Bireysel otobüsçü yüzde 15 bedel ödeyecek k

banner113

Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş, "Bireysel otobüsçülerden yüzde 15’in üstüne bedel alınmayacak, ayrıca Ulusoy’a ortak olacaklar” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 10.04.2017, 12:28 17.04.2017, 18:41 Taşıma Dünyası
Bireysel otobüsçü yüzde 15 bedel ödeyecek k
Ulusoy Turizm 80’inci yılında bireysel otobüsçüyü yaşatmaya yönelik bir dizi projeyi hayata geçiriyor. Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş, bireysel otobüsçülerden alınan hizmet bedellerini yüzde 15’in üstüne çıkmayan bir standart yapıya kavuşturacaklarını belirterek, “80’inci yıl hediyemiz bireysel otobüsçülere yönelik olacak. Böylece bireysel otobüsçü de mutlu olacak, kazanacak. Firma sahipleri de bu kazanımdan mutlu olacak. Bireysel otobüsçüler, Ulusoy’da hisse sahibi olacaklar” dedi. 

Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin sadece belgeleri düzenleyen bir mevzuat olmaması gerektiğini belirterek, “Yönetmelik, firmaların bireysel otobüsçülerle çalışma şeklini de belirlemeli. O zaman bir özmala 5 kiralık talebi yerini bulur, yoksa bir anlamı yok. Bu yapı içerisinde bireysel otobüsçünün varlığını sürdürmesi zaten mümkün değil. Sektörümüzde bireysel otobüsçülerden alınan bedeller komisyon olarak geçiyor. Ancak maliye düzenlemeleri açısından komisyon almak yasak, hizmet bedeli alınıyor. Sektörde yüzde 35’lere kadar çıkan bedeller var. Alınan hizmet bedellerine yönelik kural konulmalı ve tavanı olmalı. Bu oran da yüzde 15 olmalı. Bu sağlanırsa hem bireysel otobüsçü yaşar hem de firma sahipleri mutlu olur. Ayrıca servis araçlarından alınan bedellere bir standart getirilmeli ve burada da bir tavan olmalı. Kimi 150 TL, kimi 200-300 TL ücret alıyor. Bu düzenlemeler mutlaka hayata geçirilmeli” dedi.

80’inci yıl hediyesi 
Ulusoy Turizm olarak 80’inci yılı yaşadıklarını ve bireysel otobüsçüyü koruyan, yaşatan bir anlayışı da hayata geçireceklerini vurgulayan İmran Okumuş, “Ulusoy Turizm’in 80’inci yılında bireysel otobüsçüye bir hediyesi olacak düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. 80’inci yılda tüm bireysel otobüsçülerden alınan hizmet bedelini yüzde 15 olarak standart hale getireceğiz. Bu, sektörde bir ilk olacak bu. Hizmet bedeli yüzde 15’i geçmeyecek. Böylece bireysel otobüsçü de mutlu olacak, kazanacak. Firma sahipleri de bu kazanımdan mutlu olacak” dedi. 

Bireyselcinin hissesi olacak 
Ulusoy Turizm’in filosunda 81’i özmal 140 araç bulunduğunu belirten İmran Okumuş, “80’inci yılda hizmet verdiğimiz hatlarda tüm hatlarda bireysel otobüsçülerin faydalanacağı bir yapıyı oluşturacağız. Ulusoy Turizm’i bireysel otobüsçülerle ve sektörle barışık ve ortak bir firma haline getireceğiz. Bireyselcinin hissesi olduğu, para kazandığı, verdikleri ve aldıklarıyla şeffaf bir sistem sağlayacağız. Özmal aracımızı bu yıl 100 araca tamamlayacağız. Şu andaki kiralık özmal yapısı 1/3 diye oluşursa toplam filodaki araç sayısını da 300’e ulaştıracağız” diye konuştu. 

Hatlarda yeni yapılanma 
Ulusoy’un hizmet verdiği hatlarda da yeni bir yapılanma sürecini başlattığına dikkat çeken Okumuş, “Ulusoy kurulduğu ilk yıllardaki yapılanmasına dönüyor. Of’ta kurulan, Karadeniz’den başlarak Ankara ile devam eden ve sonra Ege, Akdeniz ile gelişen süreçte Ulusoy, hizmet ağını daha da genişletti.  Ancak şimdi, Ulusoy eski hizmet ağına bir dönüş gerçekleştiriyor. 2017 yılı için yeni projemiz şu: Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Ankara hattında hizmet vereceğiz. İlk kurulduğunda hizmet vermeyi hedeflediği kitleye yönelik bir yapı olacak. Önümüzdeki süreçte yeni hat açmaya yönelik hiçbir çabamız olmayacak. Bu tür yarışların sektöre zarar verdiğini düşünüyorum. Bizce Sivas’ta Konya’da, Diyarbakır’da taşıma işini, o bölgenin insanı yapsın. Biz bunun doğru olduğuna inanıyoruz” dedi. ■



ÖNE ÇIKAN... ÖNE ÇIKAN... ÖNE ÇIKAN...

PUİS’in 50’inci yılı 

Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra 13 bine yakın bayiinin üyesi olduğu PUİS’in başkanlığını da 4 yıldır sürdüren İmran Okumuş
, “20 yıldır içinde olduğum PUİS’in nasip oldu ve 4 yıldır Genel Başkanlığı’nı yürütüyorum. Bu yıl yine genel kurulumuz var. PUİS 2017’de 50’inci yılını yaşıyor. PUİS’te de çok güzel çalışmalar yaptık. PUİS’in Ankara’da genel merkezi, Türkiye’de 15 şubesi, 81 ilde baş temsilcisi ve 919 ilçede temsilcisi var. Bu yıl 8 yeni şube açtık. PUİS’in gençlik kollarını oluşturduk. Burada hem ticari hem siyasi sinerji katmasını hedefledik. Akaryakıt bayilerinin doktor, hukukçu, bilişimci, mühendis, gazetecilerle bir araya gelerek birbirlerini tanımasına katkı sağlayacak bir projeydi bu. PUİS hem Avrupa’nın hem Türkiye’nin en büyük örgütlü oluşumuna sahip işveren sendikası. 13 bin bayisi ve 9 bini aşkın üyesi var” dedi. Akaryakıt bayilerinin de zorluklar içinde olduğuna dikkat çeken İmran Okumuş, “Türkiye’de 13 bin bayi var. Ama Anadolu da günlük 1000 litre satış yapabilen mağdur bayiler var. Bu sorunları hem Bakanlıklar nezdinde hem de hükümet nezdinde dile getiriyoruz. Döviz kurunda yaşananlar, uluslar arası alanda Türkiye’ye yapılan müdahaleler ekonomik sıkıntılar bir süreçtir, kapanan bayiler var tabi ki ama ben bu sürecin aşılacağına inanıyorum” dedi.


Erkan YILMAZ, İmran OKUMUŞ ile Petroleum Fuarı, PUİS Standında görüştü.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159