14.09.2020, 17:23

Sayın İmamoğlu’nu her zaman coşkuyla karşılamak isteriz

9 Eylül hem İzmir’in kurtuluşu, hem CHP’nin 97’nci kuruluş yıldönümü hem de Büyük İstanbul Otogarı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrinin birinci yıldönümü. Ama bu otogar nereden, nereye devrolmuş bunu hatırlatmakta fayda var.

UATOD, 1987 yılında yap-işlet devret sözleşmesi ile otogarın inşasına başlamış. Bu otogarda görünen ne varsa, camından çerçevesine ve binasına kadar tamamı otobüsçülerin, acentelerin parasıyla yapılmış ve 25 yıl işletilmiş. 25 yılın sonunda da UATOD’un süresinin uzatılmasına yönelik talep belediye tarafından reddedilmiş ve hukuki haklar saklı kalmak şartıyla davulla, zurnayla İBB’ye devredilmiş. Bu otogar için daha önce yaptırılan ekspertiz raporlarında 1,5 milyar TL bir değer çıkmış.

Otogarın işletmesinin bitmesine 5 yıl kala otogarın şehiriçinde kaldığı yönünde değerlendirmeler yapılmaya başlandı. İBB seçimleri öncesinde de gerek mevcut Başkan Ekrem İmamoğlu, gerekse de seçimde aday olan Sayın Binali Yıldırım tarafından otogarın taşınması gündeme getirildi. Bu süreçte biz, TOFED olarak otogar, ister UATOD’da kalsın, isterse belediye işletsin otogarın ıslah edilerek yerinde kalmasının daha doğru olduğunu defalarca dile getirdik.

Otogar taşınacak denilmiyor

Otogar için teknopark olacağını dile getiren Sayın İmamoğlu, son iki ziyaretinde İstanbul Otogarı’nı kast ederek yapılan değişim çalışmalarıyla “İstanbul’a güzel bir eser kazandırdık” dedi. Bu nasıl mümkün oldu? 40-50 milyon TL’yi bulan bir yatırımla çevre düzenlemeleri ile otogar daha güzel bir hale geldi. Artık İBB’de hiçbir bürokrat veya siyasetçi İstanbul Otogarı ‘taşınsın’ demiyor. Biz her zaman otogarların belediyelerin insafına bırakılmaması gerektiğini, içinde belediye yetkililerinin de Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’nın trafikle ilgili yetkili birimleri ve sektör örgütlerinin de olduğu bir komisyon tarafından kararlarının alınmasının daha doğru olacağını ifade ettik. Bu görüşümüzde de ısrarcıyız. Şu an yerel idarelere yönelik yeni bir yasa taslağı hazırlanıyor ve bu yasada otogarların il belediyelerinden alınıp bulundukları ilçelere devredilmesi gibi bir düzenlemeler de var. Biz günlük kaygılarla yasalar değil, kalıcı ve daha iyi çözümler getiren düzenlemeler istiyoruz. Otogarların artık insansız bölgelere taşınması yönündeki anlayışın değişmesi gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde de otogarlar, şehrin içinde merkez noktalarda yer alıyor. Bunu yerinde inceleyerek de gördük. Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’nun iki kez yaptığı ziyarette de kendisi tarafından anlaşıldığını da sanıyoruz.

Sektör örgütleri ile birlikte nefes almak

Sayın İmamoğlu’nun gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde İstanbul Otogarı Müdürü Sayın Fahrettin Beşli, whatsapp grubunda, 9 Eylül’ü kast ederek bir tören düzenleneceğini duyuruyor, daha sonra törenin iptal edildiği bilgisi geliyor. Ancak 9 Eylül günü saat 11.00’de Sayın İmamoğlu geliyor. Hoş geldi, sefa geldi. Başımızın üstünde yeri var. Bizim üzüldüğümüz konu; firmaların, acentelerin üyesi bulunduğu TOFED, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, TOF ve diğer derneklere Otogar Müdürü Sayın Fahrettin Beşli’nin çok yakınında olduğu halde bilgi vermemesi. Biz Sayın Başkanı davul, zurna ile karşılardık. Sayın İmamoğlu 16 milyon insanı temsil ediyor. 9 Eylül günü güvenlik Sayın Mustafa Yücefer’e söylüyor. O da Sayın Mustafa Yıldırım’ı arıyor. Mustafa Bey yetişiyor, tebrik ediyorum yetiştiği için de. Ama TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan’a o sırada ulaşılamıyor. Sayın İmamoğlu’na buradan söylemek istiyorum… Belediyenin şirketinin, yönetimi altında bulunan alandaki sektörel örgütlerle birlikte hareket etmesi, nefes alması olmazsa olmaz koşuldur. Hele hele sivil toplum örgütlenmesine çok önem veren CHP gibi bir partinin belediye başkanı, partisinin STK’lara verdiği değer kadar değer vermelidir.

Biz, Sayın İmamoğlu’nu bu konuda suçlamıyoruz. Biz, otogarı yönetiminde bulunan kişilerin eksikliklerinin bulunduğunun kabul edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sayın İmamoğlu otogara geliyorsa, bizim de onu karşılamamız gerektiğini otogar yönetiminin bilmesi gerekiyor. Ya heyecandan, ya unutkanlıktan TOFED’e, TOF’a hele hele TOBB Sektör Meclisi Başkanlığı’na haber verilmemesi çok büyük saygısızlık. TOBB Sektör Meclisi Başkanı ile ayrı düşüncelere sahip olduğumuz, zaman zaman da eleştirdiğimiz konular var ama Sektör Meclisi tüm yolcu taşımacılarını temsil ediyor. Ona saygı duymak, şahsına saygı duymak değil, makamına saygı duymak demektir. TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan, Sayın Haluk Ulusoy’un annesinin cenazesinde Sayın Ekrem İmamoğlu’nu otogara davet davet etti, kendisi de davete icabet edeceğini bildirdi. Bilgimiz olsaydı kendisine sektördeki mevcut durumu aktarırdık. Pandemi devam ediyor, kapasite sınırlaması sürüyor. Büyükşehir Belediyesi jest yaptı ve kira almadı. Yıl sonuna kadar da yine kira alınmamasını veya yüzde 50 indirim yapılmasını talep edecektik. Büyükşehir Belediyesi’nden Anadolu Otogarı ve ilçe bilet terminalleri noktasında da taleplerimiz var. Bu taleplerimizin Sayın İmamoğlu tarafından dinleneceğine ve çözüm bulunacağına inanıyoruz. Sayın İmamoğlu, dediği gibi, evet İstanbul’a bir eser kazandırmıştır. Ama Türk otobüsçüsü bu eseri 25 yıl önce kazandırmıştı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159