18.03.2019, 13:43

Sektör için Kayseri’den devrim gibi adım

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mustafa Çelik sektörümüz için devrim gibi bir adım attı. Bir taraftan acenteler, bir taraftan servisler otobüs işletmeciliğin kârını alıp götürüyor. 
İstanbul için derken… 

Bizim İstanbul için planladığımız proje için ilk adım Kayseri’de atıldı. Türkiye’de bir ilk gerçekleşti, Kayseri transfer terminallerini yaptı. Kayseri şehir merkezinde 117 bilet acentesi vardı, hepsi kapandı. 6 mini terminal yapıldı. Bu 6 noktadan otogara şehiriçi servislerini belediye ücretli yapıyor. Dolayısıyla Kayseri’den kalkan otobüsler servis ücreti ödemiyor.

İnternet biletlerinden komisyon
Otobüsçüler acente yükünden de büyük ölçüde kurtulmuş olacaklar. Tabii, burada internet biletlerinden yüzde 10 komisyon alınmaması lazım. Onun maliyetlerine bakmak ve internetten alınan bilet komisyonlarını yüzde 5-6’lara kadar çekmek lazım. Kayseri’de yeni bir yapılanma test edilmiş oldu. 6 noktadan bilet satışı başlayınca insanların büyük bölümü biletlerini internetten almaya başladı. Servis talebi de azaldı. Tabii ufak tefek şikayetler oluyor ama bunu Türkiye’ye yaymamız lazım. İstanbul ile devam etmeyi istiyoruz.

Transfer merkezleri gelişecek
Şehiriçindeki transfer merkezleri, yani yeni açılan terminaller henüz tam anlamıyla kullanılmıyor Kayseri’de. Havayolu, demiryolu yolcuları da buradan gelip binecekler, içindeki sosyal donatılar da gelişecek. Bu terminalleri sektör için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Ama bazı acenteler bundan rahatsız oldu. Ama şu bilinmeli ki, otobüsçü, servis ve acente yükünü taşırsa kendisi yaşamayacak, taşımazsa acenteler yaşamayacak. 

Sektör destek vermeli 
Buna alışmak ve çağın gerekleri neyse onu yapmamız lazım. Bilet almayı eziyet ve maliyet olmaktan çıkaran, servisi yük olmaktan çıkaran bu anlayışı destekliyoruz. Bütün sektörün bu konuya destek vermesi lazım. İlk günlerin sıkıntılarını hep beraber çözecek yaklaşım göstermemiz lazım. Bana göre sektörün geleceği için çok önemli bir adımdır ve bu bir ilktir. Kayseri bu ilk adımı attı, şimdi İstanbul için görüşeceğiz ve yola devam edeceğiz. İnşallah Türkiye genelinde bunu yaparak servis ve acente yükünü sektörün sırtından büyük ölçüde kaldırmış olacağız.

İstanbul Otogarı 
İstanbul Otogarı’na yönelik çalışmalarımız da sürüyor. Sayın Binali Yıldırım ile pazartesi günü buluşacağız. İstanbul’un bütünü için hazırladığımız projeyi kendisine anlatmaya çalışacağız. İstanbul’da transfer terminalleri, üç tane otogar meselesi, Anadolu yakası otogarına yönelik hepsini konuşma fırsatımız olacak. Ama bunlarla ilgili kararlar seçimden sonra verilecek. Kim seçilirse seçilsin verilen kararlara hepimizin saygı duyması lazım. Biz haklılığımızı ifade edeceğiz, yerinin değişip değişmemesi belediyenin iradesidir. 

Biz doğruları söylemeye çalışacağız. Taleplerimiz ne derece dikkate alınacak göreceğiz. Sayın Binali Yıldırım, çok açık bir şekilde “ben kadromu değil milleti, esnafı, sivil toplum örgütlerini dinleyeceğim” diyor. Bu son derece memnuniyet verici bir gelişme. 25 yıldır kendisini tanıyan bir insan olarak bu yaklaşımını çok takdir ediyorum… Önce ilgilisiyle, sonra karar vericilerle konuşurum anlayışı katılımcı bir anlayıştır. Binali Yıldırım’ın bu şekilde yapacağına inanıyoruz. 

Bu bir seçimdir. Kimin kazanacağını bilmiyoruz. Binali Yıldırım’ı tanıdığımız için bunları söyleyebiliyoruz… Sayın Ekrem İmamoğlu’yu tanımadığımız için bir şey söyleyemeyeceğim. Sektörün geleceği ile ilgili önemli kararlar var. İnşallah bütün gelişmeler güzel olur. ■

Kayseri'de Şehirlereresı Yolcu Taşımacılığına Örnek Model
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159