MAN’ın 2017 hedefi 200 otobüs satışı

banner113

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, yeni Neoplan Tourliner’ın pazarda büyük ilgi göreceğine inandıklarını belirterek, “2017 yılında pazar 1200 adet seviyelerinde olursa en az 200 adet MAN ve Neoplan otobüs satacağımıza inanıyoruz. 700-800 seviyesinde olsa dahi yine 100 Neoplan, 50 MAN satışı yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 10.04.2017, 13:09 10.04.2017, 13:25 Taşıma Dünyası
MAN’ın 2017 hedefi 200 otobüs satışı
MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, yeni Neoplan Tourliner’ın pazarda büyük ilgi göreceğine inandıklarını belirterek, “2017 yılında pazar 1200 adet seviyelerinde olursa en az 200 adet MAN ve Neoplan otobüs satacağımıza inanıyoruz. 700-800 seviyesinde olsa dahi yine 100 Neoplan, 50 MAN satışı yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.  

2017 yılına yönelik bir bakış açısı çizmenin zor olduğunu belirten Can Cansu, “2017 yılına 2016 seviyesi gibi bir pazar planlaması ile girdik. 1200 seyahat otobüsü eder bu. 16 Nisan referandumu ne getirir belli olmaz. Ama pazar 1200 olursa Man ve Neoplan satış hedefimiz 200. Pazar 700-800 seviyesinde olursa biz yeni Tourliner aracımızdan 100 adet, en az da 50 adet de Man satarız diye düşünüyoruz. O zaman payımız yüzde 25’e kadar çıkar. Ama Tourliner ile hakkımız yüzde 20 pazar payı. Pazar daralacak da olsa Tourliner, estetik ve ekonomik olarak beğenilen bir ürün olacak” dedi. 

Tourliner üst segment 
Tourliner’in Man grubunun en üst ikinci arabası olarak üretildiğini belirten Can Cansu, “Tourliner, Starliner ve Cityliner modelinden sonra 3’üncü model. Starliner artık üretilmiyor.  Cityliner Avrupa’da en üst segment. Ülkemize göre lüks bir araba. Fiyat yapısı nedeniyle biz onu Türkiye’de satışa sunmuyoruz. Tourliner, Man grubunun en üst ikinci arabası olarak üretildi. Bizim elimizdeki Lions Coach Fortuna’ya bakarsanız, ona göre açık ara üst segment bir ürün” sözleriyle Tourliner aracın birçok filoda hem 2+1 hem 2+2 şeklinde filolara gireceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.  

Turizme yeni bir araç 
Önemli bir projelerinin de turizm taşımacılarına daha ucuz ve ekonomik bir araç sunmak olduğunu belirten Can Cansu, “Önemli bir projemiz Lions Coach Fortuna’da bir ucuz turizm arabası yaratmak istiyoruz. Bu bizden istenen bir şeydi. Artık dingilli araba kalmadığı için 12 metrede turizm tarafına oldukça ucuz, mütevazı bir otobüs üretmek istiyoruz. Bunu da yıl sonuna kadar sunacağımızı düşünüyoruz. Dolayısı ile Man’ın Lions Coach Fortuna’sı iki model olabilir. Ama Neoplan’da Tourliner’de tek araba ile yürüyeceğiz ve üst segment arabamız Tourliner” diye konuştu. 

Yeni Tourliner çok farklı 
Yeni Tourliner’in eski Tourliner ile neredeyse benzerliğinin olmadığına dikkat çeken Cansu, Tourliner’in tamamen yepyeni bir araba olduğunu söyledi: “Avrupa’da Tourliner’ın çıkışı 2004. 12 yılını tamamladı. Avrupalı müşteri, ‘Lions Coach ve Tourliner’den memnunuz’ dediği için yenilenme süresi uzadı. Eski Tourliner ile yeni Tourliner arasında ne fark var dendiğinde; yan duvarlar dışında aynı olan hiçbir şey yok. Ön maske, arka maske farklı, içi farklı, rüzgar sürtünmesi farklı, şanzımanı farklı, kullanımı farklı, motor tamamen farklı, devrilme testi farklı, kaynak farklı,  yan kapaklar farklı, bagajı genişledi 10 metreküp oldu. Aslında boydan boya farklı. Man bir önceki gruptaki Cityliner seviyesine çekti arabayı. Eskiden Tourliner için Man’ın Neoplan logolusu deniliyordu şimdi yeni Tourliner’e Man’ın Neoplan logolusu demek bu arabaya çok büyük haksızlık. Bu apayrı bir araba. Fortuna da yenileniyor ve Neoplan kadar değişiyor. İkisi de eskiden aynı aileye benziyordu ama aynı aileden farklı yöne gelişen iki kardeş gibi olacak. 

İlk iki ay satış olmadı 
2016 yılını sıfır stokla kapattıkları için ilk iki ay otobüs satışında çok hareketli olamadıklarını belirten Can Cansu, “2016’yı çok başarılı şekilde, sıfır stok ile geçtik. Bir adet 2016 model kırmızı bir otobüs vardı. Kırmızı arabayı 2+1 yapıp beyaza boyatsak, üç müşterisi vardı. Bir araç ile sıfır stok arasında hiç fark yok. Kırmızı kalsın ve 2+2 turizme satalım dedik. Bir stokla girdiğimiz için Ocak ayında bir hareket olmadı. Çünkü satacak araba yoktu” dedi.

Manuel, otomatik vites 
2+1 segmentinde olduğu gibi otomatik vites çizgisini otobüste oturtacaklarına inandıklarını vurgulayan Can Cansu,  “Biz geçen sene 40 beygir düşük 400 beygir gücündeki 2+2 arabaları manuel ürettik.  Ama 440 2+1 seyahat otobüslerini Efficent Line ve otomatik vites ürettik. Üretim tarafındaki bunun oranı yüzde 75, satışa bakarsanız yüzde 95. Çünkü 2+2’leri 2+1’e çevirip sattık. 2+2 araçlarımızı manuel üretmemizin tek nedeni fiyat olarak biraz daha ucuz olmasıydı. Fakat şanzıman teknolojisi o kadar ilerledi ki, artık manuel ve otomatik şanzıman arasında fiyat farkı kalmadı ve merkez bazı araba modellerinde manuel şanzıman üretimini kapattı. Man’da manuel üretim yok. Biz bu sene turizme bile araba yapsak, ucuzluk diye bir kriter olmadığı için manuel yapmayacağız. Müşterilerimiz, geçen yıllarda yakıtı söylerken otomatik Neoplan grubu yüzde 22, otomatik Man grubu yüzde 23, düz vites yüzde 25’i sitem ederek söylüyorlardı. Müşteri bunun farkında. 2+1’i biz oturttuk, otomatik şanzımanı da biz oturtacağız” dedi.

Fiyatımız değişmeyecek 
Can Cansu, yeni Touirliner’in fiyatının 275 bin Euro liste fiyatıyla satılacağını belirtti: “Hiçbir zaman 280 bin Euro’dan çıktı, 250 bin Euro’ya düştü, 220 bin Euro kampanya ile satıyoruz diye bir satış çizgimiz olmayacak. Biz liste fiyatını söylüyoruz. Üç sene de geçse aynı fiyatta kalıyoruz. Hatta Almanya, yılda yüzde 1 zam yapıyor. Biz de bunu koyuyoruz. Bizde fiyat geriye doğru değişmiyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159