Metro Turizm Genel Müdürü Mehmet Pervaz: Pandemi yavaşladığında seyahatler tavan yapacak

banner113

Metro Turizm Genel Müdürü Mehmet Pervaz; Şu hastalık sürecinde, biraz iyileşme olduğunda, seyahatlerin yeni tavan yapacağını düşünüyoruz. Türk insanını artık evde tutmak zor olur. Otobüs bulamaz bu sektör. Cuma günü Antalya, İzmir’e hafta sonu tatili için gidip, hafta başı dönenler biliyorum. En çok gezen ve tatil imkanı yaşayan devlet memurları. Ayrıca iyileşme ile birlikte en ekonomik çözüm otobüsler olacak. Öyle özel araçla veya uçakla bir yere gitmek çok da ekonomik olmayacak. İkramlarıyla, çok konforlu otobüsleriyle böyle bir hizmet veren otobüs sektörü de dünyada yok. Biz de biraz özümüze dönmeliyiz.

banner114
RÖPORTAJ 04.01.2021, 17:22 04.01.2021, 20:10 Taşıma Dünyası
Metro Turizm Genel Müdürü  Mehmet Pervaz: Pandemi yavaşladığında seyahatler tavan yapacak

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

2020 nasıl geçti? 2021 beklentileriniz neler?

Metro Turizm Genel Müdürü Mehmet Pervaz:

2020’yi geride bırakırken karışık duygular içindeyiz. Pandemi süreci herkesin psikolojisini çok olumsuz etkiledi. Hizmet var, emek var ama karşılığı yok. 2020’nin getirdiği olumsuzluklardan tüm dünya hâlâ çıkabilmiş değil. Oysa bu yıla büyük umutlarla girilmişti. Tam anlamıyla da yolcu taşımacılığının para kazanabileceği bir kıvama gelinmişti. 32 yıldır bu sektördeyim, böyle bir sezonu hiç kimse yaşamadı. 

Tedbirler almaya devam

Mart ayında bu süreç başladığında bunun daha da büyüyeceğini ve uzun süreli olacağını öngördük. 2021 yılı için de bu yönde öngörümüz var. Hâlâ ilacı bulunmuş değil. Aşılanma süreci çok kısa sürede tamamlanmayacak. Biz bu yüzden 2021 yılına da tedbirlerimizi alarak giriyoruz. Özellikle tedbirsiz, plansız, programsız çalışanlar, hedeflerini akışa bırakanlar bedelini daha ağır ödetecek. Aldığımız tedbirlikle 2021 yılının ilk 3-4 ayında toparlanmayı hedefledik. 

Bireysel otobüsçüler

Pandemi ile birlikte bireysel otobüsçülerimize yönelikte “yaşat ki, yaşayasın” stratejisi oluşturduk. Onların çalışma koşullarının iyileştirmeye yönelik adımlar attık. Bireysel otobüsçüler yaşayamazsa bizim yaşama şansımız olmaz. Bizde araçlarını parka çekip tamamen çıkan bireysel otobüsçü olmadı. Tabii ki sıraları azaldı. Hatta diğer firmalardan bize gelenler var. Biz bu noktada ayağımızı daha sağlam bastık. Komisyon alalım, otobüsçü ne yaparsa yapsın anlayışında değiliz.

Taban fiyat

Sektörde yıkıcı rekabetin yaşanması noktasında devletin de, meslek örgütlerimizin de hataları var. Taban fiyat yayınlanmadı ve hayata geçirilemedi. Farklı firmalarda bir araba 32 kişi gidiyor, 36 kişi dönüyor, ama sefer zarar çünkü bilet fiyatları maliyetin altında. Bizim bilet fiyatlarımız ise birçok firmaya göre daha iyi seviyede. Otobüsçünün yanında havayolu sektöründe bir taban fiyatın yayınlanması da çok önemliydi ama bu da yapılamadı. 

Ücretsiz servisi sunma lüksü yok

Ayrıca ücretsiz servisler de çok ciddi maliyet konusu. Biz son süreçte hafta sonu yasakları kararı gelmeden yaklaşık 40 gün önce servisleri kaldırma kararı aldık. Şu anda ücretsiz servis bulunduran her firma zarar yazıyor. Artık bu sektörün bedava bir hizmet verme lüksü yok. Yolcu varken evet, bu belki telafi edilebiliyordu, ama şu an bu maliyetleri kaldıramaz sektör. Servisleri kaldırarak kâra geçtik, kendimize geldik. Servisler kaldırıldığında bahsedilen düzeyde yolcu kaybı da olmadı. Hesabını yaptığında çok ciddi kâra geçtik. Burada biz risk alarak hamle yaptık. Hafta sonu yasağının olması, özel otomobille seyahatin izinle yapılması bize avantaj sağladı. 2021 yazında o günkü şartlar servislerin durumunu belirleyecek. Ben zarar ederken ücretsiz hizmet vermek istemiyorum, bu net. Şu anda servisin getirdiği zararları firmalar yazın elde ettikleri gelirlerle de kapatamayacaklar. 

Seyahatler yine tavan yapacak

Şu hastalık sürecinde, biraz iyileşme olduğunda, seyahatlerin biz yeni tavan yapacağını düşünüyoruz. Türk insanını artık evde tutmak zor olur. Otobüs bulamaz bu sektör. Cuma günü Antalya, İzmir’e hafta sonu tatili için gidip, hafta başı dönenler biliyorum. En çok gezen ve tatil imkanı yaşayan devlet memurları. Ayrıca iyileşme ile birlikte en ekonomik çözüm otobüsler olacak. Öyle özel araçla veya uçakla bir yere gitmek çok da ekonomik olmayacak. İkramlarıyla, çok konforlu otobüsleriyle böyle bir hizmet veren otobüs sektörü de dünyada yok. Biz de biraz özümüze dönmeliyiz. ■ 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159