banner69

Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan: “İşsizlik Ödeneği” bize de verilmeli

banner113

Servisçi esnafının yaşadığı en büyük sorunlardan birinin, işsizlik ödeneğinden yararlanamamak olduğunu söyleyen İsmet Özcan, “Biz Bağ-Kur’luyuz. SSK primi 1015 TL. Bağ-Kur primi 1200-1400 TL arasında değişiyor. Biz SSK’lıdan daha fazla prim ödüyoruz. Fakat SSK’lının 10-12 ay işsizlik ödeneği var, ama bizde yok. Biz bu ayrımcılığın bir an önce giderilmesini istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sigortalar birleştirildi ama biz bundan bir şey anlamadık, daha da zararımıza oldu. Biz hakkımız olan bir şeyi istiyoruz. Bu neden gündeme gelmiyor? Biz eşit olmak istiyoruz. Federasyon başkanlarımızın, konfederasyon başkanlarımızın da bunu gündeme getirmesini istiyoruz” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 18.12.2020, 13:36 Taşıma Dünyası
Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan: “İşsizlik Ödeneği” bize de verilmeli

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan ile servis esnafının mevcut durumu ve beklentilerine yönelik bir söyleşi gerçekleştirdik. Başkan Özcan, pandeminin başlamasıyla birlikte servis esnafının işlerinin de tamamen durduğuna dikkat çekti: “Okullar kapanınca işsiz kaldık. Bu süreçte umutla şu gün açılacak, bu gün açılacak diyerek bir umut bekledik. Daha sonra okulların açılmayacağını anladık ve kendimizi de buna alıştırdık. Gaziantep’te beş organize sanayi bölgesi var. Üretim tekrar başlayınca, personel servisi çalışmaya başladı. Ancak bu da tek vardiya şeklinde oldu. Bu bize çok büyük değil, ancak hayatımızı idame ettirecek bir gelir oldu. Ama bu süreçte tam anlamıyla çok zor günler yaşadık.” 

Sicil affı mutlaka getirilmeli

Bu süreçte kamu bankalarının sunduğu kredi imkanından ancak yüzde 30 civarında esnafın yararlanabildiğini belirten İsmet Özcan, “Burada en büyük sıkıntı sicil oldu. Mutlaka bir sicil affı gerekiyor. Araçlarımızı rehin göstererek kredi imkanından yararlanmamız gerekiyor. Bu kredinin de en az bir yıl ödemesiz, sonrasında da 12 taksit olarak vermesini istiyoruz. Bize en azından 30 bin TL kredi verilmesi gerekiyor. Biz de hibe isteriz, ama vereceklerini bırakın düşünmeyi, hayal bile edemediğimiz için faizi düşük kredi istiyoruz. Bu süreçte kredi kullanan esnafın kredi ödemelerinin ötelenmesi de çok acil bir ihtiyaç. Biz bu yıl eğitim-öğretim sezonunun bittiğini ve artık öğrenci servislerinin en azından bu yıl kazanç sağlayamayacağını düşünüyorum” dedi. 

Maddi ve gıda desteği…

Yerel idarelerin desteklerinin yetersiz kaldığını ifade eden Özcan, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin, kısıtlamaların tekrar başlamasıyla birlikte öğrenci servislerine 1500 TL’lik bir maddi destek verileceğini açıkladı. Şahinbey Belediyesi daha önce 1000 TL bir maddi destek sağlamıştı, yine 1500 TL destek verecek. Şehit Kamil Belediyesi de iki defa gıda yardımında bulundu. Bu yardımlar yeterli değil, ama servisçinin bir yarasına merhem olacak diye düşünüyoruz. Ben buradan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’e, Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tahmazoğlu’na, Şehit Kamil Belediyesi Başkanı Sayın Muhammet Rıdvan Fadıloğlu’na teşekkür ediyorum. Esnaf dar günde yediği lokmayı unutmaz” dedi.

Plakalar askıya alınabilecek 

Servisçinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birine, Büyükşehir Belediyesi’nin bir çözüm getirdiğini belirten İsmet Özcan, “Biz araçlarımızı eskiden 15 gün askıya alabiliyorduk. Şu anda Büyükşehir Belediyesi Meclisi karar aldı ve 15 Eylül 2021’e kadar bu süreç uzatıldı. Bunun faydası şu olacak: Arkadaşlarımız içerisinde çalışmak istemeyenler var. Arabasını değiştiremeyenler var. Aracını satmak isteyip de, satamayanlar var. Belki bu dar günde arabasını satar, plakasını korur daha sonra da araç alabilir ve işine devam edebilir. Bu bir ay askıya alma kararı servisçiyi biraz rahatlattı. Daha önce plakayı 15 gün içerisinde araca takma şartı vardı” dedi. 

Yol belge ücretleri alınmıyor

Başkan Özcan, ayrıca belediyenin 400 TL olan yol belgesi ücretini bu yıl almama kararı aldığını da belirtti: “Bizim için her kuruş değerli oldu. Başkanımız Fatma Şahin, aynı zamanda Belediyeler Birliği Başkanı. Bu konuyu toplantıda dile getireceğin söyledi.” 

Yardım eden taraftık

Yeni yıldan beklentilerini de açıklayan Özcan şunları söyledi: “Hepimizin umudu bir: bu sürecin normale kavuşmasını, okulların açılmasını bekliyoruz. Biz bugüne kadar hiçbir kuruluştan nakdi maddi yardım almadık. İhtiyacımız olmuyordu. Hatta biz yardım yapıyorduk. Ama şartlar bizi bu noktaya getirdi. Gıda paketi olsun, maddi yardım olsun bu yardımları alıyoruz ama ağrımıza da gidiyor. Bizim hiçbir sosyal yardım ihtiyacı olan yerlerde kaydımız yok. Biz iş üreten insanlarız. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle ile görüşerek servisçi esnafımıza yardımcı olmaya çalıştık. Bu anlamda Gaziantep yerel idaresi başarılı. Diğer illerde servisçi esnafına bu tür yardımlar yapıldığını görmüyoruz, yapan da bir elin parmağını geçmez.” 

400 adetlik plaka ihalesi

Gaziantep genelinde 3400 adet tahditli plaka olduğu bilgisini veren İsmet Özcan, “Bunun 1300 adedi öğrenci servisi, 2100 adedi de personel servisi. Ancak Gaziantep’te 1000’e yakın da korsan araç var. Gaziantep üreten bir şehir. Yeni yılda belediye 400 adetlik bir plaka çıkaracak. Biz bu 400 adetlik plaka ihalesine olumlu bakıyoruz. Belediye, bizim görüşümüzü alarak bunu çıkarttı. İhtiyaç var. 5 organize sanayimizde üretim sürüyor. Bu plaka çıktıktan sonra korsan araçlarla çok ciddi mücadele edeceğiz” dedi. ■

Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, öğrenci servisleri esnafına 1000 TL ve 1500 TL maddi destek verdi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, öğrenci servisleri esnafına 1500 TL maddi destek verecek. Bununla ilgili karar Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan’la yapılan görüşmeler sonrasında açıklandı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159