Levent Birant: “2021’de mevcutları koruyabilirsek, ne mutlu bize”

banner113

Gürsel Turizm de her firma gibi yılsonlarında bir sonraki yıla yönelik yatırım planlarını oluşturur. 2020 yılına yönelik yatırım planını salgına rağmen fazlasıyla hayata geçiren Gürsel Turizm, 2021 yılına yönelik henüz bir yatırım planı oluşturmuş değil. 

banner114
RÖPORTAJ 02.12.2020, 14:48 03.12.2020, 15:13 Taşıma Dünyası
Levent Birant: “2021’de mevcutları koruyabilirsek, ne mutlu bize”

Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant, “İlk defa önümüzdeki yıla yönelik yatırım planı oluşturmuş değiliz. 2021’de mevcutları koruyabilirsek, ne mutlu bize. 2021 belirsizliğin yoğun olduğu bir yıl. Belki de yılı 4 kısma ayırarak, her 3 aydaki duruma göre adım atmak doğru olacak. Normalde 60 adetlik bir yenileme, Sprinter yatırımı yapmamız gerekiyor. Konuşuyoruz bunu ama önümüzü görmek için biraz bekleyeceğiz” dedi. 

Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant ile yılsonuna doğru röportajlar yaparak geride bırakmakta olduğumuz yılı değerlendirir ve bir sonraki yıla yönelik beklentilerini alırdık. 2019 Ekim ayında yaptığımız röportajda, Levent Birant, 30 büyük otobüs ile 150 adet hafif ticari araç, midibüs ve binek araçlık yatırım hedefleri olduğunu aktarmıştı. 2020 yılında yaşanan pandemi sürecine rağmen Gürsel Turizm araç yatırımlarını ertelemedi, hatta hedeflediği rakamları da aştı ve 200 adetlik bir rakama ulaştı. Levent Birant ile yıl değerlendirmemizi de bu sefer Mengerler Ticaret Türk AŞ’den teslim aldığı 18 Sprinter töreni öncesinde yaptık. 

1 Milyon Euro yazılım yatırımı yaptı
Söyleşimize, 2019 Ekim ayındaki açıklamalarını hatırlatarak başladık: Pandemiye rağmen yeni yatırım süreçlerini aksatmadan devam etmeyi nasıl başardınız? 
“Ekim ayında konuştuğumuzda, pandeminin olacağını kimse bilmiyordu. Pandemi 2020 Mart ayında gündeme geldi. Ekim ayında hedef olarak verdiğimiz araç yatırımlarını yaptık, hatta fazlasını gerçekleştirmiş olduk. Araç yatırımının yanı sıra teknolojik altyapımıza da yatırım yaptık. Yazılım olarak SAP (araçların yönetim süreçlerini destekleyen bir yazılım programı) ana modülünü uzun yıllardır kullanıyoruz. 2025 yılında bu program yenilenecekti. Bunu erkene çektik ve bu yıl uygulamaya soktuk. Bizim işimiz hizmet sunmak. Hizmet sürecinde 6 bin dolayında araç var. Yaklaşık 1 milyon Euro’luk teknolojik altyapı yatırımı ve toplam 200 civarında da araç yatırımı yaptık. Bugün de, 11 adedini Mengerler Ticaret Türk AŞ’den aldığımız 18 adet Sprinter araç alımı gerçekleştiriyoruz. Bu araçlar yeni projelerimizde kullanılacak. Kurlar ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle bu yatırımları iyi ki yapmışız dediğimiz anlar oldu.” 

Okullar tekrar kapandı, evden çalışma artıyor
Taşımacılık alanında koronavirüs ile sıkıntılı günler yaşandığını vurgulayan Levent Birant, “Okullar tam anlamıyla açılmadı, yeni alınan kararla da yılsonuna kadar tekrar kapandı, eğitim online devam edecek. Ondan sonrası da belirsiz. Beyaz yakalıların büyük bölümü evden çalışmaya devam ediyor. Evden çalışmaya yönelim de giderek artıyor” dedi. 

“Ne mutlu bize” 
2021 planlamasını yapabiliyor musunuz sorumuza, Levent Birant, “mevcutları koruyabilirsek ne mutlu bize” diye cevap verdi ve ekledi: “Yönetsel anlamda ciddi bir değişim yaşıyoruz, son yıllara bakıldığında ekonomimiz hiç bu kadar aşağı, yukarı yönlü bir hareketlilik yaşamamıştı. Değişimler oldu, ama belli bir disiplinle devam etti. Son 5-6 aydır çok ciddi iniş ve çıkışlar oldu. Aşı bulunsa bile biz ekonomideki açılmanın daha yavaş olacağını düşünüyoruz. 2021 şu an flu ve belirsizliğin yoğun olduğu bir yıl. Dolayısıyla henüz bir yatırım planı yapmadık, bekleyip göreceğiz. Gerçi yine değişim süreci gelen 60 adetlik bir Sprinter yatırımı konusu var. Belki parça parça olabilir. 2021 yılını artık 4 kısma ayırıp her 3 ay çerçevesinde değerlendirip ona göre adım atmak belki çok daha doğru olacak” dedi.

1600 çalışanla devam 
Gürsel Turizm bünyesinde 1600 kişinin istihdam edildiği bilgisini veren Birant, “Şirket bünyemizde bordolu olarak çalışan 1600 civarında çalışanımızdan 8 aydır 1 kişiyi bile çıkarmadık, çıkartmamaya da gayret ediyoruz. Tedarikçilerimizi de işin durumuna göre çalıştırabildik” dedi.

Taşımacılık Destek Paketi
Taşımacılık alanına turizm sektörüne yönelik olduğu gibi bir destek paketinin açıklanması gerektiğini belirten Levent Birant, “1 yıl geri ödemesiz, 10 milyar TL’lik belirli ciro aralıklarına göre destek paketi açıklandı. Bu destek paketinin bir benzerinin de taşımacılık sektörüne yönelik olması gerektiğine inanıyorum. Taşımacılık Destek Paketi olarak denilebilir. Buna çok ihtiyaç var. Özellikle şehirlerarası yolcu taşımacılığında sıkıntı had safhada. Şehiriçi bir nebze olsun iş yapabiliyor ama şehirlerarası tahammül edilebilir sınırların dışına çıktı. Şehirlerarası tarafındaki araçlarımızın yüzde 35’i çalışıyor. 65 araç parkta yatıyor. Kapasite zaten yüzde 50. Normalde kapasite yarıya düşünce bilet fiyatlarının artması gerekir, ama orada da tersi oldu ve fiyatlar çok düştü, 2018 yılı fiyatlarına kadar geriledi. İstanbul-Ankara hattında 60 TL’ye dahi bilet bulunabiliyor. Şu an aracı yola gönderdiğinizde zararınız çok daha büyük oluyor. Sektör, sefer planlamasını daha iyi yapabilse, aracı daha yüksek dolulukla yola çıkarabilecek ama bu da yapılamadı salgına rağmen” dedi.

Yeni fırsatlar doğabilir
Taşımacıların büyük bir ekonomik zorluk içinde olduğuna dikkat çeken, Levent Birant, “Herkesin sermayesi zaten eridi. Kurlardaki yükseliş, otomatik olarak herkesi etkiliyor. İş seviyesinin de düşmesiyle kazançlar olmadı. Bu zor süreçte ayakta kalan ve mevcudiyetini koruyan firmalar için 2021 ve sonrasında yeni fırsatlar çıkacaktır” dedi. 

Korsan yaklaşımı
Bireysel servisçilerin firmaların korsan servis çalıştırdığı yönündeki şikayetlerine katılmadığını da belirten Levent Birant, “Şehirlerarasında özellikle Beylikdüzü tarafında, Trakya’ya D2 belgeli araçlar tarifeli şekilde çalışıyor. Buna bir çözüm bulunamadı. D1 belgeli taşımacılar mağdur ediliyor. Öte yandan, servis tarafında, ‘korsan araç çalıştırılıyor’ şikayetlerine de katılmıyorum. Servis tarafında L plaka serisi ile korsan servis diye bir durum kalmadı. L plakası olmayan servis aracı yok gibi bir şey. Kocaeli, Ankara, İzmir Adana’da iş yapıyoruz. Bu illerde yol belgesi gibi bir uygulama yok. Biz her güzergah belgesi için 100 TL para ödüyoruz. Ben servis tarafından korsan araç çalıştırılıyor, yaklaşımının çok doğru olmadığını düşünüyorum” dedi. ■

Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant ile Mengerler İstanbul’dan aldığı 11 Sprinter teslimatında görüştük. ERKAN YILMAZ

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159