07.05.2018, 10:48

Sayın Bakan ile çok verimli bir toplantı

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun katılımıyla otobüs kazalarının değerlendirme toplantısını  4 Mayıs Cuma günü Emniyet Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirdik. Çok geniş bir katılımın olduğu toplantımızda herkes görüşlerini ifade etti. Sayın Bakan da diğer toplantılarda karşılaştığımızın aksine, başından sonuna kadar bizimle toplantıda yer aldı. Basına açık bölümde, Sayın Bakan uzun bir konuşma yaptı. Trafik denetimlerinin kazaların azalmasına sağladığı katkıları aktardı. Ayrıca Çalışma Bakanlığı ile yaptıkları protokol ile kaptanların sigortalılık durumunun sorgulamasını yapılacağını da açıklaması bizleri memnun etti. 

Toplantılar devam etmeli 
Toplantıya katılan sektör mensupları, yaşadıkları ekonomik zorlukları ve talepleri dile getirdiler. Talep edilen görüşlere yönelikte Sayın Bakan, tek tek değerlendirmelerde bulundu. Biz çok verimli bir toplantı olduğunu düşünüyoruz. Bizim isteğimiz, bu toplantıların belirli bir periyot halinde yapılması ve eş zamanlı kararlar alınmasının sağlanması.  
Toplantıda otobüs kazalarının en büyük sebebinin ekonomik koşulların yarattığı darboğaz ve artık sektörümüzün iyi yetişmiş kaptanları bulamamak olduğunu ifade ettik. Sektörümüzün yaşadığı durumun bir aktarımını yaptık. 

Sektörümüz daralıyor
Sürücülerimiz ve sektör mensuplarımız, çok daha iyi ekonomik koşullarda çalışıyor ve sektörümüz para kazanıp yatırım yapabiliyor, çalışanlarını da mutlu edebiliyordu.  Şimdi uçak ile rekabet ediyoruz. Bu durum sektörde önemli daralmalara neden oldu. Uzun mesafeli otobüsçülükteki daralma çok büyük ve önümüzdeki süreçte de devam edecek gibi görünüyor. Sektör bu değişime hazır mıydı? Hayır. Uçakla rekabet ortamının yanı sıra giderek artan maliyetler, sektörümüzdeki kazanç oranını daha da azalttı. Sendikalı bir sürücünün İETT veya kamu kurumlarına maliyeti yaklaşık 13 bin lira iken, bizim sektörümüzde bütün özlük hakları dahil 4 bin lirayı geçmiyor. Sürücülük mesleği giderek yok oluyor. Kazançsızlık var, maaşlar düşük, kamuya veya başka bir yere transfer oluyor. Bizim önerimiz sektörümüzün kaynaklarını daha doğru ve verimli kullanmasına yönelik düzenlemelerin getirilmesi. Hat esasını yıllardır talep ediyoruz. Herkesin, istediği yere istediği saatte sefer düzenlememesi gerekiyor. İspanya’da her taşımacı istediği yere istediği zaman sefer açamıyor.  

Alışkanlıklar değişmeli 
Giderek daralan otobüs pazarının eski alışkanlıklarını da değiştirmesi gerekiyor.  Bu alışkanlıkların değişiminde de devletin ortaya bir irade koyması da çok büyük önem taşıyor. Köprü ve otoyollar sektörümüze ağır maliyetler yüklüyor. Firmalarımız otonom sistemleri kullanmalı ve kendi içlerinde oto kontrol sistemleri oluşturmalı. Sürücü her an denetlendiğini hissetmeli. Bir sürücü artık devamlı olarak 10 saat otobüs kullanmamalı. Sürücü kahvede oturuyor, ehliyeti otobüste… Bu artık olmamalı.  
Avrupa’da sürücünün otobüste dinlenmesi dinlenmeden sayılmıyor. Türkiye’de böyle bir şey yok. Kısa zamanda bu olmaz, ama en azından üçüncü sürücüyü, yol üstünde bir yerde dinlendirmiş olmamız lazım. 

Sayın Bakan’a teşekkür 
Bizim son 3 aydaki kazalarımızı incelediğinizde arkadan çarpma, dikkatsizlik, yorgunluk, uykusuzluk ve telefon kullanımı var. Yarı otonom araçların kazaya karışma oranlarının yüzde 50 daha az olduğu söyleniyor. Yani dikkatsiz bir sürücü uykusuz bir sürücü öndeki taşıta fazla yaklaştığında kaza yapacağını anladığında sürücü koltuğu sallanıyor ve sürücü uyanıyor. Sinyal kurallarını ihlal ettiğinde koltuk sallanıyor. Bu sistemlerin zorunlu hale gelmesi lazım.

Daha birçok konuyu Sayın Bakanımıza dile getirdik. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve bürokratlarımıza gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyoruz. Bu toplantının çok önemli sonuçları olacağına inanıyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159