İZTAD Başkanı Özer Bür: U-ETDS bir an önce devreye alınmalı

banner113

İZTAD Başkanı Özer Bür, Ulaştırma Bakanlığı’nın hayata geçirmek için çalışma yürüttüğü elektronik takip ve denetleme sisteminin verimlilik ve güvenlik açısından bir an önce devreye alınması gerektiğini açıkladı.

banner114
RÖPORTAJ 19.03.2018, 11:23 19.03.2018, 11:35 Taşıma Dünyası
İZTAD Başkanı Özer Bür: U-ETDS bir an önce devreye alınmalı
RÖPORTAJ: Cumhur ARAL / İZMİR

Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulunan İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği Başkanı Özer Bür, Ulaştırma Bakanlığı’nın, sektöre çok büyük katkı sağlayacak elektronik takip ve denetleme sistemini (U-ETDS)hayata geçirmek için çalıştığını belirtti. Özer Bür “Bu sistem 2019 yılına bırakılmadan ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sistemle taşımacılar olarak artık verileri gerçek ve anlık olarak görme imkanı olacak. Ayrıca bu işin takip edilmesi sağlanarak, belgesiz şekilde yapılmasının da önüne geçilmiş olacak” dedi. 

Rekabeti acıyarak yapın
İçişleri Bakanlığı’nın otobüs kazalarının önlenmesine yönelik, 1 Mart’ta Ankara’da düzenlediği toplantıya da katıldığını belirten Bür, “Orada, taşımacılar acımasız rekabet ortamının getirdiği ağır şartlar nedeniyle kazançların çok düştüğünü, kaptanlara iyi ücret veremediklerini ifade ettiler. İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ersoy da, “Bizlere ‘aranızdaki acımasız rekabeti biraz bırakın, birbirinize acıyarak rekabet yapın ve çalışanlarınıza daha iyi ücret koşulları oluşturun’ tavsiyesinde bulundu. Taşımacılar olarak, kendimize verdiğimiz zararı itiraf ettik. Olumsuzlukların en büyük nedeni ve sorumluluğu da bize ait. Çalışanlara daha iyi koşullar sunulmamasında en büyük suç yine firmaların. Kendi içimizde daha verimli çalışma biçimi oluşturmalıyız. Böylece çalışanlarımızın da hem maaş hem de iş süreçlerini daha iyi hale getirebiliriz. Sektörümüz artık iyi kaptan bulmakta zorlanıyor, çünkü bu insanlara iyi maaşlar verilmiyor ve çalışma koşulları iyileştirilmiyor” dedi. 

Kiralık araçlara sınırlama
Sektördeki acımasız rekabet ortamının son bulmasını sağlayacak en önemli unsurun da kiralık araçlarla çalışmaya getirilecek kısıtlama olduğuna değinen Özer Bür, “Şehirlerarası firmalar acımasız rekabete değinirken, bunun kaynağını dile getirmediler. D1 belgeli firmalarda,özmal kiralık oranı, yeni Yönetmelikle 1/3 oldu. Öncesinde 1/2 idi. Artmasını istediler. Bakanlıkta 1/3 yaptı. Ancak yıllarca bireysel otobüsçüler sayesinde yaptıkları acımasız rekabetin sektöre verdiği zararı görmezden geldiler. Sonuçta bireysel otobüsçülerin de çoğu sektörden çekildi. Şimdi bu oran 1/3 oldu, ama bence şehirlerarasında 1/1 olmalı bu yapı. Bunu dışarıdan turizm taşımacısı olarak söylemiyorum, benimde Didim Seyahat’te çalışan aracım var. Bugün turizm taşımacığı alanında bu oran 1’e yarım şeklinde ve bence de çok doğru bir yapı. Ayrıca şehirlerarasının 2+1 koltuk sistemine yönelmesi de araçların kapasitesini yüzde 20 düşürdü” dedi. 

2017 İzmirli açısından iyiydi 
İzmirli turizm taşımacılar açısından 2017’nin çok kötü geçmediğine değinen Özer Bür, “İstanbullu turizm taşımacıları, turist sayısındaki azalmadan çok etkilendi. Ancak biz İzmir’de iç turizme yöneldiğimiz için yabancı ülkelerden gelen turist sayısındaki azalma bizi çok fazla etkilemedi; güzel geçti diyebilirim. 2017,bizim için çok kötü değildi. İzmir’de bireysel otobüsçülerin bir kısmı sektörden çekildi” dedi. 

Beklentilerimiz olumlu 
Acentelerden aldıkları veriler ışığında 2018 için olumlu beklentiler olduğunu dile getiren İZTAD Başkanı Özer Bür, “İç turizmdeki talep 2017’ninbiraz üzerinde görünüyor. ‘Geçen yılı aratmayacak’ şekilde bir bilgi var. Bizim araçlarımız geçen yıl yüzde 90 oranında doluydu. Mart 15’ten 29 Ekim’e kadar doluluk oranımız yüzde 90’dı” dedi. 

İstanbul-İzmir otoyolu bayram olacak
Yapımı süren İstanbul-İzmir Otoyolu’nun hizmete girmesinin seyahatlerin çok yüksek düzeyde artmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Özer Bür, “Hem sektörümüz hem vatandaş için adeta bir bayram olacak. Turizme katkısı, inanılmaz bir düzeyde olacak. Hafta sonlarında Ege’ye akın olacak. Ben hafta içinde uçakla İzmir’e döndüm. Ekrana baktım. İzmir’den İstanbul’a 16 uçak vardı.Otoyol açıldığında bu uçak seferleri böyle olmayacak.  Birçok insan ya otobüsle ya da kendi aracıyla ulaşımını sağlayacak. Ama otobüsle ulaşımın payı bu hatta çok artacak” dedi. ■
İş güvenliğinde standartı sağlamak istiyoruz

“Sektörümüzde iş güvenliğinin artırılmasına dönük de çok ciddi çalışmalarımız var” diyen Başkan Özer Bür,  “İZTAD olarak bu konuda bir standart sağlamak için çalışıyoruz. Hedefimiz, İzmir Taşımacılarının tüm Türkiye’ye örnek olmasıdır. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla da bu noktaya ulaşmak üzere olduğumuzu açıklıkla söyleyebilirim. Bu konuda; Türkiye’nin en iyilerinden, İRİS EGE İş Güvenliği ve GEMİCİ tehlikeli Madde Danışmanlık Firmasının sahibi, İş Güvenliği Duayeni Volkan GEMİCİ’den danışmanlık hizmeti alıyoruz.
Danışman Firmamız her ay Derneğimiz konferans salonunda, şoförlere ve taşımacılık çalışanlarına yönelik genel katılıma açık eğitimler vermekteler. 

Bu eğitimlerde; (İlk yardım, Yangın, Acil Durumlarda yapılması gerekenler, Etkili İletişim, Stresle başa çıkma teknikleri)  ve benzeri konular işlenmekte, taşımacılık sektörü çalışanlarının farkındalıklarının artırılması sağlanıyor.

Dernek olarak bu konuda üstlenmiş olduğumuz misyonun öneminin farkındayız ve bunun gerekliliklerini yerine getirmek için de var gücümüzle çalışmaktayız” dedi.


Filomuzu koruduk 

İZTAD Başkanı Özer Bür, Özikizler Turizm Seyahat’in de sahibi. 2017 yılında firma olarak kapasitelerini koruduklarını belirten Özer Bür, “Firmamızın filosunda. 15’i otobüs30 araç var. Ayrıca servis taşımacılığı alanında da 50 araçla hizmet veriyoruz. Bu yıl filomuza yeni araç almasak bile, araçlarımızı 2-3 yaş gençleştirdik. Sınırımız zaten 4 yaş. Bu yıl için yeni araç alım planımız yok, ancak 2019 ve sonrasında yeni araç alımına yönelik hedeflerimiz var.  Şu anda Balkan turlarına çok büyük bir yoğunluk var. Kış mevsiminde doluluk oranımız yüzde 60’ın altına düşmüyor. Birde Yunanistan’ın adalara seyahat için daha kolay vize vermesi, bu tür seyahatleri artıran bir etken” dedi.  

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159