Basri Akgül ile Yolcu Taşımacılığı Fırsatlarını Konuştuk

banner113

Otokar turizm ve kısa mesafe yolcu taşımacılarına yönelik iki aracıyla sektörde fark yaratıyor. Yolcu taşımacılarının gözdesi: DORUK T ve SULTAN MEGA

banner114
RÖPORTAJ 05.11.2018, 11:08 05.11.2018, 11:43 Taşıma Dünyası
Basri Akgül ile Yolcu Taşımacılığı Fırsatlarını Konuştuk
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ - MUAMMER BAŞKAN

Otokar, 10 yıl önce pazara sunduğu ve 500’ü aşan satış seviyesine ulaşan Doruk T otobüsünü tamamen yenileyerek pazara sundu. Sultan Mega otobüsünü de yenileyen Otokar, iki ürünüyle turizm ve kısa mesafe taşımacılarının ihtiyaç ve beklentilerine tam anlamıyla çözüm üretmeyi başardı. 


Yenilenen Doruk T ve Sultan Mega araçlara ilgili konuşmak için Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül ile bir araya geldik. 10 yıl önce turizm ve kısa mesafe alanına yönelik Doruk T aracını pazara sunduklarını belirten Basri Akgül, “Toplu taşımada bir hareketlilik başlamıştıve biz 9 metre orta boy otobüs sınıfına girmeye karar vermiştik. Doruk aracın belediye tipini geliştirdikten sonra turizm tipine geçtik. İlk aracımız 35 kişilikti ve 4 silindirli bir motora sahipti” dedi. 

Doruk çok beğenildi

Doruk aracını turizm tarafında iyi konumlandırdıklarını da vurgulayan Basri Akgül,“Doruk aracımız, 2009’da satışa sunulur sunulmaz turizm tarafında büyük bir beğeni ve kabul gördü. İşletme maliyeti ve 12 metreye göre fiyatının düşük olmasıylaönemli bir avantaj sundu. Özellikle Antalya tarafında turizmciler çok beğendi. Hatta yıllık 50’nin üzerinde Doruk satar hale geldik. Ancak Rusya krizi Antalya turizmini olumsuz etkiledi. Tüm sektör çok büyük zarara uğradı”dedi.

Kısa mesafe için…

Bir hedeflerinin de Doruk aracın kısa mesafe taşımacılarınca da kabul görmesi olduğunu belirten Akgül, “Doruk T, İstanbul-İzmit, İstanbul-Bursa, İstanbul-Edirne arası gibi kısa mesafelerde kullanım için çok uygundu.Bunun için çok uğraştık; araçları deneme amaçlı kullanıma verdik. Yolcu, aracın uzunluğuna bakmıyordu. Konfor düzeyi aynıysa yolcu memnuniyeti aynıydı. Fakat maalesef şehirlerarasında alışılmış ‘peron aracı’ algısını kıramadık. 12 metreliğe göre ilk alımda,bakımdave işletme sürecinde çok önemli avantajlar sunsa da maalesef kullanıcıların alışkanlıkları değiştiremedi” dedi. 

İkinci el süreci 

Doruk aracın pazara sunulmasının ardından ikinci ele çıkış sürecinin önem kazandığını vurgulayan Basri Akgül, “Doruk’u taşımacılara sunarken herkes ikinci el kıyaslaması yapıyordu. 4-5 yıllık 12 metrelik bir otobüs ile Doruk aracımızın fiyatı kafa kafaya geliyordu.Bizde ikinci el pazarınıkısa mesafe kooperatif taşımacılarla bu araçları buluşturmak istiyorduk. Bu, olmaya da başlamıştı; ama Rusya krizi sırasında kooperatifler yerine İstanbul’daki servis taşımacıları Antalya’daki ikinci el araçları topladı. Şu an hala servis firmalarının filolarında hizmet veriyorlar” dedi. 

Yenilenen Doruk T 

“Yenilenen Doruk T’de 6 silindirli motora geçtik, torku çok yükseldi. 4 silindirli araç yüksek kapasite çalıştığı zaman gürültü seviyesi artıyordu. Bu yenilikle birlikte sessizleşti, titreşimi azaldı, çekişi düzeldi. Yakıt açısından da avantajlı hale geldi. Şanzımanımız ZF oldu. Bagaj ile ilgili bir sıkıntı yoktu ama kapasitesi daha da arttı. Koltuk mesafesi de eski araca göre genişledi. Bakım aralıkları 40 bin km’ye yükseldi. Aracın görünümü değiştirildi, peron aracı olarak yeniden tasarlandı. Doruk T artık şehirlerarasına da gidecek şekilde dört dörtlük hale geldi” dedi.

Doruk araçlarına, ilk çıktığı andan itibaren Avrupalıların ilgisinin çok yoğun olduğunu ifade eden Basri Akgül, “Doruk aracımızı Vectio adıyla ihraç ediyoruz. Eskiden 7-8 metre grubu ihracatımız fazlayken, şu anda 9 ve 12 metre otobüslerimize talep çoğaldı. 

Aktif tanıtımlar başlayacak 

Yeni Doruk T aracının geniş çaplı tanıtımını henüz yapmadıklarını belirten Basri Akgül, “Birkaç kullanıcıya deneme amaçlı verdik, ilk geri bildirimler çok iyi. Aktif tanıtıma gelecek yıl içerisinde başlayacağız. Avrupa’da İtalya, İspanya, Fransa, İsveç, Belçika’da ise satışları başladı” dedi.

Sultan Mega müthiş bir otobüs 

Yenilenen Sultan Mega aracında taşımacılar tarafından büyük bir beğeni kazandığını belirten Akgül,“Sultan Mega müthiş bir araç oldu.Yenilerken bu kadar başarılı olacağını tahmin etmemiştim. Önceki Mega aracımızdan daha fazla ilgi gördü. En büyük değişiklik kapının yeri oldu. Arka kapıyı ortaya alıncabüyük bir bagaj hacmi ortaya çıktı. Araç çok ferah ve rahat oldu. Sultan Mega’da artık kısa, orta mesafe şehirlerarası otobüs havası var. Sultan Mega’nın motoru da değişti, performansı çok iyi oldu. 31 kişilik pazarımız tamamen Mega’ya döndü. Sultan Comfort ileSultan Mega bizim lokomotifimiz oldu” dedi. ■

ÖNE ÇIKANLAR...  ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

2019 geçiş yılı olacak
Basri Akgül, “Araç fiyatları döviz kurları nedeniyle çok arttı. Kurlar bu seviyede oldukça, taşımacılarda gelirlerini artıramadığı için otobüs pazarının daralacağını öngörüyoruz. Kullanıcıların gelir seviyesini biraz yükseltebilmesi, bizimde maliyetlerimizi dengelememiz açısından 2019 yılı bir geçiş yılı olacak. Faizlerin bu seviyede kalmaması gerekiyor. Enflasyon düşüşüyle birlikte faizlerin inmesini bekliyorum. 2019’da bizde çok az stokla yol alacağız. Esnafın alımların neredeyse yüzde 99’u krediyle gerçekleşiyor.Kredi imkanlarına yönelik devletten bir destek alınmadığı takdirde, ticari araç pazarının belli bir ivmeye çıkması çok zor” dedi.

Ticari araç için fırsatlar var 
Basri Akgül: "Ticari araçlarda yapılan KDV indirimi sektörümüz adına çok isabetli bir karar oldu. Ulaşım, ekonominin can damarlarından bir tanesi. Bu indirimin, ekonomik canlanmaya önemli katkı sağlayan ve yatırım yapmayı planlayan esnafımız için bir kaldıraç niteliğinde olacağına inanıyorum.”
Kur ve maliyet artışları, araç fiyatlarına tam anlamıyla yansımadı. Bu nedenle, ticari araç alımı için şu anda çok önemli fırsatlar var. 2018 yılı turizm taşımacıları açısından çok iyi geçti ve 2019 yılında da turizme yönelik beklentiler çok olumlu. Altur ve Efa Tur, Doruk T yatırımı yaptılar. Aynı düşünceyle ben de taşımacıların bu süreçte beklememelerini ve fiyatlar bu seviyede iken yatırım yapma fırsatını kaçırmamaları gerektiğini düşünüyorum.” 


DORUK T
• Uzunluk (mm): 10100 
• Genişlik (mm): 2410 
• Yükseklik (klimalı) (mm): 3255 
• İç Yükseklik (mm): 1986
• Yolcu kapasitesi: 43+1+1standart, opsiyonel 39+1+1 
• Motor Tipi: Cummins Euro 6 OBD-C
 • Silindir Sayısı: 6 
• Motor Hacmi: 6700 cc 
• Maksimum Güç: 189 kW / 2300 rpm (STD) - 233 kW / 2300 rpm (OPS) 
• Maksimum Tork: 982 Nm/ 1400 rpm (STD) - 1182 Nm / 1150-1400 rpm (OPS) 
• Şanzıman Tipi: 6 ileri, 1 geri (ZF) 
• Akslar ön aks: Tam bağımsız, 5 ton kapasiteli (ZF) Arka Aks: 9,5 ton kapasiteli




DORUK İÇ GÖRÜNÜŞ


SULTAN MEGA 
• Uzunluk (mm): 8475
• Genişlik (mm): 2295 
• Yükseklik (mm): 3345 
[Maksimum] Ön İz Genişliği (mm): 1963 
• Arka İz Genişliği (mm): 1696 
• Yolcu taşıma kapasitesi: 35+1+1 Kişi 
• Alternatif Yerleşim Düzeni: 37+1 Kişi (Bu alternatif seçildiğinde arka kapının konumu değişmektedir.) 
• Motor Tipi: CumminsIntercooler Turbo Diesel Euro 6 
• Silindir Sayısı: 4 
• Sıralı Motor Hacmi: 4500 cc 
• Maksimum Güç: 129 kW @ 2300 rpm
• Maksimum Tork: 682 Nm @ 1400 rpm
• Debriyaj Tipi: Tek plakalı Hidrolik kumandalı hava takviyeli (Servolu) 
• Şanzıman Tipi: Senkromeçli 6 ileri, 1 geri 
• Akslar Ön ve Arka Aks: Rijit


SULTAN MEGA İÇ GÖRÜNÜŞ



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159