Basri Akgül: Yurtiçi ve ihracat otobüs pazarını lider kapatıyoruz

banner113

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül: Tüm otobüs pazarında 5 yıldır lideriz. Bu yıl ile birlikte 6’ncı kez lider oluyoruz. Bu yıl toplam otobüs pazarını 2 binin üzerinde satışla kapatıyoruz. Küçük otobüs pazarı 4 bini geçecek. Tüm otobüs pazarı 6 bin 800-7 bin arasında olacak. Bu yıl yurtiçi liderlik unvanımıza ihracat liderliğini de eklemenin gururunu yaşıyoruz.

banner114
RÖPORTAJ 28.12.2015, 17:00 16.01.2016, 13:45 Taşıma Dünyası
Basri Akgül: Yurtiçi ve ihracat otobüs pazarını lider kapatıyoruz

ERKAN YILMAZ - ÖZEL RÖPORTAJ

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, Transist Fuarı’nda, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalar yaptı. 2015’i değerlendiren Akgül, 2016 yılına yönelik beklentilerini de açıkladı. 

Telefonlarımız susmadı
“2015 Otokar açısından iyi geçti. Özellikle yılın ikinci yarısı bizim satışlarımız çok hızlandı” sözleriyle açıklamalarına başlayan Basri Akgül, “Yılın ilk yarısında, seçimlere kadar bir tedirginlik mi vardı bilmiyorum, rutin seviyede gitti, ama Haziran’dan sonra satışlarımız hızlandı. Özellikle bazı toplu taşıma işlerinde başarılı olduk. Rekabet anlayışında çizgimizi hiçbir zaman bozmadan düzgün bir şekilde gittik ve neticesinde yıl sonunu lider getirdik. Tüm otobüslerin olduğu kısımda 5 yıldır liderdik, 6’ncı yılı da lider kapatacağız. Şehirlerarası ve körüklü araçları çıkarttığımızda liderliğimiz, Temmuz ve Ağustos ayı ile başladı. Şehirlerarasının da içinde olduğu pazarda Eylül ayına kadar ikinci durumdaydık. 1 Kasım seçimleri öncesinde herkesin telefonlarının sustuğu Ekim’i biz çok iyi geçirdik. Hatta en çok Ekim ayında satış yaptık. Müthiş bir aydı. Birçok toplu taşıma aracı teslim ettik. Çünkü belediyeler araçları seçimden önce teslim almak istediler. Ekim sonunda şehirlerarası ile farkımız kapandı, Ekim ve Kasım’ı lider tamamladık. Aralık ayımız da çok iyi gidiyor. Toplu taşımada belediye otobüsü ve halk otobüsü olarak sıfır stokumuz var. Tüm araçlarımızı sattık” dedi. 

2016’ya sıfır stok 
Akgül, 2016’ya sıfır stokla gireceklerini ve yeni araçları Euro 6 olarak teslim edeceklerini vurguladı: “Euro 5’imiz yok. Sıfır stok. Şu an, sattığımız araçların teslimatını yapıyoruz. Bugün bir araç üretmek istiyorsanız, 4 ay öncesinden bunun kararını verip siparişi geçmeniz gerekiyor. Biz Aralık ayını sekizinci ay sonunda netleştirdik. Hatta Ağustos’un başında tüm siparişlerini verdik. Eylül’den sonrakiler Ocak siparişi. Tahminimizden çok iyi gittik. Bizim Ocak ayına satmak için ayırdığımız araçlar da satıldı. Sultan City, Doruk, Kent sıfır stok. Tüm arabalar bitti.” 

İhracat şampiyonluğu da geldi
2015 yılını toplam otobüs pazarında 2 binin üzerinde satışla ve lider olarak kapacaklarını belirten Akgül, “Tüm otobüs pazarında 5 yıldır lideriz. Bu yıl ile birlikte 6’ıncı kez lider oluyoruz.  Bu yıl toplam otobüs pazarında 2 binin üzerinde satışla kapatıyoruz. Küçük otobüs pazarı 4 bini geçecek. Tüm otobüs pazarı 6 bin 800-7 bin arasında olacak. Bu yıl yurtiçi liderlik unvanımıza ihracat liderliğini de eklemenin gururunu yaşıyoruz. Bu yılı, midibüste ihracat şampiyonu olarak kapatıyoruz. Avrupa’daki şirketimizin performansı da bu sene yükseldi. Güzel filo bağlantıları yaptılar, onun da etkisi oldu. Özellikle toplu taşıma tarafında Malta’da yapılan iş güzeldi. Şimdi birkaç şehirde daha böyle orta ölçekte toplu taşıma ihaleleri aldık. Henüz onaylanmadı. 30-40 adetli satışlar çok iyi antrenman oluyor, Avrupa’yı daha iyi öğreniyoruz. Eğer o işleri de alırsak, Avrupa’daki varlığımız toplu taşıma tarafında daha da artacak” dedi.

Euro 6 fiyat farkı getirecek
“Euro 6, Euro5’e göre araç başına yüzde 10 ile yüzde 20 fark ediyor” açıklamasını yapan Basri Akgül, “Biz 2015’in son üç ayına kadar fiyat arttırmadık, olanı da çok cüzi tuttuk. Şubat ayından sonra döviz aldı başını gitti. Yıl sonuna doğru Euro yüzde 20, Dolar yüzde 30’un üzerinde arttı. Sacı bile Ereğli Demir Çelik’ten Dolar ile alıyoruz. TL ile olan maliyetlerimiz daha düşük seviyelerde kaldı, orada da enflasyon ile arttı. Biz zammı araçlara parça parça yansıtacağız. Bu durum pazardaki hareketliliği de etkileyecek. Küçük otobüs pazarı da, ister istemez, ilk 5-6 ay yavaş gidecek. Müşterinin buna alışması lazım, çünkü ciddi rakam fark ediyor. Örnek verirsek, Sultan 30 bin lira daha pahalanıyor. Müşterinin bunu kabullenmesi, zaman alacak. Herkes fiyatlarda belli bir yere gelmek zorunda. Tüm firmalar büyük araçlarda aynı marka motoru, şanzımanı, aksı, diferansiyeli kullanıyor. Malzeme olarak aynı. Fark, tarzın, tasarımın, işçilik kaliten, parçaların kalitesi” dedi.

Tempo’nun temposu düştü
Akgül, Tempo’nun satışlarını neden yavaşlattıklarını açıkladı: “Motorda birtakım mekanik arızalar çıktı. Motor firması hallettiğini söyledi, ama halledemedi. Müşteri, Tempo’dan ister istemez soğudu. Motorla ilgili enjektörlerde sıkıntı vardı, en sonunda düzeltildi. Pazardaki tüm araçların enjektörlerini değiştirdik. Şu anda Tempo’ların hiçbirinde hiçbir dert yok. Ama müşteri sorun yaşadığı için ister istemez tedirginleşti. Dolayısıyla Tempo’nun temposu düştü. Yeni Tempo’yu 2016 ortasında Euro 6 motorla çıkartacağız.” 

Yeni araçların lansmanı 
Euro6 ile birlikte araçların hepsinde birtakım değişikliklerin olduğunu belirten Akgül, “Neler olduğunu şimdi söylemeyeyim ama tüm araçlarda ciddi değişiklikler yapacağız. Euro 6 araçlarımızın lansmanını ya Comwex’te ya da Busworld’de yaparız. Kent aracımızın körüklüsünün lansmanını da bu iki fuardan birinde yapacağız” dedi.

İETT400 araçlık ihale hazırlığını yapıyor
Kentiçi araç tarafında bekledikleri bir yıl gerçekleşmediğini, İETT’nin ihalelerinin iptal olduğunu belirten Akgül, “Kazandığımız 210 adetlik İETT ihalesi iptal oldu. Bu yıl 1000 araç alacaklarını söylüyorlar. 2014 bütçesinde de 650 araç alacağız denilmiş ama hiç alınmadı. Araç alacaklar, ama sayısını bilmiyorum. İptal edilen 400 adetlik ihalenin yerine Ocak ayında bir ihale yapma hazırlığı var. 2015’te, 12 metre solo belediye halk otobüsü pazarı aşağı yukarı bin adedi geçti. İş yok diyoruz da iş var. Bin adet iyi bir rakam. Ama biz ihale alamadık. Sebebi de iki doğalgazlı otobüs ihalesinde biz rekabet edemedik. ■

ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...  ÖNE ÇIKANLAR... 


Muğla ve Aydınlı taşımacıların sorunu
Muğla ve Aydınlı taşımacıların sık sık bizi aradıklarını ve çok uzak mesafeler arasında beklentilere uygun bir araç olmadığını ifade ettiklerini aktardığımızda Basri Akgül’ün yorumu, “Aslında var da yok. Bizim 9 metrelik aracımız var. Muğla Belediyesi’nde ve Konya’da çalışıyor. Onlar çok koltuk, az ayakta. Süngerli koltuk. 9 metrelik Dorukların Avrupa’ya verdiğimiz tiplerinden verdik. Araçlar beğenildi. Ama taşımacılara fiyatını söyleyince; ‘pahalıymış’ diyorlar. Çünkü normal otobüs o. Ucuzlatabileceğiniz bir malzeme imkanı da yok. Biz de Muğla için Sultanların koltuklarını değiştirdik. Aynı araç, ama koltuk sayısı daha fazla oldu. Normalde biz Sultanları 25 koltuk veriyoruz sonra tadilat projesi ile ayakta çok yolcu taşıyabilmek için üç koltuğu iptal ediyorlar. Muğla’da 30 otobüs o şekilde devreye girdi çalışıyor. 

Asansör maliyetli…
2016 yılında bir araç çıkaracağız, ama bu araçların asansör maliyetini duyan taşımacı çok pahalı diye kaçıyor. Bugün iyi bir asansör 10 bin Euro’nun üzerinde. Biz şimdi basit bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Orada bir pazar çıkıyor gibi ama gelip geçici mi, sürekli mi onu da çok anlamış değilim. Muğla bastırıyor ağırlıklı. Onun dışında çok da fazla bu konuda bir talep yok. Aydın’dan böyle bir talep gelebilir. Onlara bu tür bir araç yapıyoruz şu anda, onu da sunacağız” oldu.

Elektrikli 12 metreye gidiyor
Elektrikli otobüsü üreten ilk firma olduklarını belirten Akgül, elektrikli otobüslerin filolarda giderek daha çok yer alacağını vurguladı: “Görüştüğümüz yerler var, pazarlık yapıyoruz, ondan sonra çok pahalıymış deyip kenara çekiliyorlar. Konya aldı, İzmir ihale yaptı, Eskişehir Avrupa fonundan aldı. İzmir alacak. 9 metre yaptık, onlar 12 metre diyorlar. Bizim 12 metremiz yok. Biz şu an en doğru arabanın 9 metre olduğunu düşünüyoruz. Çünkü 12 metrenin yolcu sayısı ile 9 metrenin yolcu sayısı teknik olarak aynı gibi gözüküyor. Ama pazar da 12 metreye doğru gidiyor. O konuda çalışmalarımız var. Elektrikli otobüsümüz İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya’da, Konya’da, Samsun’da çalıştı, çok verimli sonuçlar alındı. Bu işin başını çekmesi gereken kurum İETT. Sayın Hayri Baraçlı, genel müdür olduğu dönemde, ‘Ben 30 tane alıyorum, bütçeye koyuyorum’ dedi. Aracı 6 ay test ettirdi. Görev değişikliğiyle genel sekreter olunca o proje de rafa kalktı. İETT’nin öncülük yapması lazım.”

Doruk’un satışı 300’ü geçti
Turizm taşımacılarına verdikleri Doruk araçların sayısının totalde 300’ü geçtiğinin bilgisini veren Akgül, “Bu sene Antalyalı turizmcilere çok araç sattık. Rusya krizi sonrasında çok iyi bir dönem olacağını düşünmüyorum. Doruk, İstanbul’da, fabrika personel servislerine 12 metreler yerine girmeye başladı. Bir kere çok ekonomik araçlar. Şehirlerarasına sokmakta çok zorlanıyoruz, çok uğraşıyoruz ama orada büyük arabalar varken, biz oraya bir türlü giremiyoruz. Şehirlerarasında 250-300 km olan yerler için çok uygun araçlar. Gene de uğraşacağız, eninde sonunda satacağız” dedi. 

ATLAS KAMYON VE TREYLER

Atlas kamyonda yeni bir yapılanmaya doğru 
Basri Akgül, Atlas kamyonda istedikleri sonuçları alamadıklarını ama kamyon tarafında yeni bir organizasyon yapısına gittiklerini söyledi: “O organizasyon neticesinde önümüzdeki yıl Atlas’ta bayağı aktif olacağız. Bayi sayısını artırıyoruz. Otobüs bayileri hem otobüs hem kamyonu aynı mekanda, satamadılar, olmuyor. Kamyona ayrı bir ekip kuruyoruz. Otobüs müşterisi ile kamyon müşterisi birbirinden çok farklı. Satış tarzı farklı. Müşteri psikolojisi farklı. Olmuyor, yan masada kamyon, burada otobüs; buradan kalk git oraya kamyon sat; olmadı. Otobüse destek verecek, ama işi sırf kamyon olan bir çekirdek kadro kuracağız. Mevcut satan bayilerimizi daha güçlendireceğiz, yeni bayilikler vereceğiz ve tanıtım faaliyetlerimizi daha da artıracağız.” 

Treyler tarafında şansız süreç
Basri Akgül, treylerde de aynı tempoda gittiklerini, ancak şanssız bir sürecin yaşandığını söyledi: “Suriye’nin üstüne bir de Rusya krizi geldi. Bizim iddialı olduğumuz treyler pazarında ve frigo treylerde ciddi daralma yaşandı. Şu anda Rusya’ya giden gıda treyleri yok. Çok az sayıda Suriye’den Orta Asya’ya taşımacılık yapan soğutuculu treyler var. Oradaki kriz bizim treyler satışlarımızı etkiliyor. 2016’da bunu daha fazla hissedeceğiz. Biz, treylerde aynı çizgide gidiyoruz, araçlarımızda yenilikler yapıyoruz. 2016’da da sürdüreceğiz. Tanker tarafına çok ağırlık veriyoruz. Bizim uzman olduğumuz ADR’li tanker konusunda bir hareket başladı. Bu hareketin devam edeceğini düşünüyoruz. Yeni yatırımlara bakıyoruz. Teknoloji ile ilgili yatırımlar yapacağız. Trend ne tarafa doğru gidiyorsa o tarafa doğru ilerleyeceğiz.”



Otokar, Transist Fuarında Sultan City, Doruk LE ve Kent LF otobüslerini tanıttı. Kent Körüklü Otobüsün lansmanı da 2016’da yapacak.



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159