banner69

“Para kazanan sektörken destek isteyen sektör haline geldik”

banner113

TOFED Genel Başkan Yardımcısı Erol Özkaymak: 2015’in tüm sektör adına zor bir yıl olduğunu ifade eden Erol Özkaymak, “Geçmiş yıllarda otobüsçülük para kazanan bir sektördü. Ancak şimdi ise destek isteyen bir sektör konumuna geldi” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 11.01.2016, 16:33 20.01.2016, 14:05 Taşıma Dünyası
“Para kazanan sektörken destek isteyen sektör haline geldik”
Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün köklü ve önde gelen firmalarından Özkaymak Holding’in kurucusu ve sahibi olan aynı zamanda sektörümüzün duayeni Rahim Özkaymak’ın oğlu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özkaymak, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan yardımcılığı görevine getirildi.  

2015 zor bir yıldı 
Erol Özkaymak, hem yeni görevini hem de geride kalan 2015 yılını gazetemiz için değerlendirdi. 2015’in tüm sektör adına zor bir yıl olduğunu ifade eden Özkaymak, “İnsanlar mecbur olmadığı seyahatlerini erteledi. Buna ek olarak 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerinin de ekonominin üzerinde olumsuz etkileri de seyahatlere yansıdı” dedi. 

Kazançlar azaldı 
Seyahatlerin azalmasının yarattığı olumsuzluğun üstüne maliyetlerdeki artış ve yıkıcı rekabetin de devam etmesinin eklendiğini vurgulayan TOFED Genel Başkan Yardımcısı Erol Özkaymak, “Özellikle işini kurumsal kimlik çatısı altında yapmak isteyen, güvenlik ve kaliteli konfora önem veren şirketlerin bu süreçte rafineri mazotu haricinde yakıt kullanmaması da kazançların azalmasında önemli bir etken oldu” diye konuştu. 

Destek isteyen sektör 
Erol Özkaymak, sektörün geçmişten bugüne geldiği noktaya ise şu şekilde dikkat çekti: “Geçmiş yıllarda otobüsçülük para kazanan bir sektördü. Şimdi ise destek isteyen bir sektör konumuna geldik.”

Değişim otobüsçüye yansıyacak mı? 
Taşıma modlarında yaşanan gelişimin otobüsçülük sektörüne getirdiği olumsuzluklar bulunduğunu belirten Başkan Yardımcısı, “Otobüs firmalarının rakibi sadece kendi sektörü içinde değil. Taşıma modlarında yaşanan değişimle rekabet farklı bir boyuta taşındı. Havayolu taşımacılığına sağlanan ÖTV’siz akaryakıt desteği ve birçok ile yeni havalimanlarının yapılmasıyla 6 saati aşan yolculuklarda insanların seyahat tercihinde uçaklar öne çıkmaya başladı. Otobüsle seyahat artık sezon sürecinde çok yoğun bir talep olduğu, uçakların bu talebe cevap vermediği bir noktada tercih edilir hale geldi. Havayolunda yaşanan değişim, demiryolu taşımacılığındaki yatırımla birlikte bu alana da yansımaya devam etti. Bugün Konya’da firmaların öncelikli rakibi artık hızlı tren. Hızlı trende yaşanan gelişim bölgemizle de sınırlı değil. Yapımı devam eden projelerle birlikte İstanbul-Ankara hızlı tren hattının Avrupa yakasına ulaşması ile rekabet artık çok daha hızlı büyüyecek. Hızlı tren seferleri özellikle Konya-Ankara arasındaki otobüs seferlerini ciddi anlamda düşürdü. Otobüs firmaları oluşan bu açığı alternatif hatlar açarak doldurmaya çalıştı. Kendi şirketimiz açısından ifade etmem gerekirse, biz Özkaymak Turizm olarak Şanlıurfa ve Gaziantep hatlarını hizmete açtık” dedi.

Gurur kaynağımız
Erol Özkaymak, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kendilerini mutlu eden noktayı şu şekilde açıkladı: “Bizi mutlu eden devletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin gururu oldu.”

Sektörün menfaatleri için çalışacağız   
Üzerine aldığı TOFED Genel Başkan Yardımcılığı görevinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erol Özkaymak, Başkan Birol Özcan’ın deneyimi, heyecanı ve bitmek bilmeyen enerjisiyle sektörün menfaatleri için, sektörün yaşadığı olumsuzlukların giderilmesi, daha büyük hedeflere koşması için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti. 

Boşa sefer yapma lüksü yok
“Gün birleşme günüdür” vurgusu yapan ve açıklamasını sektör mensuplarına çağrıda bulunarak bitiren TOFED Genel Başkan Yardımcısı Erol Özkaymak, “Kurumsallaşmayı başarabilmiş, ekonomisini doğru yöneten ve planlı çalışan firmalar ayakta kalacak. Hiç kimsenin boşa sefer yapma lüksü yok. Bölge firmalarımızın da iyi düşünerek, en verimli çalışma şartlarını kendi aralarında kurmaları gerekir. Gün birleşme günüdür” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159