13.11.2017, 15:33

Sayın Müsteşar yüreğimize su serpti

IPRU’nun 2.Olağan Genel Kurulu, 8 Kasım Çarşamba günü gerçekleşti. Türkiye için önemli bir diaspora olan IPRU’yu sektörün dışa açılan ortak kapısı olarak değerlendiriyoruz. Bütün sivil toplum örgütlerimizin ortak paydası oldu IPRU. 

Çok önemli mesajlar 
Ulaştırma Bakanımız yoğun trafiğinden dolayı genel kurula gelemedi. Müsteşar Sayın Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcısı Sayın Şaban Atlas, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İlçioğlu, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mahmut Gürses katıldı. Sayın Aka, çok önemli mesajlar verdi. IPRU’nun önemini dile getirdi. Sorumluluklar konusunda bize önemli hatırlatmalar yaptı. 

Yönetmelik üzerine 
Sayın Aka, konuşmasında Yönetmelik üzerine dile getirdiği görüşlerle adeta yüreğimize su serpti. Yaşadığımız sorunlar,yeni Yönetmelikle büyük ölçüde çözülüyor. Bir tane meselemiz var; oda belge türleri konusu. Sayın Aka’ya, belge türleri konusundaki sıkıntımızı dile getirdim. Tarifeli ve tarifesiz taşımaları birbirinden ayırmamız gerektiğini ifade ettim. “Bu konuyu konuşalım” dedi. Biz bu konunun özellikle gözden geçilmesi gerektiğini ve daha sonra çözümü mümkün olmayan hataların önlenmesinin gerekliliğini vurguladık. 

Sektör mağdur ediliyor 
Özellikle altını çizerek söylemek istiyorum,  her modun kendi yolcusunu taşıyacağı yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu noktada, havaalanı işletmecisinin karayolu tarafına da karar verici bir organ haline getirilmesi son derece yanlış. Bu hatanın düzeltilmesi gerekiyor. Bu düzenlemenin sektörümüzü mağdur ettiğini, kamunun yönetme gücünü kötüye kullanarak, bizler üzerinde bir baskı oluşturduğunu ve ekmeğimizi elimizden aldığını ifade ettik.

Yolcu Taşımacılığı Danışma Kurulu 
Bütün bu yaşanan sıkıntıları çözmenin bir yolu var. Sayın Başbakanımızın Ulaştırma Bakanlığı döneminde görüşüp,TOBB Sektör Meclisi’nde de değerlendirip karara bağladığımız,Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İlçioğlu’nun da yazımıza cevap vererek desteklerini ifade ettiği Yolcu Taşımacılığı Danışma Kurulu’nun artık kurulması gerektiğini de Sayın Müsteşarımıza ifade ettik. 

IPRU hepimizin ortak değeri 
Genel kurulda IPRU üyelerimize şu mesajı verdik:“IPRU hepimizin ortak değeri”. Globalleşen dünyada mevzuatların ulaşımın önünde engel teşkil etmeyeceği şekilde düzenlemeleri hep birlikte talep etmemiz gerekiyor. Ulaşımın, hızlı, güvenli ve ekonomik hale getirilmesi, verimliliği sağlayacak çalışmaların hayata geçirilmesi için bakanlıklar arası ortak toplantıların yapılması gerekiyor. Mevzuatların birbiri ile uyumlu hale gelmesi de gerekiyor. 

İkinci el otobüs ve hizmet ihracatı 
IPRU’nun oluşumu ve faaliyetleri, otobüs üreticilerimiz içinde büyük önem taşıyor. Genel kurula otomotiv üretici yöneticilerinin katılımı, bu önemli boyutun bir göstergesi. Bir yandan ikinciel otobüs ihracı bir yandan da ulaşım hizmetlerinin ihracı IPRU’nun önemli bir rol üstleneceğini bize gösteriyor. Onun için Ulaştırma Bakanlığımıza,Genel Kurulumuza katıldıkları için çok teşekkür ediyoruz. IPRU gerekli destekleri alırsa önü çok açık. 

Transist Fuarı 
 Ayrıca 2-4 Kasım tarihleri arasında Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’nın 10’uncusu düzenlendi. Kongre ve fuar etkinliklerini ilgiyle takip ettim. Sayın Bakanımızın dile getirdiği İpek Yolu Projesinin en önemli ayaklarından biri olan Kars-Bakü-Tiflis hattı tamamlandı. Ülkemize ve çevre ülkelere hayırlı olmasını diliyorum. Öte yandan Transist’te İstanbul ulaşımına yönelik aktarılan projeler ve yatırımlarda beni çok mutlu etti. Eğer bu projeler hayata geçerse İstanbul dünyanın en önemli raylı sistemine sahip kentlerinden birisi olacak.2019 yılında Gebze ve Halkalı arasında kesintisiz ulaşım sağlanacak ve trafik yoğunluğunun büyük bir kısmını emecek, Bostancı’dan Bakırköy’e 35 dakikada ulaşım imkanı olacak. 

Kamu tamamen taşımadan çekilmeli
Ulaşım alanındaki hızlı değişim gösteriyor ki, yatırım gücümüzü şehir içindeki taşımacılığa yönlendirmeliyiz. İETT vb kuruluşlar  taşımadan çekilerek kurumsal şirketlerin önünü açmalı. Ben kongrede gerçekleştirdiğim konuşmamda kamunun özel sektörle rekabet edecek konuma gelmemesi gerektiğini ifade ettim. Bizi düzenleyen ve denetleyen yapılar içinde çalıştırması gerektiğini vurguladım. Belediyelerin taşıma şirketlerini özelleştirirken, şirketlerimizin de bu özelleştirmeye talip olabilecek güce imkana kavuşacak konsorsiyumları oluşturması çok önemli. Artık senede 20 milyon yolcu taşıyorum övünmeleri yetmiyor. Daha büyük ve daha güçlü yapılara kavuşmamız gerekiyor. Böylece şirketlerimizi dünyaya açabileceğiz. Hizmet ihracatı yapabileceğiz. Sonuç olarak Transist gerçekten çok akademik ve çok güzel bir kongre ve fuar. 

Sayın Ilıcalı’ya özel bir teşekkür 
Şunu da altını çizerek söylüyorum: Sayın Mustafa Ilıcalı, Türkiye’de ulaşım konusunda çok ciddi bir otorite. Hem akademisyenliği ile hem belediye tarafındaki tecrübesi ile hem de milletvekili olarak sektörümüze gönül vermiş, her süreçte desteklemiş bir insan. Onun için SayınIlıcalı’ya da özel bir parantezle teşekkür etmek istiyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159