banner69

Belirsizlik bizi daha çok düşündürüyor

banner113

Adıyaman Kahta Petrol sahibi Salih Beyazyıldız: “Mart ayından Haziran’a gelinen süreçte yaşadığımızı yaşadık artık, bizi asıl bundan sonrasına yönelik belirsizlik düşündürüyor” açıklamasını yapan Salih Beyazyıldız, “Bir anda, ‘tamam, iyiye gidiliyor’ denildiği bir süreçte vaka sayısının yeniden artışını yaşamaya başladık. Yarın ne olacak belirsizliği insanları ister istemez endişeye itiyor. Özellikle de bizim sektör bu süreçten çok olumsuz etkilendi. Biz yine de personelimizi elimizde tutmak için gerekli mali destekleri yaptık” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 23.06.2020, 13:29 29.06.2020, 13:37 Taşıma Dünyası
Belirsizlik bizi daha çok düşündürüyor
Her taşımacı gibi kendisinin de yüksek beklentilerle 2020 yılına girdiğini belirten Salih Beyazyıldız, “Bu yıldan beklentim çok yüksekti ve bu yüzden de ilk etapta 2 otobüs, daha sonrasında da 2 otobüs yatırım planı yapmıştık. Hatta 2 otobüsün siparişini de verdik, ama Mart ayında başlayan süreçle vazgeçtik. Borca girmeden siparişi iptal ettik. Bu yıl için artık yok. Şu anda filomuzda 13 aracımız var Zaten artık bu yıldan öyle kâr elde etme hesabı da yapmıyoruz. 2021’in hesabını bile yapmak mümkün değil. Çünkü yarın ne olacak onu bilmiyorsunuz. Kurlar ne olacak, ekonominin durumu ne olacak, belli değil” dedi. 

Kısıtlamada yolcu daha çoktu

Seyahat kısıtlamalarının olduğu dönemde yolcu talebinin daha yüksek olduğunu belirten Beyazyıldız, “Normalleşme süreci ile birlikte yolcu talebi düştü. Zaten bir yerlere gitmek zorunda olanlar gitti. Havayolu taşımacılarının seferlere başlamasıyla talepler iyice düştü. Şu anda, yüzde 50 kapasiteyi bile dolduracak yolcuyu bulamıyoruz. Seyahat kısıtlamaları varken en azından zarar etmiyorduk. Hiçbir araçta şu an yüzde 50’yi bulamıyoruz. İlk açıklanan tavan fiyat 325 TL idi. Biz onu 300 TL’ye çekmiştik. İkinci açıklanan 250 olan tavan fiyatını biz 200 TL’ye kadar indirdik. Uçaklar ise 1200 km’lik Adıyaman’a 240 TL’ye sefer düzenliyor. Burada otobüsle uçak arasında belirli bir seviye farkı olacak ki, insanlar otobüsü tercih etsin. Uçaklar yüzde 50 kapasite şartı olmadan sefer yaparken biz kaç yolcu ile sefere çıkacağımızı bile bilmiyoruz. Şu an ailelere yan yana oturma imkanı verildi, ama her seferde aile yoğunluğu olmuyor ki. Şu anda oturmuş bir düzen yok” dedi. 

1 Temmuz’da kalkmasını bekliyoruz

2019’da 170 TL’ye yolcu taşıdıklarını belirten Salih Beyazyıldız, “42-43 kişiyi 170 TL’ye taşıyorduk geçen yıl. Şu an 200 TL’ye en fazla 32 kişi taşıyabiliriz. O da yarısı aile olur da bulabilirsek. Ben 1 Haziran’dan bugüne (16 Haziran) hiç bulamadım. Bir otobüsü 32 kişi ile gönderemedim. En yoğun olan günlerde 23-24 kişi gönderebildik. 2-3 bin TL zarar ettiğimiz seferler oldu. Öte yandan Adıyaman’a THY’nin günde iki, Anadolu Jet’in 1 seferi var. Uçaklar yüzde 100 dolu gidip geliyor. Uçaklarda virüs bulaşmama ihtimali düşünülüyor da niye otobüslerde bu risk yüksek deniliyor? Üstelik otobüslerin içini seyahat sırasında temiz hava ile havalandırmak üst kapaklar ve kaptanın açtığı cam ile mümkün. Molalarda da otobüsler havalandırılıyor. Biz, 1 Temmuz’da daha sonra fiyatlarla oynamamak adına, yüzde 50 kapasite şartının kalkacağını beklentisi ile fiyatlarımızı 200 TL’ye çektik. Şu anda artan vaka sayısını görünce ‘acaba başa mı dönüyoruz’ diye kaygılıyız. Yüzde 50 kapasite şartının kalkması bir yana sağlık her şeyden daha önemli. Şu anda maskesiz sokağa çıkma yasağı olan iller arasında Adıyaman da var. Büyük şehirlerden gelişlerle birlikte vaka sayısı arttı. Galiba insanlar da tedbiri bıraktı” dedi. 

Normalleşme erken 

Adıyaman Kahta Petrol Turizm’in 1996’da kurulduğunu belirten Salih Beyazyıldız, ”Biz yılı artık ‘nasıl kapatırız’ı değil, ‘bu süreci nasıl devam ettirebiliriz’e bakıyoruz. Temmuz, Ağustos-Eylül ayı var önümüzde. Tekrar başa dönülürse yılı tamamen kaybedeceğiz. Normalleşme süreci keşke biraz daha geç başlasaydı. Ara geçiş döneminde hala tedirginlik var. Bilinçli insanlar seyahat etmiyor. Edenlerse zorunlu olarak çıkıyor yola. Böyle olunca da çok sağlıklı olmuyor işleyiş. Geçen hafta İstanbul’a kendi özel aracımla geldim ve döndüm. Benim durduğum Bolu’da bir tesiste 130 otobüs durmuş. Tesisin 130 otobüsün yemek hasılatı 860 TL. İnsanlar haklı olarak endişe ediyor. Tesislerde bile yemek yemiyorlar” diye konuştu. 

Sektörün temsilcileri 

Sektör temsilcilerinin uçak ve otobüslere uygulanan ayrımcılık noktasında bir sonuç elde edemediğine dikkat çeken Beyazyıldız, “Bu ayrımcılık gösteriyor ki, sektör temsilcileri ya hiçbir varlık gösteremiyor ya hükümet nezdinde bir karşılıkları yok ve sözleri dinlenmiyor. Bu da sektörün birlikteliğinin olmamasından kaynaklanıyor” dedi. 

Yeni firmalar geldi

Salih Beyazyıldız, sektörde eski firmaların yeniden faaliyete geçmesi ve Adıyaman’da yeni bir firma kurulması ile ilgili düşüncelerini de açıkladı: “Sektörde eskiden faaliyette olan Varan ve Asya Tur’un tekrar harekete geçmesinin arkasında da sektördeki iki yıllık hareketlilikle ve ulusal firmaların yarattığı boşluk yatıyor. Bunun hem yolcu hem de ikinci elde araçların değerlenmesinin de etken olduğunu düşünüyorum. Herkes, ‘büyüyen bir pasta var buradan nasıl bir pay alabilirim’ düşüncesi ile hareket etti. Kimse bu virüsü hesaba katmamıştı. Adıyaman Ünal iki ortaklı devam ediyordu. Firmanın kooperatif tarafı vardı. İki sene önce ayrılma planları vardı. Bu kooperatif tarafı ayrılarak Adıyaman Anka adıyla firma kurdu. 15 Haziran’da faaliyete başlamayı planlamışlardı ancak lise geçiş sınavı ve üniversite sınavı sonrasında hareketliliğin daha çok olacağını düşünerek 27 Haziran’a ertelediler” dedi. ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159