TOFED Başkanı Birol Özcan 100 km sınırlaması kaldırılsın

banner113

Kurban Bayramıyla zirve noktasına çıkan yolcu talebinin bayram sonrasında da devam edeceğine inandığını belirten Birol Özcan, “Çok ciddi bir yolcu talebi var, okulların açılmasına kadar da olacak. Sektör, Bayramı bayram gibi geçirecek. Ancak sektörün önünde zorluklar da var. Yaz sezonu sonrasında sektörümüzü zorlu günler bekliyor” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 17.08.2018, 10:48 17.08.2018, 10:56 Taşıma Dünyası
TOFED Başkanı Birol Özcan 100 km sınırlaması kaldırılsın
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

D1 belgeli firmalara 100 km sınırlamasının doğru olmadığını ve bu sınırlamanın kaldırılması için Bakanlıkta girişimlerde bulunduklarını belirten Özcan, “Seyahat mesafeleri çok kısalıyor. 100 km sınırlamasının kaldırılması doğru olur. Bu alanda kurumsal bir kimlik yapısı altında da hizmet verilmiyor. U-ETDS ile sektörümüz disiplin altına alınırken D1 belgelilere 100 km mesafe imkanı getirilirse bu alan da disipline olma imkanına kavuşur” dedi. 

Başkan Birol Özcan, Kurban Bayramı’nın 9 güne çıkmasıyla birlikte çok yoğun bir hareketliliğe kavuştuklarını belirterek, “Bu hareketlilik sadece Kurban Bayramı süreciyle kalmayacak, sonrasında da devam edecek. Ben okulların açılacağı tarihe kadar çok yoğun bir talep olacağına inanıyorum. Şu anda Ramazan Bayramı ile kıyasladığımızda hareketliliğin düzeyinin yüksekliğini görebiliyoruz. Bayramın Ağustos ayının sonuna gelmesi de ayrı bir avantaj. Memleketlerine giden vatandaşlarımız, dönüşlerinde beraberinde getirecekleri kış malzemeleri için tatillerini uzatıyorlar bu nedenle hareketlilik yüksek olmaya devam edecek. Gidiş nasıl dolu idiyse dönüş de öyle dolu olacak. Şimdiden sektörümüzün Bayramını kutluyorum. Kazasız, belasız hizmet süreci vermelerini diliyorum” dedi.

Ek taşıt imkanı 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın D1 ve B1 belgeli firmalara Ramazan Bayramı öncesinde iki bayrama yönelik D2 ve B2 belgelerinde kayıtlı otobüsleri kullanma imkanı tanımasının bu bayramda da avantajını yaşacaklarını belirten Birol Özcan, “Bakanlık, Kurban Bayramına yönelik, sektörümüze 14-28 Ağustos tarihleri arasında bu taşıtları kullanma imkanı vermişti. Biz talebin bayram sonrasında da devam edeceği inancıyla bu sürenin 2 Eylül’e kadar uzamasına yönelik talebimizi ilettik. Bakanlıktan şimdi bunu bekliyoruz. Şehirlerarasında yaz sezonu boyunca 8 bin 500 dolayında aracın hizmet verdiğini düşünüyoruz. Bu ek taşıt kayıt imkanı ile 2 bin -2 bin 500 aracında sektörümüzde kullanıldığını gözlemleyebiliyoruz” diye konuştu.  

Biletlere zam yapılmadı 
Yaz sezonunda bilet fiyatlarında zam yapıldığına yönelik değerlendirmelerin de doğru olmadığına dikkat çeken Birol Özcan, “Her firma Bakanlığa bilet fiyatlarını iletiyor ve bu fiyatlar üzerinden yüzde 30 indirim yapma hakkı alıyor. Şimdi artan maliyetler ve yolcu talebi ile bu indirimler ortadan kalktı. Sektörümüz Bakanlığa ilettikleri fiyatlardan taşıma yapıyorlar. Vatandaşın otobüs biletlerine zam geldi düşüncesi doğru değil. Ben vatandaşlarımıza özellikle uyarıda bulunuyorum; bir miktar daha düşük fiyat diye sokak aralarından kalkan, denetimsiz ve belgesiz araçlarla yola çıkmasınlar. Çünkü bu tür araçlar hiçbir denetim altında olmadan faaliyet gösterdikleri için hem taşıdıkları yolcuların güvenliğini hem de yoldaki diğer araçların güvenliğini riske atıyorlar. Bu konu çok önemli” diye konuştu.  

Yoldan yolcu alınması 
1 Kasım 2018 tarihinde uygulamaya geçecek U-ETDS’nin (Ulaştırma Elektronik Denetleme Takip Sistemi) sektör tarafından tam anlaşıldığına inanmadığını belirten Özcan, “Arkadaşlarımın önemli bir kısmı, bu sistem hayata geçtikten sonra yoldan yolcu alınmamasına yönelik anlayışın uygulanamaz olduğunu düşünüyor. 

Bayburt, Siirt ve Bitlis’te firmalar halkla kaynaşmış bölge firmaları olmuşlar. Çoğu zaman, firmaya, ‘bana yer ayır ve şuradan al’ diyor. Yıllardır uygulanan sistem. Diyarbakır’dan kalkan otobüs şimdi Ergani’den yolcu alamayacak mı? Bizim isteğimiz, bu yolcuyu firmanın otobüse alabilmesi ve ilk ara durağında da bilgileri sisteme yüklemesi. Bunun doğrusu bu. Yolcu 40 km Diyarbakır’a gidip oradan mı araca binecek? İlk durakta bildirim zorunluluğu getirilmesi ve bu bildirim olmadığında cezanın kesilmesini istiyoruz. Bu arada, sektörümüzün de U-ETDS sistemine uyum sağlamak için çaba göstermesi gerekiyor. U-ETDS sektörümüze önemli katkılar sağlayacak. Taşımacılık disiplin ve kontrol altına alınacak. Korsan taşımacılık önlendiğinde yolcu seviyemiz en az yüzde 20 artış sağlayacak. Bu sistemle, en 600 otobüsle kontrolsüz, belgesiz şekilde İstanbul’dan yapılan taşıma engellenebilir ” dedi. 

Bölge toplantıları 
Bakanlığın U-ETDS sistemine çok önem verdiğini belirten Özcan, “Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Mahmut Gürses, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, bu sistemin hazırlanmasında ve duyurulmasında çok büyük emek ve zaman harcadılar. Bakanlık U-ETDS’nin bilgilendirilmesine yönelik Ankara, Bursa, Antalya, Gaziantep ve Erzurum’da toplantı düzenledi, bizden de talepleri oldu. Konya, Trabzon ve Diyarbakır’da da toplantı yapılması için Bakanlıkla birlikte hazırlıklar yapacağız” dedi.  

100 km sınırlaması kaldırılsın
“Bakanlıktan en önemli talebimiz D1 belgelere yönelik 100 km şartının kaldırılması, buna yönelik görüşmelerimiz sürüyor” açıklamasını yapan Birol Özcan, “Bu sınırlama doğru değil. D1 belgeli firmalar tamamen kayıt altına alınmış olacak. Ama U-ETDS sistemi D4 belgelileri kapsamıyor. D1 belgeli firmalara da bu hak tanınırsa ulusal güvenlik anlamında da, sektörün disipline edilmesi anlamında da çok büyük katkı sağlayacak” dedi. 

Sektörü zor günler bekliyor 
Yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte sektörün yaşadığı ağır sorunları daha iyi anlamanın mümkün olabileceğine değinen Birol Özcan, “Gerçekten sektörümüz çok ağır maliyetler içinde hizmet yarışını sürdürüyor. Mazota ertelenen zamlar kışın karşımıza çıktığı anda sektörümüzü, düşen yolcu talebi ile çok zor günler bekliyor. Önümüzdeki süreçte, uzun yol taşımacılığı azalacak, en fazla 700-800 km’lik alanda taşımacılık yapılacak. Birçok firma belki de kapanacak, sezonluk firmalar haline gelen bir yapı oluşacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü zorunluluğu Adapazarı, İzmit ve Bursa hattındaki firmalara büyük zararlar verdi” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159