli. Çünkü Alcoa jantlar bir otobüste diğer rakiplerine göre ortalama 120 kiloluk bir hafiflik avantajı sağlıyor. Bu da aracın sahip olduğu ağırlığı hafifletip kullanıcıya daha fazla ağırlık taşıma imkanı sağlıyor. Alcoa jantların yuvarlanma direncinin az olması yakıt tüketiminde yüzde 1.8’e varan oranda bir ekonomi sağlıyor. Ayrıca lastik ömrü yüzde 30’lara varan oranda artırıyor. Bunun en büyük sebebi diğer jantlara göre ortalama 22 derece daha soğuk çalışmasıdır. Alcoa jantlar ısıyı içinde hapsetmeyen bir üründür. Bu özelliğiyle lastikteki nem ve yağ kurumuyor, kullanılan lastikler daha uzun km yapabiliyor. Fren kampanalarının ömrünü uzatıyor. Alcoa jant ile ısı farkı zaman zaman 30 dereceyi bulabiliyor. Alcoa jant ısıyı içerisinde hapsetmediği ve çabuk soğuduğu için lastiğe transfer etmiş olduğu ısı azalıyor. Lastik soğuk çalıştığı için parçalanma ve zedelenme daha az oluyor.” 

Dövme teknolojisi 
Alcoa jantların dövme teknolojisi ile üretildiğini bu teknoloji sayesinde daha fazla km yapabildiğini vurgulayan Murat Yıldırım, “Alcoa jant 8 bin ton presle, tamamen dövme teknolojisiyle üretiliyor. Mono blok üretim olduğu için jantta hiçbir kaynak yeri bulunmamaktadır. Dolayısıyla diğer jantlarla kıyaslandığı zaman yuvarlanma direnci düşük. Yani yolda gittiği zaman hiçbir dirençle karşı karşıya kalmıyor. Aynı enerjiyle daha fazla yol kat ediyor. Ürünü 5 yıl sınırsız kilometre garantisiyle satıyoruz. Ortalama ömrü yaklaşık 20 yıl. Avrupa’da 20 yıl kullanan var. Çünkü jantı değiştirmek ciddi maliyet oluşturuyor. Alcoa janta sahip bir araç ikinci elde daha yüksek bir değere sahip oluyor” dedi. 

Sadece bir jant değil 
Alcoa jantlarının Avrupa’da Daf, Scania, Mercedes, MAN, Volvo, Iveco, Renault markalarının fabrika çıkışı ürünlerinde yüzde 93 gibi çok yüksek bir paya sahip olduğunu da açıklayan Murat Yıldırım, “Grubun 25 milyar Euro toplam cirosu var. Ağır vasıtaya yönelik jant grubunun toplam cirodaki payı yaklaşık yüzde 10.Alüminyum kullanan birçok farklı sanayii için yarı mamulu, mamulu kendi boksit madeninden üreten bir firmadan bahsediyoruz. Sadece ağır vasıta jantı üreten bir şirket değiliz. Airbus, Boeing bütün uçakların gövdesini ve bağlantı elemanlarının büyük bir kısmını biz yapıyoruz. Kullandığımız telefonların gövdesi alüminyumdur, onun da tedarikçisi Alcoa’dır” dedi.

Macaristan’da üretim
Yıldırım, Türkiye’de Alcoa’nın üretiminin olmadığını belirterek “Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın tüm ihtiyacı Macaristan’daki Budapeşte’ye 70 km uzaklıktaki fabrikamız üzerinden karşılanıyor. Şu an için Türkiye’de üretim planına yönelik bir çalışma yok. Pazardaki gelişmeler neler getirir şimdiden söylemek zor. Yatırım için teşvikler de büyük önem taşıyor” dedi. 

Yüzde 10 pay 
Alcoa jantlarının diğer rakip ürünlere göre daha pahalı olduğunu, ama sağlamış olduğu ekonomik fayda ile geri dönüşümünün çok daha avantajlı olduğunu belirten Yıldırım, “Alüminyum jantların Türkiye pazarındaki kullanım oranı yüzde 10’lar seviyesinde. Ama bu payı yakın zamanda satışlarımızı artırarak çok daha ileri seviyelere taşıyacağız. Çünkü kullanıcılar artık Alcoa jantların ekonomik tarafını daha çok görmeye başladılar” dedi.

ADR’li araçları 
Murat Yıldırım, ADR’li araçların özellikle Alcoa jantları tercih etmesinin nedenini şu şekilde açıklıyor: “Bunun en önemli sebebi güvenlik. Çünkü lastik patladığı zaman araç durana kadar belli bir süre geçiyor. Jantın üzerinde araç gitmeye devam ediyor. Çelik jantlı araç lastik patladığında durana kadar sürtünmeden kaynaklı olarak kıvılcım çıkarabiliyor, bu da ADR’li bir araç için tehlike oluşturabiliyor. Alüminyum jant kullanan araçlar sürtünme ile birlikte kıvılcım çıkarmadığı için güvenlikten dolayı tercih ediliyor.”

Ürün geliştirmesi 
Ürünlerinin geliştirilmeye devam edildiğini vurgulayan Yıldırım, “Yeni ürünler daha da hafifleyecek. Şu anda bir treylerde jant sayısına göre ortalama 228-400 kilo arasında hafiflik sağlanıyor ve bu avantaj ile nakliyecilere daha fazla yük taşıma imkanı sunuyoruz” dedi. 

Alcao distribütörleri 
Alcoa’nın Türkiye’de halen 2 distribütörle çalıştığına dikkat çeken Murat Yıldırım, “Çok kısa sürede İstanbul’a üçüncü bir distribütör ataması yapacağız. Dolayısıyla Türkiye ve İstanbul yapılanması tamamlanmış olacak. Adetler fazlalaşırsa dördüncüyü de düşünüyoruz” dedi. ■

Murat Yıldırım
Murat Yıldırım’ın ağır vasıta sektöründe 20 yıllık tecrübesi var. 16 yıl Michelin’de çalışan Yıldırım, bir süre de Suzuki grubunda çalışmış. 2017 Temmuz ayında Alcoa Jant Türkiye Satış Müdürlüğü’nü üstlenmiş. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159