Şoför eğitimi ile fark yaratıyor

banner113

Şekerler Turizm 2000’i aşkın aracıyla Antalya’nın personel, okul ve turistini taşıyor, şoför eğitimi ile fark yaratıyor.

banner114
RÖPORTAJ 11.06.2016, 16:24 20.06.2016, 23:09 Taşıma Dünyası
Şoför eğitimi ile fark yaratıyor
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ - ANTALYA

Filosunda 2000’i aşkın aracı bulunan Şekerler Turizm’in hizmet sürecinde en çok önem verdiği konu şoför eğitimleri. 2009 yılında Şekerler Akademi altında bir eğitim merkezi oluşturduklarını belirten Mustafa Şeker, “Türkiye’nin de ilk sürücü akademisini kurmuş olduk. Çünkü biz can taşıyoruz. Bir vebal ve sorumluluk taşıyoruz. Dolayısıyla milyonlarca liralık yatırımları kimlere teslim ettiğimize bakmamız lazım. Biz sürücüleri en ön plana aldık ve hizmet sürecimizi, kalitemizi bu yönde revize ettik” dedi. 

1994 yılında kurulan Şekerler Turizm, 2000’i aşkın araç filosu ile personel, turizm, okul taşımacılığının yanı sıra filo kiralama, VIP taşımacılık ve online transfer hizmetleri veriyor. Bütün faaliyetlerini 2 yıl önce Şekerler Grup adı altında topladıklarını belirten şirket ortaklarından Mustafa Şeker, “Taşıdığımız her yolcuya misafirimiz gözü ile bakıyor ve bu hizmet sürecine değer katmak için çalışmalar yürütüyoruz. Günlük 40 bin civarında kişi taşıyoruz. Aylık 2,5 milyonkilometre kat ediyoruz. İstihdama da önemli bir katkımız var. Şu an 800 civarındaki çalışan sayımız, 2017-2018’de bini geçecek” dedi. 

transferciniz.com 
Turizm taşımacılığının, faaliyetlerinin yüzde 25’ini oluşturduğunu açıklayan Mustafa Şeker, “Yüzde 75’i personel ve servis taşımacılığı oluşturuyor. VIP taşımacılık alanına yönelik oluşturduğumuz yine bir ilk olan www.transferciniz.com markası ile online transfer hizmeti vermeye başladık, şimdi mobil uygulamalarını hayata geçiriyoruz. İnsanlar uçak biletini oturduğu yerden telefonla alabildiği gibi, transfer hizmetini de öyle alabilecek konuma geldiler. Antalya’da otellerle çok ciddi manada çalışıyoruz. Şimdi arkadaşlarımız booking.com ve tatilsepeti, ETS gibi firmalarla görüşüyor.İnsanlar bireysel ihtiyaçları kendileri karşılama yönüne doğru ilerliyor. www.transfer.com’u da çok kısa bir süre de hak ettiği yere getireceğiz” dedi. 


Özmal ile çalışarak kaliteyi yakalıyoruz
Personel ve turizm alanında binin üzerinde özmal araçla hizmet verdiklerini belirten Mustafa Şeker, “İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Dalaman, Kütahya, Aydın, Muğla’da hizmet veriyoruz. Ağırlıklı olarak özmalla çalışıyoruz. Başka türlü kaliteyi yakalama şansınız yok. Komisyon mantığı ile hizmet standardını belirli bir seviyede oluşturmanız çok zor.Birilerinin üzerinden para kazanmayı siz birinci plana koyarsanız, arka planda sizin için o hizmetin nasıl yapıldığı çok da önemli değildir artık. 

Önceliğimiz hizmet
Önceliğim komisyonsa, ben bu komisyonu alacağım araç sayısını artırmaya bakarım. Ama benim önceliğim hizmetse, çocukları güvenli taşımaksa, o canın vebalini hissedebiliyorsak bunu ekip olarak işimize yansıtıyoruz. Tabiiki tedarikçilerimiz var ama bizim kriterlerimizden geçmek zorundalar.  Tüm araçların denetimine ve kontrolüne yönelik özel bir yazılım programımız var. Her geçen gün bunu geliştirmek ve güncelleştirmek için çalışıyoruz. Haftanın üç günü şoförlere sürekli eğitimler veriyoruz. Uyulması gereken kuralları bilinçaltına kazıyoruz. Bu eğitimlerin göstergelerinden biri de uzun yıllardır sıfır kaza ile hizmet veren bir şirketiz” dedi.

İşimize yatırım yapıyoruz
Son 5 yıldır yüzde 20-25 büyüme ile ilerlediklerini belirten Mustafa Şeker, “İşimize yatırım yapıyoruz. Bizim iş alanımız sadece bu. Müşteri portföyümüzün gelişmesiyle, işimize yaptığımızyatırımlarla büyümeye devam ediyoruz. Bu yıl yüzde 20 civarında bir büyüme öngörümüz var.  Çünkü biz, riski dağıtıyoruz. Ana konumuz yine taşımacılık ama pek çok versiyonunda yer alıyoruz. Turizmde yaşanan sıkıntıyı diğer alanlarda daha çok büyümeye çalışarak kapatmak ve ileriye doğru adımlar atmak istiyoruz.Çıraklığını yapmadığınız işin, ustalığını yapmazsınız. Onun için de inşaata girelim de, bir taraftan inşaatı yürütelim öbür taraftan galeri açalım, arabaları satalım anlayışı ile hareket etmiyoruz. Bütünçabamızkendi işimizde en iyisi olmak, örnek olmak. Bilgimizi ve deneyimimizi sektörle de çok rahat paylaşıyoruz. Bundan da keyif alıyoruz. ‘Bu bizim özel sırrımızdır’ demiyoruz, bizim sorumluluğumuz var diyoruz” dedi.

Öğrenci taşımacılığı…
Mustafa Şeker, “2 yıldır da öğrenci taşımacılığı alanında varız. Antalya’nın önde gelen kolejlerine hizmet veriyoruz. Temel felsefemiz insana yönelik hizmet odaklı olduğu için müşterilerimiz de portföyümüzde sürekli artıyor. Öğrenci taşımacılığını herkes yapabilir ama biz, standardın dışında daha farklı neler üretebiliriz diye bakıyoruz. Bizim gerçekten güzel bir ekibimiz var, profesyonel. Birlikte beyinjimnastiği ile yeni fikirler üretiyoruz. Bunu da hayata en kısa sürede yansıtıyoruz. İnsanlar, çocuğunun kaydını yaptırıyor,‘benim çocuğumu hangi firma taşıyacak’ diye soruyor. Veliler, güven ve tecrübe anlamında bize güveniyorlar. Biz de onun hakkını karşılığı ile veriyoruz” dedi.

Tahdidi savunuyoruz
Plaka tahdidini,“haksız rekabeti engelleyen bir nebze olsun taşın altına elini koyma anlamında firmaları yönlendiren bir sistem” olarak açıklayan Mustafa Şeker, “Bunu Türkiye’de tam olarak uygulayabilen il başta Ankara, ardından İzmir. Burdur gibi küçük illerde de çok profesyonelce uygulanıyor. Bu sektörü çok disipline eden bir sistem. İstanbul’da uzun süredir tahdit konuşuluyor ama getirilmeye çalışılan sistem konusunda sektörün ciddi bir kaygısı var. İstanbul’un kontrol edilebilirliği çok zor. Biz tahditli plakayı savunuyoruz. Rekabeti engelleyici olmamak ve uçuk rakamlara gitmemesi kaydıyla onaylıyoruz. Ankara’da bir plaka 700 bin TL. 700 bin TL’lik plakayı biz nasıl alacağız, kaç araba ile nasıl rekabet edeceğiz. Çok fazla fahiş bedeller olmamak kaydı ile plaka tahdidini sistemin kontrol edilebilmesi ve denetlenebilmesi adına destekliyoruz” dedi.

Sektör mevzuatları taşıyamıyor
Taşımacıların mevzuat kaynaklı sorunlar yaşadığına da dikkat çeken Mustafa Şeker, “Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği çıktığı günden bu yana bir sürü değişiklikoldu. Yama yapa yapa bu noktaya getirildi. Ama bir tarafı düzeltirken öbür taraf bozuldu. Engelli ile ilgili yaşanan sıkıntılar ortada. TOBB Sektör Meclisi üyesiyim ve Meclisin yoğun çalışmaları neticesinde bu, gündemden düştü. Tabii ki engelli vatandaşlarımız da taşınacak, ama bu her araca engelli donanımı zorunluluğu getirerek mümkün olmaz. Üstelik eski araçların bu dönüşümü de mümkün olmayacak. Altyapı hazırlığı yapmadan mevzuat çıkarmakla olmuyor. Taşımacıya anlamsız cezalar kesiliyor;anlattığımız zaman yetkililerde bu cezaların altını dolduramıyor. Herkes bir yorum yapmaya çalışıyor. TOBB Sektör Meclisi yeni dönemde Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nin yeniden oluşturulması için çalışmalar yürütüyor. Günü kurtarma formülleri ile bugüne gelindi ama sektör,bu mevzuatı artık taşıyamıyor.” ■



ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

İlk sürücü akademisi 
Hizmet sürecinin en önemli unsurlarının başında insanın geldiğini vurgulayan Mustafa Şeker, “Bugün birçok yerde şoför eğitimlerinin öneminden bahsediliyor. Buna yönelik çalışmalar yapılması gerektiği vurgulanıyor. Ancak biz bunun gerekliliğini 2009 yılında hayata geçirdiğimiz Şekerler Akademi ile ortaya koyduk. Türkiye’nin de ilk sürücü akademisini kurmuş olduk. Çünkü biz can taşıyoruz. Bir vebal ve sorumluluk taşıyoruz. Dolayısıyla milyonlarca liralık yatırımları kimlere teslim ettiğimize bakmamız lazım.Sürücüler hak ettikleri değeri görmüyorlar. Üstelik bu işin zorluklarına rağmen en alt kategoride yer alıyorlar. Biz buradan yola çıkarak sürücüleri en ön plana aldık ve hizmet sürecimizi, kalitemizi bu yönde revize ettik. Kendimizi güncelledik. Daimi Eğitim Danışmanımız Levent Şahin’in bu süreçte çok büyük bir emeği var. Yamaç Eğitim ve Danışmanlık firması ile uzun yıllardır bir aradayız. Bu çerçevede sürücülerimize yeni bir vizyon kazandırdık. Müşteri nedir, müşteriye nasıl davranılması gerekiyor? Teknik ve bilimsel eğitimlerle de sürücülerimizi günün koşullarına hazırladık. Bu da müşterilerimiz tarafından çok teveccühle karşılandı… Ciddi manada Türkiye’nin önde gelen firmaları arasına katılmış durumdayız” dedi. 

Pedagojik formasyon eğitimi 
Şekerler Turizm Eğitim Danışmanı Levent Şahin, şoför eğitimi konusunda özel bir eğitim süreci oluşturduklarını belirtiyor: “Altını çizmemiz gereken önemli bir nokta; Ar-Ge departmanımızın ortaya koyduğu bir kavram. Herkes okul taşımacılığı yapıyor ama bizim yaptığımız okul taşımacılığı pedagojik formasyonlu. Bunu herkes soruyor bize:‘Bu kavram nedir, nereden doğdu?’Pedagoji, Latince kökenli bir kelimeve çocuk eğitimi demek. İşte bizim tüm sürücülerimiz okul taşımacılığı konusunda gerek çocuk gerekse de ergen psikolojisinin dinamiklerini bilerek, bunun eğitimini alarak taşımacılık yaparlar. Genç ve ergen grupta;çocuklara dokunulmazçünkü tacize girer…Küçük çocuklarda ise vücutta hangi noktalara dokunabilecekleri, nasıl dokunacakları, nasıl emniyet kemeri bağlayacaklarına kadar ince bir eğitim veririz. Bu da bizim için çok önemli ve özen gösteriyoruz.” 

100 Prestij, 100 Sprinter yatırımı  
Bu yıl 100 Temsa Prestij SX yatırımı yaptıklarını, 50 Prestij SX aracı yıl içerisinde, 50’sinin de 2017 başında filoya katılacağını belirten Mustafa Şeker, “Yatırımlar bununla sınırlı değil. Birkaç adet de 2+1 Safir Plus araç alımı planlıyoruz.  Mercedes-Benz Türk ile bir ay önce 100 adet 20+1 öğrenci paketi Sprinter anlaşması yaptık. Bunun töreni daha sonra olacak. 


Şekerler Turizm ortakları: Mustafa Şeker, Mustafa Atan

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159