Sadece D1 belgeli firmaların üye olduğu bir birlik oluşmalı

banner113

Gürsel Turizm, Efe Tur, İzmit Seyahat ve Öz Emniyet Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant: Sadece D1 belgeli firmaların üye olduğu bir birlik oluşmalı

banner114
RÖPORTAJ 28.12.2015, 17:27 16.01.2016, 13:47 Taşıma Dünyası
Sadece D1 belgeli firmaların üye olduğu bir birlik oluşmalı

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ


İSTAB Olağanüstü Genel Kurulunun ardından Taşıma Dünyası’na çok özel açıklamalarda bulunan Levent Birant, sadece şehirlerarası firma sahiplerinin üye olduğu ve firma sahiplerinin yönetimde yer aldığı yeni birlik oluşumuna ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığında sorunların giderek arttığına ve sektörün her geçen gün kan kaybının arttığına dikkat çeken Levent Birant, şehirlerarası firmaların yaşadığı sorunlara odaklanacak mesleki bir sivil toplum oluşumu için harekete geçmenin gerektiğini belirtiyor. 

Birant, “D1’cinin, F1’cinin derdi başka tekerleği dönenlerin derdi başka.  Bir de D1 belgeli firmaların sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerinin bulunduğu bir platform olmalı. Bu yeni bir yapı olmalı. Olan yapılar çok karmaşık. Var olan yapılar sorunlara odaklanamıyor. Bu bir lobi çalışması. İSTAB, firma sahiplerinin etkin olduğu bir yapı, firmaların yaşadığı sorunları öne alan ve savunan bir kuruluş.  Çok net bir şey söyleyeyim… Otogar tavan ücretleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Kim ne yapıyor?  Yetkililerden, sivil toplum kuruluşlarından kim parmağını oynatıyor? Şehirlerarası  taşımacılık giderek kan kaybediyor. Rakiplerinin payı artarken kendi içindeki rekabet de büyüyor.  Şehirlerarası yolcu taşımacılığı kazançlı ve verimli bir iş olmaktan giderek çıkıyor.  Yolcu sayılarında çok ciddi azalma var. Dinamikleri harekete geçirebilecek, kendi lobisini oluşturabilecek, sivil toplum niteliğine dönüşüp firmaların niteliklerini ve niceliklerini koruyacak bir oluşuma gidilmesi gerekiyor. Net olarak ifade edeyim; şehirlerarasında, firma sahiplerinin hala harcayacak paraları var çünkü hiç masa etrafında toplanmadılar” dedi.

Turizm taşımacılığı daha başarılı 
D2 belgeli firmaların faaliyet gösterdiği turizm taşımacılığı alanındaki sivil toplum örgütlerinin daha başarılı çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Levent Birant, “Turizm Taşımacıları Derneği, şehirlerarasındaki sivil mesleki örgütlere nazaran daha başarılı çalışmalar yürütüyor. Bu alanda gereken çalışmalar yapılıyor. Ama D1 yetki belgeli firmaların sahipleri, artık bir masa etrafında oturup nereye gidiyoruz demeli mutlaka” dedi.

Asgari ücret maliyeti de artıracak
2015 yılına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Levent Birant,  “Gürsel tarafında aşağı yukarı yüzde 15 bir büyüme oldu. Ama sektör açısından durum iyiye gitmiyor. Bu plaka tahdidi konusu çok netleşemediği için verimliliği sorgulamak gerekir. Bizim, Gürsel Turizm’in, özmal sayısı çok. Bu özmalların verimliliğini sorgulamak gerekiyor. Asgari ücretin yılbaşından itibaren yükselmesi çok ciddi bir maliyet artışı getirecek. Filoda araç tutmak firmaları yakmaya başladı. Bunu bir daha gözden geçirmek gerekecek. Gürsel açısından yılı, 2014’e göre yüzde 13, yüzde 15 arasında bir büyüme elde ederek kapatacağız. Şehirlerarasında Efe Tur, İzmit Seyahat ve Öz Emniyet hatlarında özellikle İzmit hattında yüzde 10’a yakın yolcu azalması var. Sefer sayılarını çok azaltmıyoruz ama bu sene genel anlamda yüzde 8’e varan küçülme var” dedi.

Ulusal firma düşüncemiz hala var ama…
Ulusal firma oluşturma yönünde düşüncelerinin devam ettiğini belirten Levent Birant, “Ulusal firma düşüncelerimiz var ama mevcut durumu da görüyoruz. Mevcut durumla ilgili analizlerimiz de devam ediyor. Firmaların durumu da çok iç açıcı gözükmüyor. Büyük ve küçük birçok firmada sıkıntılar devam ediyor. Ben hala sektörde fırsatlar olduğunu görüyorum. Sıfırdan ulusal firma oluşturma çok mantıklı değil. Alma ve satma opsiyonlarımız masanın üstünde. Ağırlıklı yabancı gruplarla çalışmalarımız devam ediyor. Alma opsiyonu da var, satma opsiyonu da var. Biliyorsunuz, uzun yıllardır kurumsal yapıyı kurup, borsaya kote olan bir şirket hedefimiz var, hazırlıklarımız sürüyor.  Her zaman satılabilir veya alınabilir olma yönünde hedefimiz var. Bu da aşağı yukarı 2016 yılında tamamlanmış olacak” diye konuştu.

Otobüs yatırımları Mart’ta 
Bu yıl ilk defa alım bütçesini belirlemediklerine dikkat çeken Birant, “İlk defa bu sene alım bütçesi yapmadık. Yatırım bütçesini belirlemedik. Asgari ücret konusu, Euro 6 ile birlikte yeni araçlar çıkıyor, onların adaptasyon süreci var. Dolayısıyla 2016’ya yönelik planlarımızı belirlemeyi Mart ayına erteledik. Yenilenecek araçlarımız var. Biz hiç araba almıyoruz desek, minimum 250-300 aracın altına düşmüyor.  En kötü şartlarda bile bu sayının altına düşmüyor.  İlk etapta 2016 yılında 100 dolayında bir aracı grup bünyesine katmayı hedefliyoruz” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159