İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık: Toplu Ulaşımda 2021 Hedefleri̇

banner113

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık: Özel Halk Otobüs İşletmecileri olarak, ücretsiz taşımalar, ÖTV’siz akaryakıt, gelir desteği ve statü farklılığı taleplerimiz var...

banner114
RÖPORTAJ 04.01.2021, 16:51 04.01.2021, 20:05 Taşıma Dünyası
İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık: Toplu Ulaşımda 2021 Hedefleri̇

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

2020 nasıl geçti? 2021 beklentileriniz neler?

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası ve Özulaş Toplu Taşıma A.Ş. Başkanı, TÖHOB Başkan Vekili GÖKSEL OVACIK:

Toplu taşıma sektörünün daha güçlü bir hale gelmesi ve sektörle ilgili olarak izlenecek politikaları oluşturmak, gündemdeki toplu taşıma kanun tasarısını değerlendirmek ve acil ihtiyaç duyulan “Toplu Taşıma Kanunu” esaslarını belirlemek üzere Tüm Özel Halk otobüsleri Birliği (TÖHOB) organizasyonu ile Türkiye genelinde toplu ulaşım hizmeti veren kurumlarla birlikte konunun uzmanları, akademisyenler, bürokratlar ve hukukçuların katılımı ile Ankara’da bir çalıştay gerçekleşirdik.

Bu çalıştay, amaçlarımız doğrultusunda, son derece verimli ve başarılı geçti. Özellikle Toplu Taşıma Kanunu konusu detaylı bir şekilde masaya yatırılarak tartışıldı.

Bu çalıştayda, sadece Toplu Taşıma Kanunu değil, sektörün bütün ihtiyaç ve sorunları tartışıldı. Burada Hükümetimiz tarafından belediyelere, sadece toplu taşımada kullanabilecekleri ek bütçe sağlanması, Ücretsiz Taşıma Kanununun yeniden düzenlenmesi ve kart sahiplerine gelir durumuna göre serbest biniş hakkı verilmesi gibi önerilerde bulunuldu.

Kanuna bağlansın
İnsanların temel ihtiyaçlarından biri olan toplu taşımada, özellikle sabah ve akşam çalışan ve eğitim gören insanımızın hareket halinde olduğu zirve saatlerde ücretsiz uygulamadan kaynaklanan keyfi binişlerin özellikle pandemi şartları da göz önüne alınarak engellenmesi, toplu taşıma konusunda farklı bakanlıklar tarafından yürütülen iş ve işlemlerin, kanunla düzenlenerek tek bakanlık koordinasyonunda yürütülmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Toplu taşımanın artık bir kanuna bağlanması lazım, çünkü içinde barındırdığı aktörler çok fazla. Çıkarılacak kanunun temel ilkelerinin ardından yönetmelikler ile her ilde, o ilin şartlarına uygun standartlar oluşturulmalıdır. 

Vergi indirimleri konulmalı
Kamu hizmeti yapan kentiçi toplu taşıma sektörü için vergi indirimleri ve teşvikler ortaya konulmalıdır. Akaryakıt alımında özel bir indirim toplu taşıma niteliğini arttıracaktır. Toplu taşımayı desteklemek adına özel ve kamu toplu taşıma yatırımları teşvik edilmelidir. Yasal düzenleme ile toplu taşıma sektörüne yapılacak yatırımlara kaynak sunacak yeni kanallar açılmalıdır.

Toplu Ulaşım Yasası 
Ücretsiz taşımalar, ÖTV’siz akaryakıt, gelir desteği ve statü farklılığı konuları sektörün talepleridir; 2021 yılında da bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için gayret göstereceğiz.

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi ile de yaptığımız toplantılar ile de bu konuları gündeme getirdik. Ayrıca “Toplu Ulaşım Yasası” çıkarılarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sorumluluk alanındaki, 4925 sayılı Kanunla belgelendirilen taşımalar birbirinden ayrıştırılmalı ve sektör temsilcilerinin istek ve talepleri yerine getirilmelidir.

İstanbul’da uzun bir süre üzerinde çalıştığımız Yeni sistem sürdürülebilir bir hizmet ve işletmecilere gelir garantili hak ediş sağlaması yönüyle çok önemli olması ile birlikte toplu ulaşım ağı içinde, kaynakları daha verimli kullanacak ve maliyetleri düşürecek bir sistem olacaktır.

İşletmeciler, gelecek kaygısı yaşamadan huzurlu bir çalışma gerçekleştirecektir. Bu sistemi 2020 yılında hayata geçirdik. 1 Aralık itibarı ile sistem başladı. Yeni yılda takip ederek sistemde olabilecek aksaklıkları da gidereceğiz.

Hedefimiz toplu ulaşımı daha güçlü bir hale getirmektir.

Yeni yılınızı kutluyor, sağlıklı günler temenni ediyorum. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159