Mehmet Öksüz: Kiralık ve özmal bire bir olsun

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Mini Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüz, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nda belgelerin birleştirilmesine yönelik yer alan düzenlemeyi olumlu bulduklarını belirtti.

banner114
RÖPORTAJ 10.04.2017, 12:11 10.04.2017, 12:54 Taşıma Dünyası
Mehmet Öksüz: Kiralık ve özmal bire bir olsun
Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Mini Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüz, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nda belgelerin birleştirilmesine yönelik yer alan düzenlemeyi olumlu bulduklarını belirtti. 

Mehmet Öksüz, Taşıma Dünyası’na, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Taşımacıların mevcut Yönetmelikte birçok belge nedeniyle bürokratik işlemlere maruz kaldığını belirten Öksüz, “Bürokratik işlemler bizim verimli çalışmamıza engel oluyor.  Bir belgeden, öbür belgeye taşıtları kaydırmak, bunun için bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. Birçok turizm taşımacısı işler azaldığında D1 belgeli firmalara araçlarına kiraya vermek durumunda kalıyor. Şimdi D1-D2 belgesinin yerine D belgesi alınması ile hem tarifeli hem tarifesiz taşıma işini yapma imkanına kavuşuyoruz. Bu açıdan belgelerin birleşmesi olumlu” dedi. 

Özmal koltuk artmasın 
B2 belgelerinde 90 özmal koltuk sayısının B belgesi olması durumunda 200’e, D2 belgesinde 75 özmal koltuk sayısının ise D belgesi olması durumunda 150 özmal koltuk sayısına çıkmasının küçük firmaları zorlayacağına dikkat çeken Mehmet Öksüz, “belgelerdeki özmal koltuk kapasitesinin artması yerine mevcut düzenlemedeki yapıda kalması daha doğru olur” dedi. 

1 özmala 1 kiralık 
Taslakta yer alan kiralık-özmal taşıt düzenlemesini de değerlendiren Mehmet Öksüz, “Mevcut Yönetmelikte 1 özmala 2 kiralık düzenlemesi var. Taslak ise D belgelerine 1 özmala 3 kiralık taşıt imkanı getiriyor. B belgelerinde ise; mevcutta 2 özmala bir kiralık iken, taslakta bu durum korunuyor. Bence kiralık-özmal taşıt düzenlemesinin hem D belgesinde hem B belgesinde 1 özmala 1 kiralık şeklinde düzenlenmesi daha doğru olur. Çünkü zaten çok atıl kapasite var. Verimli şekilde çalışmanın yolu böyle mümkün olur. Ayrıca D belgesine para ile araç kaydedip, bireysel şekilde çalışma imkanı da daha düzenli hale gelir. Bu talebimiz ortak taşıma düzenlemesiyle anlamlı olur” diye konuştu.

100 lira yeter 
Mehmet Öksüz, taslakta taşıt kartı ücretinin 100 liradan 500 liraya çıkarılmasını da eleştirdi: “Zaten ağır maliyetlerle işini yapmak durumunda olan taşımacılar, yeni maliyetlere katlanamayacak durumda. Taşıt kartının mevcut yönetmelikteki gibi 100 lira kalması çok daha iyi olur.” 

Otomobil kaydı olumlu 
Taslakta D belgelerine otomobil kaydı imkanın getirilmesinin de olumlu bir düzenleme olduğuna değinen Öksüz, “Turizm tarafında, özellikle müşteri gruplarımızdan otomobille taşınma talebi vardı. Şimdi bu hayata geçtiğinde büyük araçlarla yapmak zorunda kaldığımız taşımayı otomobille yapabileceğiz” diye konuştu.

Taslakta yer alan olumlu bir düzenlemenin de bireysel olarak D2 belgesine kayıtlı halde çalışan taşımacılarla ilgili olduğunu belirten Mehmet Öksüz, “Mevcut yapıda D2 belgesine aracı kaydettirip bireysel şekilde çalışan turizm taşımacısı yaptığı grup taşımasında faturasını kendi kesiyordu. Bireysel taşımacılar kendi faturasını kesemeyecek, belgesine kayıtlı şirket faturayı kesecek. Bu olumlu bir düzenleme” dedi. 

Belge paraları iflasta geri ödensin 
TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, taşımacıların belgeleri almak için yüksek bedeller ödediğine değinerek, iflas ettikleri ve bu alandan çekildiklerinde belge paralarını geri alma imkanının da sağlanmasını istedi, bunun çok önemli bir düzenleme olacağını kaydetti. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159