banner69

Koşan Tur - Bayram Küle: Çözüm üretmekten uzak düzenleme

banner113

Koşan Tur YK Başkanı Bayram Küle: Yönetmelik sektöre çok ciddi maliyetler getiriyor. Bir insanın veya bazılarının yaptığı hatalar tüm sektöre bedel ödettirilerek mi çıkarılır? Bunu anlamak mümkün değil.

banner114
RÖPORTAJ 30.10.2017, 12:16 30.10.2017, 12:20 Taşıma Dünyası
Koşan Tur - Bayram Küle: Çözüm üretmekten uzak düzenleme
Yönetmelik sektöre çok ciddi maliyetler getiriyor. Bir insanın veya bazılarının yaptığı hatalar tüm sektöre bedel ödettirilerek mi çıkarılır? Bunu anlamak mümkün değil. Renkli cam olmayacak ve değişecek deniliyor. Renkli cam fabrikadan orijinal olarak çıkıyor, bu nasıl değişecek? Bununla ilgili hiç sektöre, sivil toplum örgütlerine bir görüş ifade ettiler mi? Fabrikasyon üretim bu şekilde. Yüz binlerce araba bu şekilde. Üreticilerin bu konuda görüşlerini aldılar mı? Dört Bakanlık bunun çalışmasını yaparken, araçlarla ilgili düzenlemede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşüne başvurdu mu? Ben yaptım oldu mantığı ile hareket etmek ne kadar doğru bir anlayış. 

Maliyet sektöre yıkılıyor
Bu düzenlemelerin servisçiye getireceği maliyet hesaplandı mı? Üstelik orijinal cam gibi olacak mı? Bu mümkün değil. Servisçi bu maliyetleri kime yansıtacak? Kamera sistemleri deniliyor, 30 gün kayıtların saklanması isteniyor. Bunların hepsi çok ciddi maliyetler. Bu sektör masa başında hazırlanan bir Yönetmelik ile baltalanıyor. Bu Yönetmeliğin çalışmasını, yaşanan birkaç olay başlattı. Ümraniye’de yaşanan olaya neden olan 7’nci madde aynen korundu. Bu maddenin tamamen kaldırılması gerekirken işini düzgün, güvenli ve kaliteli yapması gereken firmalar öne çıkması gerekirken düzenleme aynı şekilde kaldı. Yine en yüksek kayıt parasını veren öne çıkacak belki yine okul önlerinde aynı tehlikeli durumlar yaşanacak? 

İyi ifade edilmemiş…
Bir suça karışmış ve bunun kovuşturma aşamasında olsa bile artık sürücüleri çalıştırmayacaksınız deniliyor ama buna yönelik uygulamanın nasıl yapılacağı iyi ifade edilmiyor. Rehber personel konusunda sıkıntılar var. Sektör rehber bulmakta zorlanıyor. Rehber için sertifika isteniyor.  Yönetmelik, sektörün ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm üretmekten uzak bir düzenleme olmuş. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159